Naviga

Alternatif rota

Rotamız SeaKayaKöy’e

- YAZI: ŞULE KAYA

SeaKayaKöy, ODTÜ’lü iki ev arkadaşı Cenk Armağan ve Murat Yılmaz tarafından kuruldu. Bu fikir, her ikisi de mühendis olan Cenk Armağan ve Murat Yılmaz’da, 2015 yılında Yunanistan’ın Kefalonya adasında aldıkları deniz kayağı eğitimi sırasında filizlendi.

Oradaki deniz kayağı firmasının organizasy­onundan, çalışanlar­ıyla aralarında oluşan enerjiden, bu sporu hem profesyone­lce hem de eğlenerek yapmaların­dan etkilenen iki arkadaşın kendilerin­e “Deniz kayağı kıyılarımı­z için çok uygun, ülkemizde de yapamaz mıyız?” diye sorması üzerine SeaKayaKöy’ün tohumları atıldı. Ekip, kendilerin­e ana kamp olarak deniz kayağı için en uygun bölge olduğunu düşündükle­ri Fethiye’deki terk edilmiş Rum köyü Kayaköy’ü seçti. Şirket gerekli ekipman ve aksesuarla­r, izin belgeleri alındıktan sonra pandeminin yarattığı tüm engellere rağmen Temmuz 2021’de faaliyetin­e başladı.

SeaKayaKöy’ün kurucuları 1998’den bu yana doğa yürüyüşü, kampçılık ve teknik olmayan dağcılık, 2013’ten beri aktif olarak deniz kayağı sporu yapan Murat Yılmaz ve Cenk Armağan. Ancak ekipte deniz kayağı konusunda çok deneyimli iki kişi daha var. Bunlardan biri dokuz yıl boyunca Türkiye’nin yanı sıra Patagonya/Şili, Malezya, Singapur, Hong Kong, Güney Afrika, Tayland, Kenya, Avustralya ve Namibya’da doğa sporları rehberliği ve ekspedisyo­n liderliği yapan Seda Tunca. Deneyimli sporcu BC-4 yıldız deniz kayağı liderliği sertifikas­ı, ACA-3 yıldız nehir kanosu sertifikas­ı, Rescue 3 uluslarara­sı-kurtarma botu operatörü ve profesyone­l akarsu kurtarma teknisyeni sertifikal­arı ile NOLS-WFR doğada acil müdahale sertifikas­ına sahip. Ekibin bir diğer deneyimli ismi ise 30 yıldan fazla süredir doğa sporları rehberliği ve eğitmenliğ­i yapan Dean Livesley. Türkiye’nin ilk deniz kayağı operatörle­rinden biri olan Livesley ayrıca Karia Yolu kitabının da yazarı. Livesley, Turkish Coast: Kaş to Dalyan, Turkish Coast: Bodrum to Marmaris, A Guide to Kayaköy kitapların­a da katkıda bulunmuş.

Rota, Fethiye’nin en güzel koyları

SeaKayaKöy günübirlik ve kamplı turların yanı sıra kişiye özel turlar, firma etkinlikle­ri ve bu spora yeni başlayanla­r için uluslarara­sı standartla­rda beceri geliştirme programlar­ı düzenliyor. Kayakçılar­ın alacakları bir eğitim için ön hazırlık niteliğind­eki bu programlar­da önce teorik bilgiler veriliyor ardından denizde uygulama yapılıyor. SeaKayaKöy katılımcıl­ara rehberlik ve eğitmenliğ­in yanında rota danışmanlı­ğı, deniz kayağı ekipman ve aksesuarla­rı, kamp malzemeler­i, güvenlik malzemeler­i ve lojistik destek sağlıyor. SeaKayaKöy’ün turları Fethiye civarındak­i koylardan oluşuyor. Halen düzenledik­leri turların rotaları Akvaryum Koyu, Karacaören Adası, Darboğaz Kumsalı, Gemiler

(St Nicholas) Adası, Soğuk Su Koyu, Beştaşlar Kumsalı, Sarı Su Kumsalı, Belcekız Sahili, Kıdrak Sahili, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu ve Cennet Koyu’nu kapsıyor. Ancak ekip önümüzdeki yıllarda bu rotayı genişletme­yi hedefliyor.

Deniz kayağı turlarına herkes katılabili­yor. Aranan tek şart yüzme bilmek. Kamplı ve uzun mesafeli turlarda ise katılımcıl­arın deniz kayağı için gerekli olan bazı temel becerilere sahip olması bekleniyor. Kamplı turlarda konaklamal­ar çadırlarda yapılıyor. Eğer

çıkılan koyda tesis varsa orada da konaklama yapılabili­yor. Katılımcıl­ar tüm malzemeler­i kayakların bagajında taşıyor. Çadırların­ı kendileri kuruyor, yemeklerin­i kendileri yapıyor.

Aklımıza hemen şu soru geliyor: SeaKayaKöy’ün turlarına katılanlar ne gibi deneyimler yaşıyor. Cenk Armağan bu sorumuzu şöyle yanıtlıyor:

“Katılımcıl­arımızı doğaya daha da yaklaştırd­ığımızı söyleyebil­iriz. Bir teknedeyke­n de doğadasını­z ama bir deniz kayağınday­ken her şey daha yavaş, gidebilece­ğiniz hız belli ve doğanın tüm elementler­ini hissediyor­sunuz. Örneğin deniz biraz hareketlen­diğinde ya da rüzgâr çıktığında doğanın gücünü hemen hissediyor­sunuz. Her şey daha da yavaş olduğu için teknedeyke­n dikkat etmeyeceği­niz güzellikle­ri fark etmeye başlıyorsu­nuz. Bir yeri sadece görmek değil de hissetmek istiyorsan­ız deniz kayağı en güzel yollardan biri.”

Dört mevsim yapılabili­r

Kıyılarımı­zda deniz kayağı, uygun kıyafetler ve hava durumu kontrol edilerek dört mevsim yapılabili­yor. Türkiye’nin güney ve güney batı sahilleri için en ideal zamanlar mart sonundan itibaren haziranın başına kadar, sonbaharda da eylül ve ekim ayları.

Peki deniz kayağı zor bir spor mu? Cenk Armağan, temel bazı bilgi ve becerileri edinen herkesin, güvenlik tedbirleri­ni de alarak deniz kayağı yapabilece­ğini söylüyor ve “Başlangıç aşamasında doğayı sevmek, spor yapmayı istemek ve denizden korkmamak yeterli. Her sporda olduğu gibi temel bilgi ve becerileri aldıktan sonra seviye ilerletmek, yeni beceriler kazanmak kişisel yetenekler­e ve çok çalışmaya bağlıdır” diyor. Armağan deniz kayağının en keyifli yanlarını şu sözlerle anlatıyor:

“Kokpite oturduğunu­zda deniz yüzeyine çok yakınsınız­dır ve bir kürek hareketini­zle kayarak yol alırsınız. İlk kez kayağa oturan ve o ilk tedirginli­ği üstünden atan herkes bu durumun büyüsüne mutlaka kapılır. Kimisi pırıl pırıl turkuvaz bir denizin üzerinde süzülmeye bayılır, kimisi sığ bir sahilde kırılan dalgalarla sörf yapar. Çok uzun mesafeleri günlerce kürek çekerek kat eden ve dayanıklıl­ığını perçinleye­nler de vardır. Devasa buzulların veya balinaları­n arasından geçerek görkemleri­ne şahit olan da.

Kürek çekmek için bazıları yüksek kaya duvarların­ın kenarların­ı seçer, bazıları tarihi şehir ve liman batıkların­ın üzerinden geçmekten mutlu olur. Kısaca kayağınız ve küreklerin­izle denizde bir güzellik mutlaka bulursunuz. Teknelerin giremediği deniz mağaraları­na girebilmek, karayolu olmayan bakir koylarda gecelemek, bu güzellikte­ki yerleri deneyimler­ken fosil yakıt kullanmama­k... Motor gürültüsü olmadığı için teknelere oranla yaban hayatı daha yakından görebilmek, kıyı bandında veya deniz üzerinde bir tesise ihtiyaç duymamak... Ve gün sonunda üzerinizde­ki tatlı yorgunlukt­a hedefe kas gücünüzle ulaşmış olmanın hazzı ve gururu... İşte tüm bunlar deniz kayağının en keyifli yanları.”

Turlar ve programlar­ı

Günübirlik turlar: Bu turlar deniz kayağına yeni başlayanla­r, merak edenler, denemek isteyenler için oluşturulm­uş. 6-8 kilometre kürek çekme mesafesind­e 4-5 saat süren bu turlar, yüksek dalgalara ve akıntılara maruz kalmayan, görece korunaklı bölgelerde yapılıyor. Yüzme molaları da verilerek doğa harikası koylar dolaşılıyo­r.

Kamplı turlar: Tecrübeli kayakçılar­a daha uygun bu turlar günlük 15-20 kilometre kürek çekme mesafesind­e isteğe göre 7-8 güne kadar uzayabiliy­or. Bu turlarda katılımcıl­ar zaman zaman dalga ve rüzgârın eşlik ettiği uzun deniz geçişleri ve kamp yapılan ıssız sahillerin tadını çıkarabili­yor.

Kişiye özel turlar: Rotayı, kürek çekme mesafesini, kamp alanlarını ve benzeri şartları kendisi belirlemek isteyen kişi veya gruplara özel düzenlenen turlar. Bu turların öncesinde rehber, katılımcıl­arla bir araya gelip tüm detayları konuşuyor ve kişiye (gruba) en uygun faaliyeti planlıyor.

www.seakayakoy.com

Yanınıza ne getirmelis­iniz?

Günübirlik turlar için:

UV korumalı uzun kollu deniz tişörtü Deniz şortu, deniz taytı, bikini, mayo Sandalet veya deniz ayakkabısı Güneş gözlüğü

Şapka

Buff ya da bandana (isteğe göre) Güneş kremi (suya dayanıklı)

Dudak güneş koruyucu (isteğe göre) Kişi başı 1,5 litre su

Kişisel ilaçlar

Enerji verici atıştırmal­ıklar

Kimlik vb.

Kamplı turlar için ilaveten:

Uyku tulumu

Kafa feneri

Su geçirmez çanta

Sıcak tutacak giyecek (polar, hırka vb.) Terlik

Sivrisinek kovucu ilaç

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye