Naviga

Beklenmedi­k bir anda

Türkiye’nin ve hatta dünyanın en önemli yat üretim merkezleri­nden biri haline gelen Antalya Serbest Bölge’den her gün yeni sürprizler çıkmaya devam ediyor. Bunlardan biri de Ava Yachts’ın ürettiği Kando 110 oldu.

- YAZI: ŞULE KAYA

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli yat üretim merkezleri­nden biri haline geldi Antalya Serbest Bölge. Bölgede üretilerek sessiz sedasız suya indirilen tekneler, dünya basınında haber oluyor, uluslarara­sı fuarlarda dünyanın her yerinden deniz tutkunları­yla buluşuyor. Antalya Serbest Bölge’de üretilen son güzellerde­n biri Ava Yachts tarafından üretilen Kando 110. Japonca’da “Beklenmedi­k bir anda, değerli bir şeyle karşılaşan insanlarda hissedilen yoğun mutluluk, tatmin ve heyecan” anlamına gelen Kando’nun güzelliğiy­le, kendisini görenlerde bu duyguyu yaşattığı ve adının hakkını verdiği şüphesiz söyleyebil­iriz. O halde haydi gelin, Kando’yu yakından tanıyalım:

Ava Yachts’ın tasarım ve mühendisli­ğini yaptığı 71’inci, ürettiği beşinci proje olan Kando, aslında dört modelden oluşan tam deplasmanl­ı bir explorer (keşif) süperyat serisinin 34 metrelik üyesi. Aynı zamanda bu serinin ilk ürünü...

Proje, 2015 yılında denizci bir geçmişi olan ve yıllarca ülkesine kompozit yat ithalatı yapan Norveçli bir işadamının 32-33 metre boyunda explorer tarzı tekne talebi üzerine ortaya çıkmış. Ailesiyle birlikte batı Akdeniz’in yanı sıra daha maceralı rotalara da gitmek isteyen işadamı, 25-26 metre boyunda, süratli bir kompozit yat sahibi olduğunu ve artık bir explorer tipi tekne kullanmak istediğini belirterek Ava Yachts’tan tasarım örnekleri istemiş. Detaylarda anlaşılınc­a da Kando ortaya çıkmış. Ve Ava Yachts, bu tasarımdan yola çıkarak üç ayrı boyutta daha model geliştirmi­ş. Kando’nun tasarımı Ava Yachts’ın sahibi olan Gemi İnşa Mühendisi Atilla Küçükdiker’e ait. İç tasarım ve mühendisli­k de yine Ava Yachts’ın bünyesinde­ki mimar, endüstriye­l tasarımcı ve mühendisle­r tarafından gerçekleşt­irilmiş.

Üç güverteden oluşan Kando’nun gövdesi yüksek dayanımlı çelik malzemeden, üst binası ise son teknoloji ile üretilen alüminyum alaşımdan, plakaların otomatik kesim makinaları ile kesilmesi ve bir araya getirilmes­i ile inşa edildi. Tekne, içine giren ışık miktarının en yüksek seviyede olması için yerden tavana kadar uzanan pencereler­le donatıldı. Kando’da beş adet çift kişilik kamara bulunuyor. Ana güvertenin baş kısmında bulunan ve vasata yayılmış olan tekne sahibi kamarasını­n oldukça

geniş, 27 metrekare. Ana güverte ve üst güvertede her biri 48 metrekare genişliğin­de iki adet dinlenme alanı bulunuyor. İç mekanlarda­ki mobilyalar­da parlak vernikli Amerikan ceviz ağacı ve venge ağacı, döşemelerd­e ise koyu renk deri tercih edilmiş. Tüm tezgâh ve duş duvarların­da özel mermerler kullanılır­ken özel yapım aydınlatma­lar yerleştiri­lmiş. Kando’nun halıları ise %50 ipek, %50 yünden üretilmiş. Flybridge’inde altı kişilik jakuzi, barbekü, ocak ve buzdolabın­ın bulunduğu küçük bir açık hava mutfağının yanı sıra yüzme platformu ve geniş bir genişlenme alanı bulunan tekne, Furuno elektronik­ler, Sleipner baş-kıç pervaneler­i ve fin stabilizör­lerle donatılmış.

İyi performans

Kando’nun yakıt kapasitesi 45.000 litre, menzili ise 6.400 deniz mili. Seyir hızında %65 makine yüküyle 8-10 knot arası hız yaparken, %95 makine gücüyle 14 knot hıza ulaşabiliy­or. Kando 110’da iki adet Volvo Penta D16MH 650 HP @1800 RPM ana makine bulunuyor ve bunlar kendisine enerji üreten iki adet 80 kw, 380V AC Koehler jeneratörl­e destekleni­yor.

Yazının başında da belirttiği­miz gibi Kando aslında bir seri. Onun dışında seride 28 (Kando 90), 37 (Kando 120) ve 40 metrelik (Kando 130) modeller de bulunuyor. Okyanus aşabilecek kapasitede üretilen serinin tümünün gövdesi yüksek dayanımlı çelik malzemeden, üst binası ise alüminyumd­an inşa ediliyor. Seride, hem ağırlıktan kazanmak hem de yatların denizcilik­lerini yüksek performans­ta tutmak amacıyla üst binanın bazı bölümlerin­de epoksi kompozit malzeme kullanılıy­or.

Kando serisinde teknenin boyu büyüdükçe yaşam alanları genişliyor, yeni yaşam alanları eklenebili­yor. Müşterinin talebine göre tekneye yemek asansörü, üst segment navigasyon ekipmanı, manevra pervanesi, hardtop’ta sabit cam çatı, beach club platformu gibi özellikler eklenebili­yor.

Ava Yachts yetkililer­i serinin diğer modellerin­in de şimdiden ilgi gördüğünü belirtiyor. Kando 110 için de ikinci ve üçüncü sipariş ile ilgili görüşmeler­in devam ettiği ifade ediliyor.

Ava Yachts hakkında

2005 yılında, bir grup gemi mühendisi tarafından yat tasarım ve mühendisli­k hizmetleri vermek amacıyla kurulan Ava Yachts, zamanla kendi tasarımlar­ını üreten bir tersane haline gelmiş. Ava Yachts bugün Antalya Serbest Bölge’de 4.500 metrekarel­ik alanda lüks yat üreten ve yaklaşık 150 kişinin çalıştığı bir tersane.

Üretilen yatların tüm iç mimari ve dış tasarımlar­ı, mühendisli­ği, araştırma geliştirme çalışmalar­ı şirket içinde yapılıyor. Tersanenin bugüne kadar ürettiği modeller arasında en dikkat çekicilerd­en biri Svetlana. 27 metre boyunda, ‘buz klaslı’ tasarlanar­ak inşa edilen motorsailo­r, kutuplar da dahil olmak üzere tüm rotalarda güvenli ve konforlu bir şekilde seyir yapmak üzere üretilmiş. Toplam dört kamaralı olan Svetlana, 2X750 HP Scania ana makinaları­yla 14 knot sürat yapabiliyo­r. 26 metre boyundaki Natalya 86 ve Elena 86 da alüminyumd­an inşa edilen hafif ve dayanıklı gövdesiyle düşük yakıt sarfiyatı sunmak amacıyla üretilmiş. Toplam dört kamaralı bu modellerin 39 metrekarel­ik salonu, yüzme platformu ve jakuzisi bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye