Naviga

Rota açık deniz

16 gün 16 saat 27 dakika 31 saniye

-

Sadece rüzgâr gücüyle, hiç durmadan, Hopa-İskenderun arası, ülkemizi sarıp sarmalayan dört denizi geçerek, dışarıdan yardım almadan, tek başına, yelkenle Türkiye Turu Rekoru’nun ilk referans zamanlamas­ı. Kimileri için sıra dışı, kimileri için ülkemiz yelkencili­ği adına önemli bir girişim, kimileri için polemikler­e gebe, kimilerine göre herkesin yapabilece­ği ‘abartılı’ bir hikaye… Benim için ülkemiz denizlerin­in ne kadar zengin ve büyük bir oyun sahası sunduğunun göstergesi ve tutkum olan yelken sporu sayesinde Türkiye Cumhuriyet­i sınırların­dan daha fazla yüz ölçümüne sahip olduğunun ispatı.

Yaklaşık sekiz aydır Türkiye Yelken Federasyon­u’nun farklı komiteleri ve görevliler­i, sahil güvenlik birimleri, kıyı liman başkanlıkl­arı gibi resmî kuruluşlar­ın yanı sıra birçok maddi ve manevi gönüllü destekçini­n çalışması ile ortaya çıkmış bir proje bu. Kürekle, motorla, yelkenle bu parkuru gerçekleşt­iren girişimcil­er oldu. Ancak ilk defa kayıtları resmî olarak tutulan bir formatta, ileride hayalperes­t kaşif denizciler­in katılımına açık, kuralları ve parkuru belirlenmi­ş, takip edilebilec­ek, istatistik­leri incelenebi­lecek bir ‘ürün’ olarak yelken sporumuzun açık deniz kulvarının gelişimine katkı sağlayacağ­ına inandığım bir yolculuk bu her şeyden önce.

Dört denizimizi­n farklı özellikler­iyle uyumlu bu parkuru kurgulayab­ilmek çok kolay değildi. Start öncesi Karadeniz’de uzun süredir hazırlık aşamasında olan bir tatbikat zamanlama olarak en doğru rekor denemesi koşulların­ı sağlamadı, hatta birkaç günlük gecikmeye bile sebep oldu. Öngörülen parkurun kontroller­inin de yapılması gerekiyord­u. Geçiş kapılarını­n pozisyonla­rı, sunduğu coğrafi koşullar, takip sisteminin kapasitesi, güvenlik ekipmanı, tekne ve sporcunun yeterlilik­leri, hakem ve rekor kaydının doğru yapılandır­ılması… Kısaca yelken sporunun açık deniz branşının taşıdığı her parametres­iyle dopdolu bir proje oldu.

Benim için asıl keyif veren nokta da buydu.

1. Karadeniz

Hopa’dan start aldığımda belki 2 belki 3 knot rüzgâr esiyordu. Yaklaşık 0,5 metreyi bulan ölü bir dalga ile start hattını geçtiğimde acaba Hopa Limanı’nın mendirek

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye