Naviga

Yeni ufuklar

Norveç yolcusu

-

Oslo sularında seyredecek beş elektrikli feribot inşa eden Sefine Tersanesi, tahrik sisteminde Volvo Penta’nın düşük emisyon değerlerin­e sahip IMO III sertifikal­ı motor jeneratör setini tercih etti. Elektrikli feribotlar­ın her biri iki adet Volvo Penta D13 MG IMO III jeneratör seti ile donatılaca­k.

Yalova’da faaliyet gösteren Sefine Tersanesi, Norveçli operatör Boreal için beş adet elektrikli feribot inşa ediyor. Bu elektrikli feribotlar, aynı zamanda Norveç’in ülke sularında seyreden tüm araçların elektrikli olma hedefinin de bir parçası.

Volvo Penta D13 MG IMO III jeneratör seti ile donatılara­k Oslo’nın fiyordları­nda servis verecek feribotlar, 35 metre boy ve 8 metre ene sahip. Bu araçlar iki bölümde 350 yolcu taşıyabile­cek. Feribotlar, DNV-GL sınıflandı­rma düzenlemel­erine tabi ve elektrikle idare edilecek ancak elektrik depolama olanakları­nın sınırlı olması sebebiyle eğer enerji sıkıntısı çekilirse, bu ihtiyaç IMO III dizel çözüm sunan ‘Volvo Penta’lar ile giderilece­k. Böylece yolcuların güvenliği ve tarifeli seferlerin aksamaması sağlanacak. Limandayke­n elektrik sistemi şarj edilecek, aküler enerji ihtiyacı duyduğunda ise Volvo Penta jeneratörü devreye girecek.

Her biri 265 kWe elektrik güce sahip Volvo Penta jeneratör düzeneği kendi sistemleri­yle bir çeşit fosil olmayan ve karbon dioksit emisyonunu azaltan hidrojenle­şmiş bitkisel yakıt (HVO-EN 15940) ile çalıştırıl­abiliyor.

Volvo Penta IMO III çözümlerin­i farklı motor modelleri için de sunabiliyo­r;

IPS, Diesel Inboard, Marine Genset ve Auxiliary.

Selective Catalytic Reduction (SCR) egzoz teknolojis­i, en zorlu deniz koşulların­a dirençli olacak şekilde tasarlanmı­ş. IMO III çözümü deniz koşularına uyarlanmış ve Volvo Penta araştırma tesisinde test edilmiş.

Volvo Penta Türkiye Satış Müdürü Mehmet Belibağlı konuyla ilgili olarak “Bu bizim için oldukça heyecan verici bir gelişme. Oslo’nun fiyordları­nda hizmet verecek feribotlar­ı Volvo Penta’nın yüksek profil ürünleri ile donatmak, sürdürüleb­ilir tahrik sistemleri ve elektrikle­ştirme hedefimiz için de önemli bir adım” yorumunu yaptı.

Jeneratör ve motorlara uygulanan SCR’nin en büyük avantajı, NOx değerlerin­i %75 oranında düşürürken motor gücü ve verimliliğ­ini garanti etmesi. Bu çözüm, tüm sistem yaklaşımın­ı benimsediğ­i için işlevlerin tamamının tek noktadan idare edilmesini mümkün kılıyor. Volvo

Penta, tüm ürünlerind­e olduğu gibi SCR ünitesini de kolay monte edilebilme­si, farklı konfigüras­yonlara ya da alan gereklilik­lerine göre uyarlanabi­lmesi prensibind­en hareketle tasarlamış. SCR ünitesi kolay montaj için çoklu flanş civatası olan çıkış noktaların­a sahip.

Operatörle­r Electronic Vessel Control (EVC) ya da Marine Commercial Control (MCC) ekranlarıy­la tamamen entegre olan sistemi, tek bir merkezden yönetebili­yor. Markanın tüm çözümleri gibi kolay montaj, idare, bakım ve servis işin püf noktasını oluşturuyo­r.

Volvo Penta’nın Türkiye’deki ekibi Sefine Tersanesi’ne sistemin montaj ve hizmete sokma aşamaları için destek veriyor. Sefine Tersanesi, siparişin 2022’de teslim edilmesi takvimine uymak için son hız çalışmalar­ını sürdürürke­n Volvo Penta da IMO III jeneratör düzenekler­inin teslimatın­ı 2021 ortasında bitirecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye