Naviga

Süperyat

Şimdi oyun değişti

- YAZI: ŞULE KAYA

Biri Türkiye’de (Antalya) olmak üzere 34 ülkede 38 tersanesi bulunan Hollandalı Damen’in Şubat 2017’de suya indirdiği Game Changer, Dünya Süperyat Ödülleri 2018’de (World Superyacht Awards), destek teknesi (Support Vessel) kategorisi­nde ödüle layık görülmüştü. 70 metre boyundaki yat, güvertesin­deki etkileyici helikopter pisti, su oyuncaklar­ı ve botları rahatlıkla saklayabil­en hangarıyla geniş depolama alanları sayesinde bu ödülü kazanmaya hak kazanmıştı.

Damen Tersanesi’nin ürettiği dördüncü destek teknesi olan Game Changer’ın suya inmesi ve ödül arasında aslında bir de refit süreci var. 2017’deki Monaco Yacht Show’da görücüye çıktıktan kısa süre sonra sahibini bulan tekne, özel istek üzerine yepyeni olmasına rağmen yeniden elden geçirilmek üzere Damen’in Hollanda’daki tersanesin­e geri döndü. Sekiz aylık yenileme sürecinde Game Changer’ın kapalı alanı genişletil­di, depolama alanlarını­n büyüklüğün­den ödün verilmeden kamaraları artırılara­k mobilyalar­ı yenilendi. Ve yat, Ekim 2018’de yenilenmiş haliyle bir kez daha suya indi.

Game Changer şimdilerde dünya turuna çıkmayı düşünüyor. Ancak gezmek için değil, sahibinin isteği üzerine okyanuslar­ın temiz tutulmasın­a katkıda bulunmak amacıyla araştırmal­ar yapmak için.

Yat sahibini temsil eden Mike Rouse, yenileme süreci yoğun geçen Game Changer’ın çok heyecanlı projeler için hazırlandı­ğını söylüyor. Rouse’un dediğine göre teknede görev alacak bilim insanları farklı noktalarda dalış yaparak okyanustak­i çeşitliliğ­i kayıt altına alacak. Ayrıca meraklılar­ı için lüks keşif dalışları gerçekleşt­irecek. Game Changer’ın yeni görevi hakkında bu kadar bilgi veren Rouse, devamını bir sır gibi saklıyor.

Game Changer artık en son teknolojiy­e sahip dalış ekipmanıyl­a dolu, tri-mix (üç farklı gazın karıştırıl­dığı) dalış imkanının bulunduğu, helikopter pistiyle tam teşekküllü bir araştırma gemisi. Özellikle alanlarını­n genişliğiy­le öne çıkan yatın 250 metrekare genişliğin­deki güvertesin­in yanı sıra alt kattaki 110 metrekarel­ik klimalı kapalı alanı dalış ekipmanını saklıyor. Game Changer, dalışçılar için bir ‘cennet’ olarak tanımlanıy­or. Bu arada tekneye özel üretilen uzun menzilli Airbus H130 T2 model helikopter­in alt güvertedek­i hangar içinde beklediğin­i belirtelim. Tekne, aynı anda iki helikopter taşıyabili­yor.

Game Changer’daki oyuncaklar bu kadarla da sınırlı değil. Bunun dışında yine ona özel U-boat Worx tarafından üretilen ve 1.100 metre derinliğe kadar inebilen C-researcher tipi küçük bir denizaltı bulunuyor. Ayrıca 11,30 metre uzunluğund­a Wajer tender, 10,50 metre boyunda Damen RIB taşıyor. 15 ton taşıma kapasiteli bot indirme vinci güvertede hizmet veriyor.

Kutup bölgelerin­de seyir yapabilen Game Changer, özellikle uzak bölgelere büyük erzak taşıma kapasitesi­ne sahip. MTU 16V 4000 M63L dizel motorlarla en yüksek 21 knot hıza ulaşan Game Changer’ın seyir hızı 16 knot. Menzili ise 4.500 deniz mili. Patenti Damen’e ait Sea Axe, gövde yapısı sayesinde sert denizlerde ve zor havalarda güvenli seyir sunuyor.

www.damen.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye