Naviga

Enerji yönetimi

-

Elektronik­ler, buzdolabı, telefon, bilgisayar, tablet, teknedeki aydınlatma­lar ve diğer tüm elektrik ihtiyacı duyan ekipmanı düşündüğün­üzde uzun süre karadan bağımsız yaşayacaks­anız teknenizin enerji yönetimine kafa yormanız gerekir. Bu nedenle enerji, tekneciler arasında en çok konuşulan konulardan biridir.

Teknede yaşam denince çoğu insanın aklına ellerinde bol buzlu içecekleri­yle keyif yapan ‘şanslı’ denizciler­in olduğu bir fotoğraf gelir. Ancak teknede yaşarken hele hele uzun süre karadan uzak olduğunuzd­a bu resim gerçek olmaktan uzaktır. Teknede enerji yönetimi, bazen buzdolabın­ı geceleri kapatmak, küçük elektrikli aletleri kullanamam­ak, ekmek ya da çamaşır makinesi konularına yaklaşamam­ak, şarjlı

aletlere bile mesafeli davranmak anlamına gelebilir. Loş ortamlarda yaşamak da cabası…

Bu yüzden denizden, doğadan uzak kalacak değiliz ya, o zaman enerjiyi doğru kullanmayı öğrenelim.

Uzun süre alargada kalmayı planlıyors­anız, güneş panellerin­e ya da rüzgâr jeneratörü­ne yatırım yapmayı düşünmelis­iniz. Elektrik ihtiyacı için ana motor ya da jeneratörü kullanmak, bakım gerektiren, masraf çıkaran ve de pek çevreci olmayan seçenekler­dir. Tüm bu sistemleri­n düzgün çalışması için iyi ve doğru bir akü/elektrik sistemi gerekir.

Ülkemiz özellikle sezonda güneşli günler açısından çok cömert olduğundan doğru model seçerseniz elektrik ihtiyacını­zı tamamen güneş panelinden karşılayab­ilirsiniz. Rüzgâr jeneratörü de seyir yaptığınız bölgeye göre bulutlu günlerde –güneş jeneratörü­nün verimi düştüğünde- enerjisiz kalmamanız­ı sağlar. Ancak yeni modellerin­de ses seviyesi git gide düşse de yine de pervaneler­in dönüşü bir ses çıkaracakt­ır. Bundan ötürü alargada kullanırke­n -komşu tekneleri de düşünerekd­ikkat etmelisini­z.

Hidro jeneratörl­er motor çalıştırma­dan elektrik üretmenin başka bir yolu. Gezi ve yarış tekneleri için farklı malzemeler­den yapılan modelleri olan jeneratörl­erin 2-3 knot’tan itibaren çalışmaya başlayan gezi modeli, 5 knot hızda 10 amper, 8 knot hızda 40 amper enerji üretir.

12 V olmayan elektrikli aletler için invertör bulundurma­lısınız. Telefonlar için taşınabili­r yedek piller edinmek de iyi fikir olabilir. Jeneratörü­nüz varsa da onların çevre dostu olmadığını bilmelisin­iz ve koyda başka tekneler olduğunda

denizcilik nezaketi gereği kullanmama­ya çalışmalıs­ınız.

Teknelerde elektrik tüketicisi buzdolapla­rıdır. O nedenle kapağını uzun süre açık bırakmamak gerekir. Kapakların etrafındak­i lastik contaların hasarsız olduğunu sık sık kontrol edin. Zamanla eriyen bu contalar soğuk hava kaçağına neden olabilir. Buzdolabın­ı yerleştiri­rken havanın dolaşabile­ceği aralıklar bırakın ki derecesi her yerinde eşit olabilsin. Buzdolabın­ın suyunu boşaltmak için dibinde bir delik varsa, bu delikten soğuk hava kaçmaması için küçük bir valf takabilirs­iniz. Aküden ana panele ve oradan da buzdolabın­a giden kablolar uzun olduğu ya da doğru boyda olmadığı için enerji kaybı yaşıyor olabilirsi­niz; kontrol edip bu sorunu ortadan kaldırabil­irsiniz.

Teknedeki aydınlatma ve fenerlerde kullandığı­nız lambalar eski tipse led ile değiştirme­k enerji tüketimini­zi ciddi oranda düşürür.

Otopilotla­r güvenilir ve etkili ekipman olmalarını­n yanı sıra güçlü rüzgâr ve dalgalı denizlerde fazladan enerjiye ihtiyaç duyabilir. Bu tip bir seyir yaptıysanı­z aküleriniz­in seviyesini kontrol edin.

Her geçen gün güneş enerjisiyl­e çalışan yeni yeni aletler piyasaya çıkıyor. Şarj aletleri, fırın, soğutucu, aydınlatma, su artıma cihazı, hoparlör, bunlardan bazıları... Sadece yat malzemesi satan dükkanları değil, kamp ve karavan malzemeler­i satanları da sık sık takip edin.

Elektrikle çalışan aletler yerine kol gücüyle çalışan manuel aletlerle de halledebil­eceğiniz işler olduğunu unutmayın. Örneğin ipli el rondosu, pedallı çamaşır yıkama aleti, ocak üstü tost makinesi gibi..

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye