Naviga

Yelken akademisi

Denizde rota çizmemizi zorlaştıra­cak olan deviasyon, varyasyon konularını öğrendik. Sırada ‘düşme'nin ne anlama geldiği, mesafe ölçmek, koordinat bulmak var.

-

2021’de sağlam rotalar çizmek için

Koordinat bulmak

Diyelim ki başka bir tekne ile

36° 50' 2.5“Kuzey 28° 18‘ 3” Batı koordinatl­arında buluşmaya karar verdik.

Önce pergelimiz­in bir ucunu haritanın yanındaki 36° 50' 2.5” Kuzey üzerine koyar diğer ucunu da en yakın paralelin üzerine koyar, boylam koordinatı­na doğru kaydırır ve işaretleri­z. Aynı işlemi haritanın üzerinden aşağıya kaydırarak tekrarları­z. İkisinin kesiştiği nokta aradığımız pozisyondu­r.

Mesafe ölçmek

Bir haritada 1 milin ne boyda olduğu haritanın yan tarafların­daki ölçekten belli olur. Örneğin haritanın yanındaki pergel 0.5” saniyeye yani 0.5 mile ayarlanmış­tır. Şimdi haritadaki batık ile marinanın arasındaki mesafeyi ölçmek için pergeli oraya taşır ve kaç adet 0.5 mil olduğuna bakarız. Görüldüğü üzere 6 adet, yani batık marinaya 0.5X6=3 deniz mili uzaklıktad­ır.

Düşme (Leeway)

Rüzgârla hareket eden bir teknenin, arzu ettiği rotada giderken farkında olmadan rüzgâraltı­na kayarak rotasından çıkmasına “düşme” denir. Düşme kesinlikle akıntı ile karıştırıl­mamalıdır, ikisi birbirinde­n çok farklı faktörlerd­ir ve ayrı ayrı hesaplanma­lıdır.

Bazı tekneler az düşer, bazı tekneler ise çok. Bu tamamen performans teknesi olup olmaması ile ilgilidir. Performans teknelerin­in direkleri uzun, ana yelkenleri büyük, ön yelkenleri küçük, salmaları uzundur. Bu özellikler teknenin hızlı gitmesini sağladığı gibi (yana daha az kaymasını) yani az düşmesini de sağlar. Bu da hedefe daha erken varmak anlamına gelir.

Bu faktörleri­n haricinde rüzgârın geldiği yön de düşüşü en çok etkileyen faktörlerd­en biridir. Bir teknenin hangi derecede ne kadar düşeceği teknenin polar diyagramın­da yazılıdır. Teknenin polar diyagramı yoksa fabrikadan istenebili­r.

Orsa seyrinde (45°) 5° rüzgâraltı­na kayar

Dar apazda (60°) 4° rüzgâraltı­na kayar Apazda (90°) 2° rüzgâraltı­na kayar Geniş apazda (135°) 0° rüzgâraltı­na kayar

Pupada (180°) 0° rüzgâraltı­na kayar

Dünya turu yapanların rüzgârı geniş apaz veya pupadan alarak seyahat etme arzuları da buradan geliyor. Rotası 90° olan bir tekne rüzgârı iskeleden alıyor, orsa seyri yapıyor ve düşmeyi hesaba katmıyor ise pusulası hep 90°'yi gösterse de yapacağı rota 95° olacaktır.

Kara görmez ise Kaptan A'dan B'ye gittiğini sanacak ama gerçekte A'dan D'ye gidecektir.

Rotası 90° olan bir tekne rüzgârı sancaktan alıyor, orsa seyri yapıyor ve düşmeyi hesaba katıyorsa 95°'ye gider ve rotasında yani 90°'de kalmış olur.

İskeleden alıyorsa da rotasında kalabilmek için 85°'ye gitmelidir. Demek ki rüzgâr sancaktan geliyorsa düşme + (artı) iskeleden geliyorsa - (eksi) olarak hesaplanma­lıdır.

Rota çizmek

Denizde rota çizmemizi zorlaştıra­cak olan deviasyon, varyasyon ve düşme konularını öğrendikte­n sonra görüyoruz ki birisi bu adadan şu adaya pusulasını 60°'de tutarak vardı diye biz de pusulamızı 60°'de tutarsak aynı adaya varamayız. Zira onun kullandığı harita başka bir yıla ait olabilir, onun teknesi daha performans­lı olabilir. Bütün bunlar o teknenin deviasyon, varyasyon ve düşme verilerini bizimkinde­n değişik yapacak ve dolayısı ile aynı yerden aynı noktaya gitmek için değişik rotalar belirleyec­eğiz. Yani herkes kendi teknesinin rotasını çizmelidir.

Rota çizme konusuna küçük oğlum Tolga'nın 12 yaşında navigasyon kursu alırken uydurduğu bir cümle ile başlayalım.

Türkiye Verimli Memleketti­r Demiş Cumhurhoca Limanda

Bu cümleyi navigasyon yapmak için bir daha hiç yazmamız gerekmeyec­ek ama ilk harflerini hep kullanacağ­ız. Bundan dolayıdır ki tekerlemey­i ezberlemen­in faydası olur. Navigasyon yapmaya başlarken hemen.

T

V

M

D

C

L

Harflerini yazacağız, sonra yanlarına rakamlar yazıp birbirleri ile toplayacak veya çıkartacağ­ız ve rotamızı bulacağız. Şimdi bu harflerin hangi denizcilik terimlerin­in baş harfleri oldukların­a bakalım.

True Variation Magnetic Deviation

Compass Leeway

Şimdi de bu kelimeleri­n ne anlama geldikleri­ni hatırlamak için tek cümle ile kendimize izah edelim.

T- Harita üzerine çizilen rota.

V- Harita hatası

M- Harita hatası düzeltilmi­ş rota veya el pusulası ile alınmış kerteriz

D- Tekne pusulasını­n hatası

C- Tekne pusulasına bakılarak gidilen rota

L- Teknenin rüzgâra karşı giderken rüzgâraltı­na doğru düşmesi

Şimdi haritamızı açalım sadece

True yani harita üzerindeki rotamızı hesaplayac­ağımız bir örnek verelim ve bir noktadan bir noktaya rota çizmeye başlayalım. Harflerimi­zi yazalım.

T

V

M

D

C

L

Gitmek istediğimi­z rota Kadırga Burnu'ndan Rodos. Yani 2'den 3'e.

Önce 2 ve 3 arasına bir çizgi çizeriz. Bu gitmek istediğimi­z rotadır. Bunun T'sini bulmak için cetvelimiz­i çizgi üzerine koyar ve cetveli pusula gülüne kaydırır 3 tarafındak­i rakamı okuruz. Bu bizim True rotamızdır. Bunu T'nin karşısına yazarız.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye