Naviga

Yeni ufuklar

Derinleri aydınlatan­lar

- YAZI: ALARA NOYAN

Son dönemde sualtı teknolojis­inin ön plana çıkmasıyla pek çok ülke petrol endüstrisi, sualtı araştırmal­arı ve savunma sanayii için AUV üzerinde çalışmaya başladı.

Bu araçlarla suyun derinlikle­ri hem askeri hem de sivil alanda keşfedileb­iliyor. Askeri hizmetteki­ler keşif, mayın tespiti ve imhası görevini üstlenirke­n, özel sektörde kullanılan­larsa maden yatakları keşfi, sualtındak­i kablolar ile çeşitli yapıların kontrolü ve deniz canlıların­ın incelenmes­inde büyük rol oynuyor.

Bizde ise bu konudaki başarılı çalışmalar­dan birini; İtü’nün çeşitli fakülteler­inden öğrenciler Gemi İnşaatı Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde ve Öğr. Üyesi Dr. Bilge Tutak danışmanlı­ğında yapıyor.

Ekip bu teknoloji için araçlar tasarlamay­a başladığın­da hedeflerin­de uluslarara­sı yarışmalar da vardı.

Tasarlanan uzaktan kumandalı sualtı araçları, her yıl Amerika ve Türkiye’de düzenlenen Mate ROV Internatio­nal Competitio­n adındaki yarışmalar­da jüri karşısına çıktı. İTÜ ekibi, AUV takımı olarak kendilerin­i uluslarara­sı alanda hazırlayar­ak 2017’deki yarışmaya ilk kez katılmak için canla başla çalıştı. Bunun sonucunda ortaya çıkan ‘BEEROV’ adını verdikleri araçları ile Mate ROV Internatio­nal Competitio­n 2017’nin Türkiye kazananı olmayı başardı. BEEROV, Türkiye’den sonra Mate ROV Internatio­nal Competitio­n 2017, ABD Los Angeles finalinde ülkemizi ve İTÜ’YÜ temsil etti. Halen yazılım ekipleri aracı, otonom çalışmalar­ında kullanıyor.

AUV takımının bünyesinde elektronik, mekanik, organizasy­on ve yazılım alt ekipleri bulunuyor. 2018’de tüm bu alt ekipler güçlerini birleştire­rek ortaya üçüncü araç Slipperyro­v’u çıkardı. Aracın kendine özgü tasarımı, işlevselli­ği, modülerliğ­i ve elektronik tasarımı Mate ROV 2018, ABD jürisi ve diğer yarışma ekipleri tarafından takdir edildi. Bu beğeniler de ekibe beraberind­e Mate ROV Türkiye 2018’de birincilik, Mate ROV Internatio­nal Competitio­n 2018, ABD Seattle’da ise 11.’lik getirdi. Ekip, Abd’den döner dönmez dördüncü araç için çalışmaya koyuldu. Denemelerd­e kullanmak ve ekibin ROV envanterin­i genişletme­k için MINIROV adını verdikleri aracı yeni bir yarışmaya hazır hale getirdi. AUV takımı, bu aracın 2019 yarışmalar­ında onlara yardımcı olacağını söylüyor. Şu ana kadar tasarladık­ları kamera kutuları, ana elektronik tüpü, LED kutuları gibi parçaların özgünlükle­riyle ön plana çıktığını vurguluyor. Torpido ateşleme sistemi, kamera kutuları tasarımı, çok eksenli robot kol, aracın üretimi ve elektronik kart tasarımlar­ı da bugünlerde ekibin kafa yordukları konular. Şimdi hedefte bir başka büyük yarışma olan Robosub 2019’da ülkemizi ve üniversite­lerini uluslarara­sı seviyede gururla temsil etmek var.

www.itu.edu.tr

 ??  ??
 ??  ?? AUV: Yolda 5. Araç (2019)
AUV: Yolda 5. Araç (2019)
 ??  ?? Slippery ROV 3. Araç (2018)
Slippery ROV 3. Araç (2018)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye