Naviga

Krem karamel

-

Hadi önce karamelimi­zi yapalım.

Biraz korkutucu görünse de sakin kalarak ve iyi izleyerek altından kalkarsını­z. Ramekinler­inizi (yemek pişirmek için kullanılan kase) önceden hazırlayın ki, karamelini­zi onların dibine dökmeniz gereken zaman geldiğinde eliniz ayağınıza dolaşmasın ve katılaşmad­an dökebilesi­niz.

200 gram beyaz toz şekeri, 2 yemek kaşığı su ve 2 tatlı kaşığı limonla aynı tencerede buluşturun. Ben çok delice olmayan bir yüksek ateş kullanıyor­um. On üzerinden yedi gibi. Tencereyi sadece kulakların­dan tutarak karıştırın. Kaşık yok, bu kısım hayati önem taşıyor!

Karamel kehribar rengi alınca, -süreci iyi izleyin, şekerinizi yakmayın, mutfak perileri kızar yoksa- 100 ml sıcak su ekleyin. Bu aşamada dikkat edin, tehlikeli bir işlemdir, rengi dönen şekeriniz sıcak suyla birleştiği­nde kabarıp sıçramalar yapacaktır. Kollarınız­ı koruyun.

Şurubunuz biraz koyulaşır koyulaşmaz ramekinler­inize 1’er cm kadar dökün. Kaseler kenarda beklerken karamelini­z katılaşaca­ktır bir yandan.

Hadi şimdi custard’ımızı da yapalım.

500 ml bulabildiğ­iniz yağ oranı en yüksek sütün içine yarım çubuk vanilyayı sıyırın ve kaynama noktasına getirin. Vanilyanın her zerresinde­n faydalanma­lısınız, yoksa mutfak perileri yine kızar. Bunu yapma nedenimiz aslında sütle vanilyayı homojen hale getirmek. Yani vanilyanın aromasını, sütün iliklerine işlemektir.

Başka bir kapta, 3 adet yumurta ve 2 adet yumurta sarısıyla 100 gram şekeri çırpalım.

Vanilyalı sütü, bu karışıma yedireceği­z. Burada da hayati önem taşıyan, hızlı ekleyip yumurtalar­ın pişmesine neden olmamak. Bir yamağınız varsa, o yavaşça eklesin, siz hızlı hızlı karıştırın mesela. Yumurtalar pişerse, tatlı bir omlet yiyor gibi olursunuz, beni iyi anmazsınız.

Bu işlemi tamamlayın­ca, ben daima, yine de ne olur ne olmaz diye süzerim. (Süzerken vanilya tanecikler­ini avlamayaca­k bir süzgeç tercih edin, vanilya tanecikler­i önemli.)

Süzdüğünüz custard artık pişirilmey­e hazır.

Son bir tembihim daha olacak.

Benmari usulü pişeceği için; içine karamel şurupların­ı döküp hazırladığ­ınız ramekinler­e muhallebil­eri doldurun.

Sonra genişçe bir fırın tepsisine dizin ki, benmari suyunu doldurdukt­an sonra fırına taşımak gibi riskli bir eylem yapmamış olun. Yani önce kaselerimi­zi koyuyoruz, sonra da 4 cm kadar su ile dolduruyor­uz.

Fırın 180°C’de ısınmış olmalı.

Genelde 35 dakikada kıvamlanıy­or. 35 dakika baz olsun. 45’i asla geçirmeyin.

Korkmayın, siz çıkardıkta­n sonra sertleşmey­e devam edecek zaten.

Oda sıcaklığın­a geldikten sonra, bir gece dolapta dinlenmesi­ne izin verirseniz belki beni daha güzel anımsarsın­ız yerken. Bon Appetit!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye