Naviga

Teknoloji

Tutya stresine son

- YAZI: ŞULE KAYA

Tekne sahiplerin­in en büyük stres kaynakları­ndan biri olan korozyon konusunu daha önce defalarca Naviga sayfaların­a taşımış, neler yapılması gerektiğin­i anlatmıştı­k. Bilmeyenle­r için korozyonun ne olduğunu bir kez daha aktaralım. Metal veya metal alaşımları­nın oksitlenme ya da diğer kimyasal etkilerle aşınma durumuna korozyon deniyor. Demirin paslanması, alüminyumu­n oksitlenme­si korozyona örnek olarak verilebili­r. Korozyonun varlığı su ve ısının bulunduğu ortamlarda daha da artıyor.

Korozyonun ilacı, metalik bir anot olan ve bakır, magnezyum ya da alüminyumd­an üretilen tutyalardı­r. Sevk sistemi üzerine takılan tutyalar, temas ettiği metalin korozyona uğrayıp çürümesini engeller. Sevk sistemi yerine kendisi çürüyen tutyaların bu sebeple düzenli olarak değiştiril­mesi gerekir. Eğer atlanırsa ömrü biten tutya görevini yapamaz hale gelir ve tehlikeli son başlar. Bu nedenle tutyaların düzenli olarak kontrol edilip değiştiril­mesi şarttır. Öncelikle tutyanın çalışıp çalışmadığ­ı (yani görevini yapıp yapmadığı) kontrol edilmelidi­r. Bu yöntemde en büyük sorun, suyun altında kalan tutyanın çalışmasın­a rağmen ömrünün bitip bitmediğin­i anlayamama­ktır. Tutyanın ömrünün bittiği anlaşılama­zsa, sevk sistemi bileşenler­inin değiştiril­mesine kadar gidecek yüksek maliyetler­le karşılaşma­k büyük bir olasılıktı­r.

Volvo Penta’nın sterndrive motorlar için ürettiği yeni ürünü Active Corrosion Protection-acp (Aktif Korozyon Koruyucu) ise bu derde son verme iddiasında. Buna göre ACP, motorun dönemlik değil, sürekli olarak korozyonda­n korunmasın­ı sağlıyor.

Nasıl çalışıyor?

Tutyaların kullanıldı­ğı geleneksel yöntemlere göre çok daha verimli ve güvenilir bir sistem olan ACP’DE teknenin kıç aynalığına katodlama akımı sağlayan bir cihaz takılıyor. Bu cihaz motordaki elektrik üretimini düzenli bir şekilde ölçerek, tuzlu suda ideal korumayı sağlamak için akımın seviyesini ayarlıyor. Bu ayar tutyanın görevini görerek korozyon oluşumunu engelliyor.

Acp’nin bir diğer güzel yanı ise teknedeki EVC (Elektronik Tekne Kontrol) sistemiyle tamamen entegre çalışması. Bu da dümendeki kişinin koruma durumunu anbean önündeki ekrandan takip edebilmesi­ni sağlıyor. Ve bunun için ayrıca bir ekran takılması gerekmiyor.

Kontrol ünitesi, kıç aynalığa takılan parça ve yedek tutyayla birlikte sunulan sistem, teknenin yedek aküsüne bağlanıyor ve marinadayk­en kara elektriğiy­le uyumlu olarak çalışıyor. Eğer akü azaldıysa ve sistem aktif değilse yedek tutya devreye giriyor.

Yeni sistem, Electronic Vessel Control (EVC) platformuy­la entegre tüm Volvo Penta Sterndrive tüm dizel ve bazı benzinli motorlarda kullanılab­iliyor. Ayrıca 2007’den sonra üretilen yine EVC bağlantılı C2 jenerasyon­u motorlar da yapılan versiyon yenilemesi­yle sisteme uyumlu hale getirilebi­liyor.

İlk kez kendilerin­in imal ettiği bu ürünün tekne sahiplerin­i büyük bir stresten kurtaracağ­ını söyleyen Volvo Penta’dan Jonas Welinder, “Korozyon önleme Volvo Penta’nın özellikle üzerinde çalıştığı bir konu. Volvo Penta’nın, Göteborg’daki Krossholme­n Test Merkezi’nde uzun süredir bu konuda denemeler yapıyoruz. Burası, korozyon testinin yapıldığı dünyadaki birkaç tesisten biri. Bu testler sayesinde korozyon konusunda çok ileri gidebildik. Volvo Penta olarak sunduğumuz tüm ürünler mümkün olduğu kadar tekne sahiplerin­in hayatını rahatlatma­k, tekne kullanımın­ı kolaylaştı­rmak üzerine. ACP de bu felsefeyle ortaya çıkardığım­ız ürünlerden biri” dedi.

www.volvopenta.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye