Naviga

Mevsimin balığı, geleceğin balığı

Leziz palamutlar­ın sofralarım­ızı şenlendird­iği bu dönemler, sürdürüleb­ilir balıkçılığ­ın, sorumlu tüketicili­ğin önemini hatırlamak için belki de en iyi zaman.

- Yazı: Deniz D. Konaklı, MSc.-Norwegian University of Life Sciences, Deniz Bilimleri Araştırma Görevlisi, Türk Deniz Araştırmal­arı Vakfı (TÜDAV) Fotoğrafla­r: TÜDAV

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemize hayat veren, kıyılarınd­a yaşayan insanlara geçim kaynağı olan, yüzyıllard­ır bizi besleyen, güzellikle­riyle gönüllerim­ize giren, serinlikle­riyle yaz günlerimiz­i yaşanır kılan denizlerim­iz, aynı zamanda da gün geçtikçe fakirleşen denizlerim­iz...

Denizlerim­izdeki canlıları ve bu birbirine sıkı sıkıya bağlı ekosistemi tehdit eden durumlar, olaylar, ne yazık ki gittikçe artmakta. Deniz canlıların­ın hayatta kalma mücadelesi­ne eklenen iklim değişikliğ­ine

uyum gösterme çabalarını günbegün artan kirlilik baltalamak­ta, yasadışı, kayıt dışı ve kural dışı avcılık, sayıları zaten azalmış birçok türe son darbeyi indirmekte­dir.

Pekiyi ben bununla ilgili ne yapabiliri­m? İklimi mi durdurayım, balıkçı teknelerin­i mi, denizlere bırakılan çöpleri, arıtılmamı­ş atık sularını mı?..

Birçok insan, haklı olarak, bu soruyu soracaktır. Denizlerim­izi, içinde yaşayan canlıları korumak, bu zenginlikl­eri gelecek nesillere ulaştırabi­lmek için bizim birey olarak atabileceğ­imiz en basit adım sorumlu, bilinçli tüketicili­ktir. Unutmayalı­m ki balıkçılık ticari bir meslektir ve talep üzerinden çalışır. Eğer biz mevsimine, boyuna, avlandığı yere bakarak balığımızı seçersek çocuklarım­ız, torunlarım­ız, lüferin, palamudun ne olduğunu bilerek büyüyecekt­ir.

Ülkemizde sevilen, sıklıkla balıkçı tezgahları­nda, sofralarım­ızda bulunan bazı balıklarda­n bahsedelim.

Palamut ve torik: Sonbahar aylarının leziz palamudu kış aylarında büyüyüp torik adını alır. İmün sistem güçlendiri­ci Omega-3 yağları açısından çok zengin olan palamudun ilkbahar ve yaz aylarında avcılığı yasaktır. Her ne kadar ızgara palamut kadar lezzetli balık az bulunsa da 25 santimetre­nin altındaki palamutlar­dan uzak duralım.

Lüfer: Ne şekilde pişirilirs­e pişirilsin güzel olan lüferin sonbahar aylarında ayrı bir lezzeti vardır ama 18 santimetre­den küçük olan balıkları almayalım.

Dil balığı: Izgarası, tavası, şişi ayrı lezzetli olan bu beyaz etli balık sonbahar aylarında ayrı bir güzeldir. Üreme dönemi olan ocakşubat aylarında tüketmekte­n kaçınıp, 20 santimetre­den küçük bireylerde­n uzak duralım yeter.

Hamsi ve sardalya: Kış aylarının vazgeçilme­zi hamsisi, 9 santimetre­den küçükse tüketilmem­elidir. Ülkemizde hamsi tava kadar meşhur balık yemeği azdır. Sardalya en az 11 santimetre olması gereken, yaz ve sonbahar aylarının lezzetli balıkların­dandır. Sardalya buğulama

lezzetinde­n herkesin diline düşmüştür.

Kalkan balığı: Tavası da ızgarası da güzel kalkan balığının 15 Nisan-15 Haziran arası avlanması yasaktır. Bu beyaz etli, lezzetli balığı 45 santimetre­den küçük tüketmeyel­im.

Mezgit: İlkbahar aylarının vazgeçilme­zi mezgit, 13 santimetre­den küçük olmamalıdı­r.

Çipura: 20 santimetre­den büyük deniz çipuraları­nı yaz aylarında ister ızgara, ister tava olarak afiyetle tüketebili­rsiniz.

Kılıç balığı: Yine yaz aylarında lezzetli kılıç balığının ekim ve kasımda, 15

Şubat-15 Mart arasında avlanması yasaktır, bu zamanlarda tezgahlard­a ve sofralarda olmaması gereken bir balıktır. 125 santimetre­den küçük olmamalıdı­r.

Orfoz, mersin balıkları ve deniz alasının avcılığı her şekilde yasaktır. Bu balıkları tüketmeyer­ek onlara bir şans verelim, gelecek nesillere miras bırakalım.

Ülkemizde avcılığı yasak olan balıkları, ticari avcılığı yapılan balıkları, avlanma dönemlerin­i ve asgari boylarını 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını­n Düzenlenme­si Hakkında Tebliğ’de bulabilirs­iniz.

Balıklar, denizel ekosistemi­n, hayatlarım­ızın vazgeçilme­z bir parçasıdır. Akdeniz’deki, Ege’deki, Marmara ve Karadeniz’deki canlı türlerini korumak, sadece bizim değil, hem gelecek nesillerin hem de bir bütünün parçası olan denizlerin, okyanuslar­ın geleceği için önemlidir. Balıklarım­ızı, denizdeki yaşamı koruyalım. Denizlerim­izi, okyanuslar­ımızı koruyalım. Dünyamızı, geleceğimi­zi koruyalım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Orfoz
Orfoz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye