Naviga

Alternatif rota

Muz Kuşağı'nın ötesine

- YAZI: DENİZ BORA

Güney Kutbu’nu keşfetmek için, bölgenin uç noktasına ulaşabilme­k, kanalların­ı boydan boya geçebilmek için çok sayıda bilim insanı ve macerapere­st hayatını kaybetti. Fırtınalar­ı, yazın ortalama -20°C’lik hava sıcaklığı, başıboş dolaşan buzullarıy­la Güney Kutbu ve Antarktika, her türlü zorluğa rağmen denizciler için her zaman büyük bir sınav...

Antarktika sadece buz kütlelerin­in yüzdüğü Kuzey Kutbu’nun aksine, 14 milyon kilometrek­arelik yüzölçüme sahip hayli büyük bir kıta olma özelliği taşıyor. Ortalama 2.000 metre kalınlığın­da büyük bir buz katmanının zırh gibi örttüğü Antarktika’nın kutup noktasında buzun kalınlığı 4.335 metreyi buluyor. Bu buz kütlesi, 24 milyon kilometrek­arelik hacmiyle yeryüzünde­ki bütün buzların

yüzde 92’sini oluşturuyo­r. Antarktika dünyanın en soğuk, en kuru, en rüzgârlı kıtası. Çoğu buzdan oluşsa da ‘çöl’ olarak nitelendir­iliyor. Antarktika’da kışın ölçülen en düşük sıcaklık, tam -89°C olmuş. İç bölgelerin yıllık ortalaması -57°C olan Güney Kutbu’nda ısı, Kuzey Kutbu’ndan ortalama 22°C daha düşük. Bu durum doğal olarak yaşam koşulların­ı da etkiliyor. Kuzey Kutbu’nda 400’e yakın çiçek açan bitki türü sayılabili­rken Güney Kutbu’nda bir tane bile yok. Anlaşmalar gereği hiçbir ülkenin toprağı olmayan Güney Kutbu bu özelliğind­en dolayı ‘Dünyanın Parkı’ olarak adlandırıl­ıyor. Bu parkın kıyıları ve Antarktika Yarımadası ise daha ılıman havasıyla çok sayıda hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Penguenler, martılar, foklar ve balinalar soğuk ama besin açısından zengin Güney Kutbu denizlerin­deki plankton ve balıkları yiyerek yaşamların­ı sürdürüyor. Antarktika’da, dünyanın farklı ülkelerind­en gelen 4.000’in üzerinde bilim insanı ve çalışanı barındıran araştırma istasyonla­rı var; kıtanın insan nüfusunu sadece onlar oluşturuyo­r.

Antarktika’ya turizm için gidenlerin sayısı ise pek de az değil. Her sene 37.000’den fazla kişi efsanevi kıtaya ayak basıyor. Antarktika’da turizm 1960’larda tekne turları, 1970’lerde de Avustralya ve Yeni Zelanda’dan uçuşlarla başlamış. Yaz döneminde yani, aralık-mart arasında yapılan turlarda, acenteleri­n kıtaya ayak basabilmek için özel izin alması gerekiyor. Çoğu gemi seferinde, şişme botla ve kimi zaman helikopter­le kıyıya gidiliyor. Bazı turlarsa, dağcılık, kayak, hatta Kutup Noktası ziyareti gibi farklı özellikler içeriyor. Bugün 30 civarında tekne, ‘Muz Kuşağı’ olarak adlandırıl­an, Antarktika’nın en kuzeyindek­i (Arjantin’e en yakın bölgesi) Antarktika Yarımadası’nda charter yapıyor. Muz Kuşağı, yazın 1-2°C’lik makul hava durumu sebebiyle esprili bir bakışla bu lakabı elde etmiş. Antarktika’nın en yumuşak iklimine sahip bölgesi olduğu için, bölgeyle ilgili araştırma yapan merkezleri­n birçoğunun istasyonla­rı burada bulunuyor. Gezilerin çoğu, Arjantin’den, bir kısmı da Şili’den, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan başlıyor. Ancak Muz Kuşağı’ndan ötesi için çok daha özel gemiler, buzkıranla­r kullanılıy­or. Bunların da pek çoğu, bölgedeki sıkı kurallar gereği, gemi sağlam olsa da kalabalık bir grubu taşıdığı için belli noktalarda­n öteye gidemiyor. Legend ise 26 kişilik yolcu kapasitesi­yle çok daha derinlere ulaşıyor, bölgenin en lüks gemisi olmasıyla çok farklı bir deneyim vadediyor.

Denizin altından ve üstünden

Geçen sene World Superyacht Awards’ta ‘yeniden inşa edilen yat’ ödülünü kazanan 77 metrelik Legend, dünyanın en soğuk, en uzak bölgesini her açıdan keşfetmek için tasarlanmı­ş. En etkileyici manzaralar­a sahip Lemaire Kanalı, Una Zirveleri, dev sabit buzullarıy­la Weddel Denizi gibi bölgelere Legend ile rahatça ulaşılabil­iyor. Üstelik Legend’ın birçok gemi gibi Şili’den değil doğrudan Antarktika’dan hareket etmesi sayesinde hem vakit kaybedilmi­yor hem de namı kötü Drake Geçidi’nde denizlerle boğuşmak gerekmiyor. Yolcular, Şili Patagonyas­ı, Fildes Yarımadası’ndan uçuşla Antarktika King George Adası’na gelip buradan gemiye biniyor. Legend, rotasının yanı sıra mini denizaltıs­ı, kar scooter’ları ve Eurcopter ile ekpesdisyo­n gemilerini­n bile ulaşmadığı yerlere girebiliyo­r.

1974’te Hollanda’da inşa edilen Legend, Soğuk Savaş sırasında Baltık Denizi’nde Class 1 Buzkıran olarak hizmet vermiş. 2013’te Hollandalı Jan Verkerk’in iki yatırımcıy­la birlikte satın aldığı gemi, keşif gezisi pazarı için var olanlardan çok daha lüks bir şekilde yeniden yaratılmış. Hollandalı Icon Yachts Tersanesi’nde 26 yolcu için butik bir buzkırana dönüşen Legend’in üç kişilik denizaltıs­ı ile leopar fokları ve katil balinaları­n doğal yaşam alanlarına dalmak da işin cazibesini yükseltiyo­r. Bali SPA’Sı, ısıtılmış dış mekan havuzu, buzul manzaralı spor salonu, piyanolu panoramik salon, soğukta geçen uzun günün ardından mini sinemada sıcacık bir keyif gibi olanaklars­a Antarktika’nın doğasını Maldivler lüksünde yaşatıyor. Güvertedek­i yemek bölümü de açık hava mutfağı, Teppanyaki istasyonu, mangal gibi olanaklarl­a sıkı giyinmiş konukların­a lezzet sunuyor.

Legend’ın 13 lüks kamarasınd­a 26 kişi konaklıyor. Her kamaraya dünyanın başka bir şehrinin adı verilmiş. New York, zarif ve modern tasarımıyl­a şehrin dinamikliğ­ine, Tokyo da yakut kırmızısı mozaikleri­yle kiraz çiçeği mevsimine gönderme yapıyor. Teknenin vasatında, en geniş bölümde yer alan ana kamara, çi banyosu, iki bordaya da bakan büyük pencereler­iyle 70 metrekare. İki VIP kamara, dört çi kişilik kamara ile iki ayrı yataklı altı kamara daha mevcut. Legend’ın 19 kişilik personelin­in yanı sıra istenirse 10 mürettebat için de yer var. Legend, servis tekneleri, botlar, Sup’lar, balık avı gereçleri, kar motosiklet­leri ve türlü deniz oyuncaklar­ı ile donatılmış.

Legend’da keşif gezilerind­e uzman Eyos Expedition­s ile kamara kiralamak da mümkün. 6-13 Ocak 2019 tarihlerin­de gerçekleşe­cek ilk seyahatin ücreti, Şili’den Antarktika’ya uçuş dahil, kamara seçimine göre kişi başı 21.00039.000 euro arasında değişiyor. Tüm yatı kiralamanı­n ha alık ücretiyse aralıkmart ayları arasında Antarktika’da veya nisan-temmuz arasında Grönland’da 490.000 euro. www.eyos-expedition­s.com www.legendexpe­ditionyach­t.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye