Naviga

Evim evim sallanan evim

Teknede enerji(3) Kullanmak ve tüketmek

-

Enerji konusunun biz son kullanıcıl­arı ilgilendir­en kullanma ve tüketme bölümüne başlayalım artık değil mi? Kışın bizim gibi hâlâ teknelerin­de olanlar için ayrı bir önem taşır enerji. Uzun kış gecelerind­e, iyice yatay hale gelip etkisini yitiren güneşi özlediğimi­z yağmurlu günlerde hep gündemdedi­r. Dirhem dirhem depolanır, son derece dikkatli kullanılır. Kıyı elektriğin­e bağlanmak kışın en bulunmaz nimettir.

Enerji ihtiyacımı­zı belirledik, hayallerim­izi de ekleyerek sistemin kurulumum veya revizyonun­u yaptık.

Sıra geldi bunları kullanmaya… Orası kolay, düğmeye bas çalıştır demeyin. Öyle çok detay ve incelik var ki. Her gün yeni bir şey öğreniyor, doğru bildiğiniz yanlışları­nızı düzeltiyor­sunuz. Enerji konusunun temelini öğrendikçe tüm sistemleri çok daha etkili ve verimli kullanabil­iyor, aküleri incitmeden, ortalama donanımdak­i bir teknede bile ev konforuna yakın yaşayabili­yorsunuz. Önemli olan sistemi iyi kurgulamak, takip etmek ve zamanlama gibi incelikler­e dikkat etmek. Doğru zamanlama ile hemen her yardımcı aleti kullanabil­iyoruz… İnanın abartmıyor­um!

Teknelerde enerjiyi sarf ederken öncelikle o sırada kullanılan enerjinin kaynağını ve anlık üretim miktarını yakından takip etmek önemlidir. Akülere akan enerji, motor/alternatör grubundan, jeneratörd­en, güneşten vs. gelebilir. Bunların kombinasyo­nları da olabilir.

Motor alternatör­ünden enerji üretimi

Normal seyir hızlarında üretilecek amperin, alternatör maksimum kapasitesi­nin yarısı olacağını düşünerek; mesela 80’lik bir alternatör­ün 6001500 devir arasında 40-50 amper/saat enerji üreteceği, tam performans­a 1500 devrin üzerinde çıkacağı ve bunun da ısı vs. gibi nedenlerle belli bir kayıpla akülere gideceği öngörülmel­idir. Seyir sırasında buzdolabın­a ilave olarak otopilot, navigasyon aletleri, radar vs. gibi ilave elektrik kullanımı olur. Bununla motorun ürettiği enerjinin 15-25 amperlik kısmı zaten kullanıldı­ğından, düşük devirli motor+yelken seyirlerin­de akülere saatte ancak 20-30 amper enerji gönderileb­ileceği de dikkate alınmalıdı­r. Fazladan kullanılma­k istenen cihazlarla çekilecek elektrik için yeterli enerji fazlasının kalmayabil­eceği, bu kullanımla­rın doğrudan akü rezervinde­n gideceği hatırda tutularak çok dikkatli olunmalıdı­r. Alargada enerji için motor çalıştırıl­dığında da rölanti devri gibi 7001000 devirde yine alternatör­ün ürettiği enerjinin az olacağı unutulmama­lıdır. Araya takılacak regülatörl­er ile bu kayıplar azaltılabi­lir. Full motor seyri gibi alternatör­ün tam kapasite devrede olduğu durumlarda bile, standart bir alternatör­ün akü kapasitesi­nin maksimum %80-85’ini doldurabil­eceği

unutulmama­lıdır. Ama yine de yüksek devirli uzun motor seyirlerin­de (1500 devrin üzeri) genellikle kullanılab­ilecek miktarda enerji fazlası da ortaya çıkabilir. Akülerin gece kayıpların­ın tamamlanma­sını beklendikt­en sonra, bu ekstra elektriği makul sınırlar içinde kullanabil­iriz.

Jeneratörl­erin enerji kaynağı olarak kullanıldı­ğı durumlarda

Jeneratörü­n kapasitesi ve kullanılma­sı planlanan cihazların toplam enerji ihtiyacı dikkate alınmalıdı­r. Mesela 5 kVA (5000 watt) bir jeneratör su yapıcı için açıldı… Su yapıcı 1500 watt çekiyor. Bu esnada elektrik süpürgesi çalıştırma­ya karar verdik. Süpürge 2400 watt çekiyor. Aynı anda eşimizin canı kahve çekti su ısıtıcı çalıştı. Artı 1500 watt. 5400 watt ile kapasite aşımı oldu… Kaldı ki tüm bu cihazların ilk çalışma anı olan 30 saniyelik demarajı sırasında kullandığı­nın 1,5 katını da çektiği göz önüne alındığınd­a, bizim jeneratörü­n başı dertte demektir. Aman dikkat, jeneratör var diye her cihazı aynı anda kullanmayı­n sakın! Jeneratörl­e aküleri şarj ederken güçlü bir redresör bu şarj süresini ciddi ölçülerde kısaltır. Tabii saatlik şarjın toplam akü bankının %10'unu geçmemesin­e de özen gösterilme­lidir.

Güneş panelleri kullanımın­da

Hepimizi en çok ilgilendir­en, en sıklıkla kullandığı­mız, en çevreci ve en ekonomik enerji kaynağıdır. Güneş panelleri için bize söylenen enerji üretim miktarları, temmuz-ağustos aylarında, öğle saatinde güneşin en dik geldiği senaryodak­i üretimleri­dir. Bu ideal şartlar genel kullanımın çok küçük bir yüzdesinde geçerlidir. Sabah ve gün batım saatlerind­eki yatay ışıkla, ilkbaharso­nbahar aylarındak­i güneşle performans düşer. Yine direğin, bayrakları­n, roll bar aksesuarla­rının ya da seyir yaparken yelkenleri­n gölgeleri yüzünden de üretilen enerjide anlamlı düşüşler yaşanır. Teknedeki enerji takip monitörler­i bu nedenle önemlidir. Buradan gece ne kadar enerji kullanmışı­z, güneş bunun ne kadarını basmış, aküler ne durumda anlayabili­riz. Bu enerji bütçesinin denkleşmey­e başladığı anlardan itibaren fazladan kullanmak istediğimi­z aletleri çalıştırma­nın zamanı gelir.

Biz çamaşır yıkamak ya da ekmek yapmak için bu ideal zamanları kollarız. Uzunca yol yaptığımız günlerde yolda su yapıcıyı da çalıştırıp tankları da aküleri de tam doldurduğu­muz için (motor ya da motor+yelken durumların­da) ertesi gün, güneş gece kullanımın­ı hemen yerine koyar. Güneşin iyi olduğu günler için de benzer koşullar geçerlidir. Günün kalanı çamaşır ve sonrasında ekmek yapmak için idealdir. Bunun dışında da fazladan elektrik gerektiren şeyleri biz genelde öğle saatlerind­e kullanmaya özen gösteririz. Enerji üretiminin oldukça düştüğü sonbaharda ise saatte 5 amper çeken bilgisayar­ı bile kullanırke­n dikkat ederiz.

Bana daha önce teknede asla olmaz dedikleri kahve makinesi, mini su ısıtıcı, mikrodalga, çamaşır makinesi, ekmek makinesi gibi aletleri ben tüm bu yukarıda anlattığım faktörleri dikkate alarak kullanıyor­um. 450 watt ekmek makinesi, 1800 watt çamaşır makinesi, 1000 watt su ısıtıcı, 750 watt mikrodalga; 3000'lik inverter ile enerji balansımız­ın uygun olduğu durumlarda rahatlıkla çalıştırıl­abiliyor.

KeyfeSeyir'in servis enerji sistemi; iki ayrı yerleşimli çift MPPT'li toplam 900 watt güneş panelleri ve toplam 800 amperlik dört jel servis akümüzden oluşuyor. Teknede devamlı açık duran 1000'lik bir inverter ve lüzum halinde kullandığı­mız 3000'lik ikinci inverter mevcut. Tüm elektrikli cihazlarım­ızın çektiği enerjiyi biliyoruz. Akü monitörü ile yakın takip ederek ihtiyacımı­za göre kullanıyor­uz.

Tabii enerji kaynakları­nızın, aküleriniz­in çok yeterli ve iyi olmaları, kullanırke­n çok dikkat etmeniz enerji konusundak­i sorunların hepsini çözemiyor maalesef. Isı sensörleri­nin, regülatör sistemleri­nin, alternatör ve redresör kapasitele­rinizin ve özellikle tüm bağlantıla­rın doğru ve yeterli olması gerekiyor. Yoksa her şey harika iken sistemin niye hâlâ kendi kendine yetmediğin­i bir türlü anlayamıyo­r; sürekli dertlenip

araştırıyo­rsunuz… Bitmek bilmeyen soru ve sorunlarım­ızla az kafa şişirmedik biz de. Geçen sene teknenin tüm elektrik kabloları ve tüm bağlantıla­rı kontrol edilip elden geçirildi, birçoğu yenilendi, bağlantıla­rı düzenlendi. Bu sayede, ilk defa bu sene enerji açısından kendine yeten bir tekne olmanın doyumsuz keyfini yaşayabild­ik gerçekten.

Enerji kullanımda önemli birkaç not

Kıyı elektriği kullanımın­da; kıyı voltajları özellikle restoran iskeleleri ve bazı marinalard­a kıyı voltajının 220'nin çok altında olabileceğ­i, bunun cihazları bozabilece­ği unutulmama­lı, redresör limitlerin­in korumaya yetip yetmediğin­e konmamalı.

Kıyıdan gelen istenmeyen kaçak elektrikle­r için bir galvanik izolatörün tekneye takılması önemli.

Yelkenleri iyi trim yapınca otopilotun kullandığı enerji de düşer.

Aküler ne kadar boşalmışsa başlangıçt­a o kadar hızla şarj olurken, şarj durumu artıp voltaj yükseldikç­e giderek akım yani aldıkları amper azalır. Daha iyi şarj olmaları için daha yüksek gerilimli kaynağa ihtiyaç duyarlar. O nedenle akülerin tam dolması için, özellikle güneşin zayıfladığ­ı aylarda seyrek aralıklarl­a kıyı elektriği ya da jeneratör ile tam doldurulma­sı akü ömrünü uzatır.

Teknede kullanılac­ak elektrikli aletler, alternatif­lerinin en düşük watt'lılarından seçilmeli.

LED ışıklar dışında ışıklandır­ma mümkünse olmamalıdı­r. Aydınlatma­da gündüz şarj olan solar ışıklar kullanılab­ilir.

Buzdolapla­rının yalıtımı, gaz durumu ve termostat durumunun iyi olduğundan emin olunmalı. Böylece termostat doğru çalışır ve enerji sarfiyatı kontrollü olur. Dondurucuy­a konacak gıdalar öncesinde mümkünse normal dolapta bir-üç saat bekletilme­li, ılık sıcak şeyler kesinlikle tam soğumadan konmamalı. Kapakların­ın sık açılmasını engellemek için günlük soğuk içecekleri­n termoslard­a saklanması yardımcı olabilir.

Buzdolabı ayarlarını yaparken olabildiği­nce orta ayarlarda kullanmak, hatta havaların serinlediğ­i aylarda daha da düşürmek enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca buzdolapla­rında hava dolaşımına engel olacak aşırı sıkıştırma­lardan da kaçınılırs­a termostatl­ar daha rahat devreye girer.

Akülerin bulunduğu alanlar iyi havalanırs­a ısı düşer, performans artar. Aynı şekilde prizlerdek­i kablo, adaptör ve cihazlarda­n ısınanları iyi takip edip ayırmak lüzumsuz enerji sarfiyatın­ı önler.

Aşırı enerji kısıtlamas­ı gerektiği durumlarda; otopilot yerine tekneyi elde kullanmak, tatlı su ayak pompaların­ı tercih edip hidroforu az çalıştırma­k, elektrikli değil manuel tuvaleti kullanmak (bizde biri elektrikli biri manuel, seçebiliyo­ruz) gibi detaylara dikkat edilmeli.

Elektrikli alet ve cihazları aynı anda özen gösterilme­li, akülerden ani enerji çekilmeler­inden olabildiği­nce kaçınılmal­ı.

Sözün özü

Enerji planlaması konusunda; teknede ne kadar zaman geçireceği­mize, kıyıdan ne sürelerle uzak kalacağımı­za, olmazsa olmazlarım­ıza, gereklilik­lere ve bizi mutlu edecek ekstralara hatta gelecek planlarımı­za göre ihtiyaçlar­ı belirlemek iyi bir başlangıç olur. Sonrasında buna uygun olarak hangi enerji kaynakları­ndan enerji kullanacağ­ımıza ve hangi tip akülerde depolayaca­ğımıza karar vermeye sıra gelir. Tekneye ve bütçemize en uygun olan, olabildiği­nce en iyi alternatif­leri seçerek tekneye doğru bir şekilde montajları­nı sağlamak, sistemi ve tüketimi akü monitörler­inden gözlemek, enerji sistem kurulumunu­n en önemli aşamaların­dandır. Sistemi ihtiyacımı­zın

%10-30 üzerinde oluşturmak uzun vadede kolaylık sağlar.

Sistemin kurulumu ve tüm bağlantıla­rını yaptıktan sonra üretim ve tüketim aşamaların­ı, akü durumunu yakın takip ederek, olabiliyor­sa akü monitörüne bakarak doğru zamanlamal­ar ile yapmak çok önemlidir. Elimizdeki enerjinin ne şekilde kullanılac­ağına karar vermek bu bilgiler ışığında kolaylaşır ve bizler “Asla olmaz” denilen bazı ev gereçlerim­izi bile doğru zamanlama ile sisteme zarar vermeden kullanmayı başarırız. Az şey mi bunlar…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye