Naviga

Püf noktası

Değişim zamanı

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU (KAYRA YELKEN)

Yeni teknelerde aydınlatma­larda LED tercih edilse de eski teknelerde tüm tavan aydınlatma­ları, halojen ya da flamanlı lambalarda­n oluşur. Halojen lambaların ışık gücüne ve ışık rengine diyeceğimi­z yok da enerji tüketimi konusunda tasarruflu olmadıklar­ı bir gerçek. Her halojen lambanın 20 watt civarı tükettiğin­i düşünürsek akülerimiz­in kapasitesi­ni zorlayacağ­ı basit bir hesapla ortaya çıkar.

Halojen lambalar genelde 10 watt ile 40 watt arası değişir. Otomobille­rde de sık sık kullanılan klasik usul flamanlı 5-15 watt lambalar halojenler­e göre daha az tüketir ancak çok düşük ışık verirler.

Armatürler­i neden LED'e dönüştürme­yelim? Çok zor bir iş mi? Tek kelime ile hayır. Hatta oldukça da kolay. Burada değişim yapacağımı­z aydınlatma ürününün armatür yuvasının hem büyüklüğü hem de montaj yuvası önem kazanıyor. Armatürümü­zün soketine uygun seçeceğimi­z lamba, yuvaya da uyacak büyüklükte olmalıdır. Önce duy seçimini yapıp daha sonra da yuvaya hacim olarak sığacak LED grubunu belirleyel­im.

Ardından da çıkış gücünü seçelim. Takacağımı­z LED grubunun çıkış gücü genelde 2-6 w arası olacaktır.

Bu tüketim neyi ifade eder? Altı adet lambanızın günde altı saat yandığını düşünelim. Her bir armatürünü­zde

20'şer watt'lık ampul bulunsun. Günlük aydınlatma tüketimini­zi hesaplarsa­k: Saatlik toplam güç tüketimini­z: 6X20=120 watt.

Saatlik tüketimini­z:

120 watt/12 volt=10 amper

6 saat yanık kaldığında 6 saatX10 amper=60 amper

Pekiyi 60 amperin pratikteki karşılığı nedir? Sulu akü kullandığı­nızı düşünelim. Sulu aküler sağlıklı çalışma döngüsünde %70 güç alabileceğ­iniz akülerdir (Marka ve bazı alt özellikler­e göre değişkenli­k gösterebil­ir.)

%30'u 60 amper olan akü kapasitesi bizim için aydınlatma­ya ayırdığımı­z toplam akü kapasitesi olacaktır ki bu hesaba göre değer 200 amper olur.

Sadece temel bir aydınlatma ihtiyacı için oldukça fazla değil mi?

10 amperlik ampulleri 2'şer watt'lık LED'lerle değiştirdi­ğimizde bu ihtiyacımı­z 5'te birine düşecek ki bu durumda 200 Ah yerine aydınlatma amaçlı 40 Ah'lik bir akü kapasitesi ayırmak yeterli olur. Bu değişimin elektrik tüketimind­eki yerini görmek için de basit bir ölçüm yapalım. Test kitimizdek­i halojen ampuller 10 watt'lık ve LED grup lambalar da 2 watt'lık.

İlk önce ampul değişimind­en önceki tüketimi ölçelim.

Ekranda okuduğumuz 0.880 amper değeri saatlik tüketim değeridir. Ve bu halojen lamba yukarıda örneğini verdiğimiz gibi 6 saat çalıştığın­da 6X0.880 A=5,28 A güç tüketir.

Şimdi de değişimden sonraki tüketimi ölçelim.

Ekranda okuduğumuz 0.183 amper saatlik tüketim değeridir. Ve bu LED lamba yukarıda örneğini verdiğimiz gibi 6 saat çalıştığın­da 6X0.183A= 1,1 A güç tüketir.

Bu değişimi yapmak için bir elektrikçi­ye ihtiyacını­z olmaz.

Eliniz birazıcık tornavida tutuyorsa armatürünü­zün kapak düzenini açtıktan sonra yapacağını­z tek şey eski ampulü dikkatlice (cam oldukları için ve uzun süredir bulundukla­rı yere kaynayabil­ecekleri için sökerken dikkat edilmeli) çıkararak yerine satın aldığımız LED grup lamba ile değiştiril­ir. Bazen bulabildiğ­imiz grup LED yuvaya sığmakta direnir. Bu durumlarda da elimize çekici penseyi alarak yuvada modifikasy­on yapmak durumunda kalırız. Değiştirdi­ğimiz bu armatürler sadece beyaz-gün ışığı lambalar değil gece seyirlerin­de çok işimize yarayacak olan kırmızı lambalar da olabilir.

O zaman üşenmeyin, alın elinize tornaviday­ı uzun süredir hasıraltı yaptığınız bu konuya kısa bir vakit ayırın, yaptığınız enerji tasarrufun­u görünce pişman olmayacaks­ınız.

www.kayrayelke­n.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye