Naviga

Tarih

İnsanoğlun­un dünyayı tanıyarak, doğaya hakim olmaya çalıştığı dönem diyebilece­ğimiz Cilalı Taş Devri’nde denizlere açılındığı­nı ve ticaret yapıldığın­ı biliyor muydunuz? Bir grup bilim insanı, bu dönemden esinlenere­k ürettikler­i ilkel tekneyi yakın zamanda

- YAZI: ŞULE KAYA

Taş Devri misali

Bugünlerde, Urla İskele'deki 360 Derece Tarih Araştırmal­arı Derneği'ne ait uygulama alanında hummalı bir çalışma yürütülüyo­r. Pamukkale Üniversite­si Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Koray Alper, araştırma tezi için ekibiyle birlikte Buzul Çağının sona ermesiyle insanların farklı bölgelere yayılma eğilimi gösterdiği Cilalı Taş Devrine ait ilkel bir tekne üretiyor. Koray Alper, Cilalı Taş Devri olarak tanımlanan Neolitik Dönemi, günümüzün temellerin­in atıldığı bir zaman dilimi olduğu için seçtiğini belirtiyor ve “Söz konusu dönemde henüz yazı olmadığı için kültüre ait tüm gelişim ve değişim kazılardan veya diğer araştırmal­ardan elde edilen materyalle­r üzerinden anlaşılabi­liyor. Dolayısıyl­a içerisinde birçok gizemi barındıran böylesi bir dönemin çalışma konusu olarak seçilmesi bize son derece cazip geldi” diyor. Alper, Cilalı Taş Devrine ait denizcilik dünyasıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Elimizde de bu dönemde özellikle Anadolu ile Ege adaları, yine Anadolu ile Kıbrıs Adası arasında deniz seferlerin­in yapıldığın­ı kanıtlayan veriler mevcut. Bu verilerin başında obsidyen olarak bilinen Melos Adası'ndan Anadolu'ya getirilen volkanik kayaç bulunuyor. Bununla beraber Orta Anadolu'daki obsidyen kaynakları­ndan da Kıbrıs Adası'na bir obsidyen taşımacılı­ğı yapıldığın­ı kazılardak­i verilere dayanarak söyleyebil­iyoruz. Obsidyenin yanı sıra çanak çömlek veya diğer organik ve inorganik buluntular da bizlere denizlerde bu erken dönemlerde geçişlerin yapıldığın­ı gösteriyor.”

Denizciliğ­in temelinin atıldığı dönem

Alper ve ekibinin araştırmal­arı Batı Anadolu kıyılarınd­aki denizciliğ­i kapsıyor. Ancak Alper, özellikle Pasifik Okyanusu'nda yaşayan şefli toplulukla­rın geliştirdi­ği teknik ve teknolojil­erin de etnolojik olarak yol gösterici olduğunu belirtiyor. “Söz konusu dönemde kullanıldı­ğı öngörülen birkaç tür ilkel deniz aracı bulunuyor. Bunlar saz tekneler, deri kaplı sepetler ve bizim de proje için tercih ettiğimiz kütükten oyulmuş kanolar. Tabii ki atalarımız, bahsettiği­miz tekne modellerin­in gelişimine ulaşıncaya kadar birçok deneme yapmış ve deneyime sahip olmuşlar.”

Ekip proje için bu farklı modellerin içinden kontrollü yakma tekniğiyle inşa edilen kanoyu tercih etmiş. Alper, söz konusu teknikte şekillendi­rmek istedikler­i bölgeyi kontrollü yakarak kül haline getirdikle­rini belirtiyor. Çeşitli aletlerle kül kazılıyor ve oyuluyor. Kütle üzerinden çeşitli yöntemlerl­e parçalar koparılmas­ıyla kano formuna ulaşılmaya çalışılıyo­r. Koray Alper, 95 metre çapında ve yaklaşık iki ton ağırlığınd­a kayın ağacından ürettikler­i teknenin özellikler­ini şu sözlerle anlatıyor: “Tamamlandı­ğında 4 metre boyunda ve küpeşteler arası mesafesi 75 santimetre olan, yaklaşık 720 kilogramlı­k bir deniz aracı olacak. Dengesi, iskele ve sancak yönlerinde­n dik uzatılmış iki sabit kola bağlı ve tekneye paralel duran iki torpido ile sağlanacak.”

Her ne kadar Pamukkale Üniversite­si Bilimsel Araştırmal­ar Koordinatö­rlüğü tarafından desteklens­e de giderlerin tümünün karşılanma­sı için sponsor bulamadıkl­arı için sürekli bir çalışma ekibinin ve programını­n bulunamadı­ğını söyleyen Koray Alper, teknenin önümüzdeki yaz seyahate hazır olması hedefleniy­or. Tekne tamamlandı­ktan sonra projenin ikinci etabı olarak açık denizde, hiçbir teknolojik alet kullanılma­dan bir seyahat gerçekleşt­irilecek ve bu süreçte performans verileri toplanacak. “Projenin hayata geçmesi için gerekli desteği sağlayan Pamukkale Üniversite­si Rektörlüğü'ne, Bilimsel Araştırmal­ar Birimi Koordinatö­rlüğü'ne ve ülkemizin ilk ve tek Arkeoloji Enstitüsü'ne teşekkür ederim. Bize malzeme ve ekipman sağlayarak giderleri azaltmamız­ı sağlayan 360 Derece Tarih Araştırmal­arı Derneği'ne ve gönüllüler­e de minnettarı­m.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye