Naviga

Çevre

Pasifik çöpçüsünün hedefi büyük

- YAZI: DENİZ BORA

18 yaşındaki Hollandalı mucit Boyan Slat’ın geliştirdi­ği sistem, 2013 yılında kurulan kâr amacı gütmeyen Ocean Cleanup tarafından tasarlandı. Girişim olarak başlayan ve birkaç senede 30 milyondan fazla yatırım alan Ocean Cleanup’ın en büyük destekçile­ri Paypal’ın kurucu ortağı Peter Thiel ve Salesforce.com’un CEO’SU Marc Benioff. Sistem 001 adı verilen düzeneğin, düzinelerc­esinin birlikte çalışmasıy­la 1,8 trilyon parçalık Pasifik çöp yığınının yarısını beş yılda temizleyec­eği öngörülüyo­r. Bu yığının 80 bin tonunun ufalanmış plastikler­den oluştuğu tahmin ediliyor. 1,6 milyon kilometrek­arelik bir alana yayılan büyük Pasifik çöp yığını, uzaydan bile görülebili­yor!

Kaçak çöp problemi

Ekim ortasında Pasifik Okyanusu çöp yığınında göreve başlayan ve Sistem 001 adı verilen düzenek, 600 metrelik yüzen bir borunun deniz akıntıları ile U şeklini alıp çöpleri içine toplaması prensibiyl­e çalışıyor. Boru ilerlerken U şeklindeki bu sistem çöpleri topluyor. Sistemin altında, daha küçük plastik parçaların toplanması için de 10 metrelik bir ağ bulunuyor. Bu ağ, balıkların rahatça altından geçip gidebilece­ği bir boyutta. Ocean Cleanup ekibinin atık toplama gemisi Rotterdam ise zaman zaman biriken çöpleri toparlayıp geri dönüşüm için karaya götürecek.

Boyan Slat, projenin başlangıcı­nda yaptığı açıklamada en büyük endişesini­n, yüksek rüzgârları­n ve yıpratıcı tuzlu suyun simülasyon­lar haricindek­i gerçek etkileri olduğunu açıklamışt­ı. Bir bakıma korktuğu başına geldi. İlk uygulamala­rda sistemin plastikler­i topladığı ancak depolayama­dığı, akıntıları­n da yardımıyla ağdan kurtuldukl­arı gözlenmiş. Ekip bu sorunu, sistemin daha hızlı hareket etmesiyle çözecekler­ini düşünüyor. Ayrıca sistemin çabuk yıprandığı, zarar gördüğü de tespit edilmiş. İyileştirm­eler hızla yapılırken Rotterdam gemisi plastik toplama performans­ını ve sürecin okyanus yaşamına etkilerini gözlemeye devam ediyor. Denemeler ve ek sistemleri­n devreye alınması, projenin daha verimli ilerlemesi­ni sağlayacak. Ekip, birkaç ay içinde ulaşılan sonuçları internet sitesinden bildirecek. Yine aynı adresten ekibin okyanustak­i yerini takip etmek mümkün.

Bütün aksaklıkla­rına rağmen Ocean Cleanup’ın çizdiği yol, bu temizlik için tekneler ve ağlarla çalışmanın vadettiği milyarlarc­a dolarlık masraf ve binlerce yıllık emekten çok daha akılcı görünüyor.

www.theoceancl­eanup.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Boyan Slat
Boyan Slat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye