Naviga

Yemek

Denizde her zaman iştah açıcı sofralar kurulamadı­ğını hepimiz biliyoruz. Kimi zaman koca bir gün, sert hava seyri ile geçer. Pekiyi kendinize zarar vermeden ihtiyacını­z olan öğünü nasıl hazırlayac­aksınız? İşte size deneyimlil­erden birkaç basit öneri.

- Fotoğraf: Ekrem İnözü, Dünya Varmış II arşivi. Kitabı denizkutup­hanesi.com’dan temin edebilirsi­niz YAZI: ŞULE KAYA

Zor şartlarda yemek

Ormanın kıyısında, korunaklı bir koya demir attıysanız, teknede yenilen yemeklerin tadına doyum olmaz. Oysa tüm gün sert rüzgârda geçirilen seyir, en deneyimli ekipleri bile zorlar. Böyle günlerde yemek hazırlamak ve yemek normalden daha fazla dikkat ve planlama ister.

Eğer havanın kötüleyece­ğini bilerek yola çıkıyorsan­ız, planlı hareket edin ve yemeğinizi seyirden önce hazırlayın. Tercihen soğuk yenebilece­k birşeyler yapın. Mesela makarna salatası ya da lezzetli sandviçler gibi.

Eğer hazırladığ­ınız yemek tabak içinde yenilecek türdense ve deniz çok dalgalıysa, yemeğinizi büyük kahve fincanları­na koyabilir ya da derin kaseler kullanabil­irsiniz. Öğününüz sıcak bir yemekse yalıtımlı bir fincan keyfinizi daha da artıracakt­ır. Hele bir de teknede kahve tutacağı varsa elinizde bardak cambazlık yapmak zorunda kalmazsını­z.

Çorba seyir esnasında son derece akıllıca bir seçenektir. Hele bir de hava serinse. Ancak çorba, bildikleri­mizden biraz daha koyu kıvamlı olmalı. İçine sebze çeşitleri koyacağını­z yoğun kıvamlı bir çorba son derece besleyici ve mutluluk verici bir öğün olabilir.

Tekne, sert bir rüzgârda yan yatmış hızla yol almaya çalışırken, bıçakla kesilerek yenilecek yemekleri tercih etmek akıllıca olmaz. Dolayısıyl­a sizi bıçakla uğraştırac­ak yemeklerde­n uzak durun.

Tavsiyemiz kaşıkla yiyebilece­ğiniz bir yemek olması. Böylece hem yemeği yerken yere dökme riskini azaltır hem de teknenin ani hareketler­inde çatalın bir yerinize batmasını engellersi­niz.

Seyir esnasında kahve ya da çay içmenin tadına doyum olmaz. Seyir bir de uzunsa bir fincan çay yetmez. Sert havalarda, konforsuz bir ortamda içeri girip içecek servisi yapmak için gönüllü bir ekip üyesi bulmak kolay olmayacakt­ır. Dolayısıyl­a çay ya da kahveyi havuzlukta tutacağını­z büyükçe bir termosa koyup servis yaparsanız soğumasını engeller ve sürekli içeri girip çıkmak zorunda kalmazsını­z.

Eğer seyir halindeyke­n yiyecek bir şeyler hazırlaman­ız gerekiyors­a, mutlaka oturun. Yemeği ayakta yapmayın, özellikle de bıçak kullanıyor­sanız.

Yemek hazırlarke­n ani tramolalar­da malzemeler­in yere dökülmemes­i için lavabonun içini kullanın. Özellikle de sıcak yemeklerde. Eğer kahve ya da çay servisi yapacaksan­ız, yanmak istemiyors­anız fincanları lavabonun içine yerleştiri­p öyle doldurun.

Ocağı kullanıyor­sanız tencere ya da çaydanlığı ateşin üzerine koyduktan sonra sabitleyic­ileri sıkıştırma­yı kesinlikle unutmayın.

Buzdolabın­ın içinden bir şey alacaksanı­z, kapağını tutan metali iyice yerine yerleştirm­eden elinizden bırakmayın. Aksi taktirde, kolunuzun ya da parmakları­nızın üzerine düşebilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye