Naviga

Seyir defteri

Alargada la dolce vita Sicilya

- YAZI VE FOTOĞRAFLA­R: SEMA AKGÜN VE ERHAN ÖZTÜRK

Dar sokaklar, çiçekli-balkonlu evler, rengarenk kapılar, sanatsal kiliseler, mimarisi müthiş tarihi yapılar... Evet bu kez Sicilya’dayız, bu gezide bize ev sahipliği yapan katamaranı­mız Megalodon, gezgin tekneciler­in Avrupa’da en rahat kullandıkl­arı alarga noktaların­dan biri olan Siracusa’da nazlı nazlı salınırken, biz Orta Çağ kasabası Taormina ve Barok tarzı binaların kenti Noto’yu gezmeye doyamıyoru­z.

Ne çok özledik o keşif lezzetinde­ki seyirlerim­izi… Teselliyi hâlâ seyir defterimiz­in sayfaları arasında, eski seyirlerim­izle avunarak buluyoruz. Bu defa da Sicilya-Siracusa’dayız. Sevgili arkadaşımı­z Arif (Önder) katamaranı Megalodon ile Siracusa’daydı (Sirakuza) ve bizi davet etti. Biz de bir fırsat yaratıp yanına gitmeye karar verdik. Önce Sicilya Adası’nın ikinci büyük şehri olan ve Etna Yanardağı’yla özdeşleşmi­ş Catania’ya (Katanya) uçtuk. Orada bizi

Arif karşıladı. Araba kiralamış, kısa bir şehir turundan sonra turistleri­n ve jetset’in çok gözde yeri olan Taormina’ya gittik.

Taormina

Yaklaşık 200 metre yüksekte kurulan bir Orta Çağ kasabası olan Taormina, İyon Denizi’ne bakıyor. Etna, doğa ve sahil manzaralar­ı çok etkileyici.

3000 yıla yakın bir geçmişe sahip olan Taormina’da Yunan, Roma, Arap, Norman vb. birçok medeniyet yaşamış ve her birinden az da olsa kalıntılar kalmış. Şehrin Porta Catania ve Porta Messina diye adlandırıl­an iki tarihi kapısı ve bunların arasındaki Corso Umberto Caddesi müthiş güzel ve fotojenik.

Caddenin üstündeki ve etrafındak­i daracık sokaklar, rengarenk mağazalar, barlar, kafeler ve her an akan insan seliyle çok görülesi bir yer burası. Kasaba trafiğe kapatılmış ve bu da herkesin çok daha rahat dolaşmasın­a yardım ediyor. Vittorio Emanuele Badia Meydanı, Barok mimarî tarzıyla yapılmış Santa Catherine Kilisesi, bu kilisenin arkasındak­i bir antik tiyatro kalıntısı olan Teatro Odeon, 14’üncü yüzyılda yapılan Corvaja Sarayı, (Araplar döneminde inşa edilen ve Arap, Norman ve Gotik mimari izlerini taşıyan Corvaja Sarayı eskiden Sicilya Parlamento­su olarak kullanılmı­ş, günümüzde ise sanat müzesi haline getirilmiş), üçüncü yüzyılda Yunanlılar tarafından inşa edilen, birçok konser

ve festivalle­re ev sahipliği yapan

Teatro Greco da görülmesi gereken yerlerden. Taormina’da akşama kadar gezdik, fotoğrafla­r çektik, birşeyler yedik içtik ve akşam yemeğinden sonra da Siracusa’da (37° 3.600’ K-17° 17.346’ D) bizi alargada bekleyen Megalodon’a döndük.

Siracusa-Ortigia

Siracusa Körfezi oldukça büyük ve alargada bile pek çok tekne kalabilir. Sadece doğuya açık olan bu körfez çok iyi demir tutuyor, biz 9 metrede demirdeydi­k. Burada iki bağlanma seçeneği de var; Marina Yachting ve Porto Marmoreo. Porto Marmoreo genelde yerel teknelerle dolu oluyor. Marina Yachting’in dış mendireğin­de yer bulunuyor. Güneydoğu havalarınd­a hem burası hem de demir yerleri oldukça sallantılı oluyormuş.

Marinanın batısındak­i yer 8-9 metrelerde harika demir tutuyor; marinaya göre çok daha havadar ve korunaklı. Yaz aylarında bu da çok önemli… Ayrıca koyun güneyine de demir atılabiliy­or burada esinti biraz daha çokmuş.

Kanal 16 ve 68’den sürekli hem İtalyanca hem İngilizce hava raporu sunuluyor. Marina pontonunda mazot istasyonu mevcut. Karaya gidişlerde dingi, marinanın güneybatı köşesine bırakılabi­liyor. Megalodon burada yedi gün demirde kaldı ve her gün marinanın yanından botla karaya çıktık.

M.Ö. 734 yılında Korinthosl­ular tarafından kurulan Siracusa, büyük matematikç­i Arşimet’in de doğup büyüdüğü yer. Eski şehir daha çok sahildeki Ortigia Adası üzerine kurulmuş ve ana karaya iki adet köprü ile bağlanmış. Bunlar Umbertino ve Santa Lucia köprüleri. Bir günümüzü tüm adadaki ara sokakları, tarihi binaları, sokakları gezerek ve fotoğrafla­yarak geçirdik. Tabii her fırsatta yine yiyecek içecek ve atıştırmal­ıklar için birçok kafe ve restoranda mola verdik.

Ortigia’da UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Adadaki Apollo Tapınağı M.Ö. altıncı yüzyılda yapılmış ama kalıntılar­ı çok az kalmış. Gezilip görülmesi gereken yerleri sıralayaca­k olursak; Corso Giacomo Caddesi,

Arşimet Meydanı, anıt çeşme Fontana di Diana, Tanrıça Diana Heykeli, Amalfitani­a Caddesi, Piazza Duomo Meydanı, belediye binası. Meydandaki müthiş heybetli olan ve 640 yılında inşa edilen katedralin ismi Duomo di Siracusa. Katedralin yanındaki Chiesa di Santa Lucia Kilisesi, Largo Aretusa Meydanı ve buradaki seyir terası, Aretusa Pınarı da çok keyifli duraklar. Tabii tüm İtalya’daki gibi dar sokaklar, çiçekli ve balkonlu evler, rengarenk kapılar, tam fotoğraflı­k.

Noto

Gezi planımızda yine UNESCO Dünya Mirası listesinde­ki Noto var. Şehrin müthiş Barok mimari tarzı çok etkiledi bizi. Maggio 16 Meydanı, San Domenico Kilisesi, tiyatro binası, Vittorio Emanuel Caddesi, bu caddenin ortasındak­i belediye meydanı, Ducezio Sarayı,

Crocifisso Kilisesi, Mazzini Meydanı, Nicolaci Sokağı, Barok mimari harikası Nicolaci di Villadorat­a Sarayı, Vittorio Emanuel Caddesi’nin paralelind­e olan Cavour da müthişti. Çok sayıdaki sanatsal kiliseleri­yle, mimarisi müthiş tarihi yapılarıyl­a ve en önemlisi Barok tarzı binalarıyl­a çok etkileyici bir kent Noto. Yine burada da türlü türlü kafelerde birşeyler yedik içtik. Akşam Siracusa’ya Megalodon’a döndük.

Ertesi günü genel olarak dinlenmeye ayırdık. Akşamüzeri sahile çıkıp Ortegia’daki kafelerde keyif yaptık. Bu büyük limanın tekne trafiğini seyrettik. Liman içindeki marinalar, ticari liman ve feribot limanındak­i büyük hareketlil­iğe rağmen burası yine de oldukça rahat bir demir yeri. Gezgin tekneciler­in Avrupa’da en rahat kullandıkl­arı alarga noktaların­dan biri burası… Gözümüzle görüp deneyimley­ince nedenini çok daha iyi anladık. Yunanistan’dan çıkıp İyon Denizi’ni geçen tekneler veya geçecek tekneler birkaç gün burada duruyorlar.

Ertesi gün biz de İyon Denizi seyrine başlayacağ­ımızdan tekneyi ve kendimizi bu uzun geçişe hazırladık. Kontroller­imizi yaptık ve sabah erkenden mazotumuzu alıp Korfu Adası’na doğru yola çıktık. Yolumuz yaklaşık 270 deniz miliydi. Yaklaşık 48 saat süren kaba dalgalı seyirde aralıklı yelken aralıklı motor seyri yaparak ilerledik. Yaz başı olmasına rağmen geceler hâlâ serindi. Sonunda Korfu Adası’nın güneyindek­i Paxi Adası’na iki gün sonra bağlandık. Sicilya macerasını bitirip önceki sayılarda anlattığım­ız Adriyatik seyrimize de böylece başlamış olduk.

Önümüzdeki sayılarda başka seyir ile gezilerde buluşmak üzere diyelim ve eski normale bir an önce kavuşma dileklerim­izi de yineleyeli­m. Tez zamanda gönlümüzce, keyifli, kolayına seyirlerim­iz olsun… Selametle…

 ??  ??
 ??  ?? Taormina sahili
Taormina sahili
 ??  ??
 ??  ?? Taormina Duomo Katedrali
Taormina Duomo Katedrali
 ??  ?? Taormina
Taormina
 ??  ?? Ortigia Siracusa
Ortigia Siracusa
 ??  ?? Taormina sahilde alargada tekneler
Taormina sahilde alargada tekneler
 ??  ?? Sema Akgün, Erhan Öztürk
Sema Akgün, Erhan Öztürk
 ??  ?? Ortigia Aretusa Pınarı ve Siracusa Körfezi
Ortigia Aretusa Pınarı ve Siracusa Körfezi
 ??  ?? Siracusa alargada tekneler, arkada Ortigia
Siracusa alargada tekneler, arkada Ortigia
 ??  ?? Noto şehir giriş kapısı, Porta Reale Ferdinande­a
Noto şehir giriş kapısı, Porta Reale Ferdinande­a
 ??  ?? St. Nicholas Katedrali, Noto
St. Nicholas Katedrali, Noto
 ??  ?? Noto
Noto
 ??  ?? Siracusa alargada teknelerle Arif Önder
Siracusa alargada teknelerle Arif Önder

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye