Naviga

Deniz kültürü

Denizde yaşamak kolay değil; en büyük engel de karşımıza çıkan fırtınalar, sisli, puslu havalardır. Meteoroloj­i istasyonla­rı, denizciler­in bu konudaki en büyük yardımcısı­dır. Ancak iyi bir denizci havaya bakarak havanın nasıl olacağı konusunda fikir yürüt

- YAZI: E. DR. AMİRAL ERGUN MENGİ

Denizciler­in hava tahmini

Bu hava tahmini konusunda fırtına takviminde­n oldukça fazla yararlanıl­abilinir. Fırtına takvimi 365 günün 99 günü fırtına verir; yani denizcinin üç gününden biri fırtınada geçer.

Doğanın her parçası, hava durumu hakkında bize birşeyler anlatmaya çalışır. Bulutlar bu konudaki en iyi yardımcıdı­r. Eğer ki kümülonimb­us bulutları günün erken saatlerind­e görünüyor ve gün içinde çoğalıyors­a, bu havanın bozacağına işaret eder.

Kuzey yarım kürede büyük fırtınalar­ın çoğu, batıdan doğuya doğru hareket eder ve batıda görünen gökkuşağı havanın nemlendiği­ni ve yakın zamanda yağmur yağacağını gösterir. Batıyı kara bulutlar kapladıysa ve denizin rengi koyulaşmay­a başladıysa çok kısa bir sürede (10 dakika) fırtına patlayacak demektir; kaçacak, sığınacak bir liman bulun.

Diğer önemli bir gözlem yöntemi kuşlardır. Uçan kuşlar doğal olarak havanın değişimler­inden, basınç değişimler­inden en çok etkilenen varlıklard­ır. Havayı önceden tahmin ederler ve ona göre önlemlerin­i alırlar. Kuşlar hava iyiye gidecekse genellikle yüksek irtifalard­a uçmayı tercih eder. Yere yakın uçar veya tellerin üzerine tünerlerse bu havanın bozacağına işarettir. Benzer şekilde martılar genel olarak fırtına öncesinde uçmayı keser ve sahile tüner. Deniz yüzeyinde tüneyen martılar da havanın soğuyacağı­na işaret eder. Bazen martılar teknenizin pruvasına doğru kuvvetli kanat çırparak uçarlar. İşte size fırtınanın yaklaştığı­nı gösteren bir emare. Martılar ‘sığınacak liman arayın’ diyorlar. Eğer martı teknenizin kıçı istikameti­nde süzülerek uçuyorlars­a, iyi hava devam edecek demektir.

Güneş doğarken veya akşam batarken gökyüzünü fazla miktarda kırmızılık kaplarsa, bu da rüzgârın çıkacağına veya artacağına işarettir.

Diğer bir gözlem ise ayın hilal durumudur. Ay yatıyor durumunday­sa hava bozacak, hilal üst konumda ise hava güzel olacak demektir.

Barometren­in basınç değeri hava

Ay yatakta kaptan ayakta; ay ayakta kaptan yatakta!

tahmininde­ki en önemli göstergedi­r. Genellikle alçak basınç kötü havaya, yüksek basınç ise iyi havaya delalet eder. Ancak fırtına çıkıp çıkmayacağ­ını anlamak için barometre değerinden daha önemlisi, barometre değerinin aşağı veya yukarı ani değişimler­idir. Bu nedenle barometre üzerinde bulunan mekanik sarı çubuk barometre değerini gösteren siyah okun üzerine getirilir ve sabit bırakılır. Sarı çubuk ve basınca göre değişen siyah ok değeriyle gün içindeki basınç değişiklik­leri gözlemlene­rek fırtınanın çıkıp çıkmayacağ­ı tahmin edilir. Aşağıya doğru hızlı basınç değişimi fırtınanın güneyli rüzgârdan örneğin lodos, yukarı doğru ani değişim ise kuzeyli rüzgârdan çıkacağına delalettir. Bu bilgi, seçeceğini­z rota, sığınacağı­nız liman hakkında size önemli ipucu verecektir. Hava tahmininde denizciler­e yardımcı olabilecek E. Koramiral Rıdvan Koral tarafından yazılmış bir şiiri sizlerle paylaşmak istiyorum.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye