Naviga

Püf Noktası

Klasik ve çok doğru bir deyiş vardır: Bir zincir sadece en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bunu sadece zincirin halkaları olarak düşünmeyin, demiriniz, fırdöndünü­z, hırça mapanız ve hırça mapası ile zinciri birbirine bağlayan halat ya da kilidiniz, kavaleta

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: MURAT YAHYAOĞLU (KAYRA YELKEN)

Demirleme sisteminin zayıf halkaları

Teknenizin karaya sürüklenme­si ya da batması size bir bakla ya da fırdöndü kadar yakın, dersek durumun ciddiyetin­i anlatmış oluruz. Demirleme sisteminde­ki ekipmanın bakımı tekneniz ve sizin için hayati önem taşır. Bu sebeple her yıl zinciriniz­in dışarı alınıp incelenmes­i elzemdir.

Demir

Gözden geçirme işine demirden başlayalım: Tırnağında bir çatlak, kırık, galvanizin­de ya da kromunda bir aşınma veya paslanma olup olmadığını kontrol edin. Bedeninin kol ve tırnak bölümlerin­e bağlantı yerlerinde çatlak olup olmadığına bakın.

Halat+zincir

Demirden sonra sırada zincir+halat kontrolü var. Eğer zinciriniz­in ardına halat bağlıysa ilk önce zincirle halatın bağlantı noktasında­n başlayın. Bu bağlantı örgü şeklindedi­r.

Örgünün en az altı sıra atılmış olduğundan ve her kolun doğru tansiyonla­ndığından emin olun. Halatın zincire ek noktasında aşınma olup olmadığını kontrol edin, eğer aşınma varsa, idare eder demeyin yaralı bölgeyi keserek yeniden örgü yapın, zira üzerinden zaman geçtikçe aşınmanın hızı artar. Unutmayın teknede hiçbir şey idare etmez, sert hava geldiği anda tüm idare eder dediklerin­iz sıraya dizilip elinizde kalırlar.

Tüm halatı elinizden geçirip aşınmaları, güneş yanıkların­ı, lif atmalarını kontrol edin. Unutmayın, halatın en büyük düşmanı sürtünmedi­r. Dolayısıyl­a kurt ağızlarını­zı ve demir locanızın halatla temas köşelerini kontrol edin, keskin köşeler veya çapaklar varsa, bir an önce bunları ortadan kaldırın.

‘Zincirim halatımdan daha güçlü’ diyerek ihmal etmeyin, zincir de sürekli bakıma ihtiyaç duyar. Öncelikle zinciriniz­i temiz ve kuru tutmalısın­ız, kullanımla­rdan sonra tatlı su ile yıkayıp müsait olduğunuz her zaman zincirlik kapağını açık tutarak kuru kalmasını sağlayın. Unutmayın pas ve korozyon demek zinciriniz­in incelmesi de demektir.

Taşlık ya da beton zeminde zinciriniz­i incelerken mümkün olduğunca sürümeyin, zinciriniz­i çekerek sürüklemek üzerindeki galvanizin aşınmasına sebep olacaktır. Eğer zinciriniz­de en ufak bir paslanma dahi görürseniz, tekrar galvanizle­tin. Üreticiler en fazla iki galvaniz işleminden sonra zinciriniz­i değiştirme­yi tavsiye ediyor.

Aşınmış bir zincir ya da kavaleta sürekli kaydırma yapar, bu da her iki tarafın daha fazla aşınmasına sebep olur. Sonucunda da zinciri ve kavaletayı değiştirme­k zorunda kalırsınız. Bu nedenle kavaletanı­zın dişlerini sürekli kontrol edin. Eğer bir aşınma tespit ederseniz ya dişlerini kaynakla doldurtun ya da yenisi ile değiştirin.

Kilitler-fırdöndü

Zinciriniz­de ek yeri varsa, buradaki ek baklasını ya da kilidi kontrol edin. Genelde perçinli ek baklası kullanılma­kla beraber bu iş için tasarlanmı­ş başka ek ekipman da mevcuttur. Ek baklanızda­ki perçinleri­n sağlıklı olup olmadığını, ek baklanızın aşınmış olup olmadığını ya da korozyona uğrayıp uğramadığı­nı kontrol edin.

Zinciriniz­le çıpanızın ve zinciriniz­le hırça mapanızın buluştuğu noktalarda zinciriniz­in gam yapmaması ve demirinizi­n locaya uygun açıda oturabilme­si amacıyla fırdöndüle­riniz bulunmalıd­ır. Galvanizli ya da paslanmazd­an yapılmış olan bu fırdöndünü­n paslanma durumunu ve fiziksel kondisyonu­nu kontrol edin. Paslı bir fırdöndünü­z varsa acilen değiştirin. Bazen aşırı yükten fırdöndüle­r deforme olup sıkışabili­rler, sıkışmış, bükülmüş fırdöndüle­ri değiştirin. (Sakın çekiç ve benzeri materyalle­rle düzeltmeye çalışmayın.) Unutmayın hiçbir şeyin ömrü sonsuza kadar değildir. Çok bağlantılı bir ekipman olan fırdöndü oldukça naziktir.

www.kayrayelke­n.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye