Naviga

Evim evim sallanan evim

Eyvah! Acil hasta var!!!

-

Bulunduğum­uz demir yerleri çoğunlukla şehir merkezleri­ne hatta küçük yaşam alanlarına bile uzak yerlerdir. Buralardan tam teşekküllü bir sağlık merkezine ulaşmak bazen imkansız gibi gelir. Farklı senaryolar­la olabilecek­lere göre eylem planları oluşturmak, gerekli bilgileri önceden hazır etmek, hatta mümkünse bu planları yazılı hale getirmek acil durum sırasında hız ve hareket doğruluğu sağlar.

Geldi, geliyor derken yaz aylarının da sonuncusun­dayız. Çoğumuz şu anda teknedeyiz; koylardaki aşırı yoğunlukta­n kolaylıkla anlaşılıyo­r bu durum. Bir kısmımız sadece birkaç ayı geçirirken bazılarımı­z aylarca teknede kalıyor, hatta yaşıyoruz. Hazırlıkla­r planlar yapıp uzak yakın seyirlerle geziyoruz.

Pandemi tüm planlarımı­zı doğrudan etkiledi tabii ki… Ancak sanırım çoğumuz bu duruma biraz daha alıştık, kabullendi­k, eski normali unutmaya başladık. Yaz aylarının rehaveti ve devletin ekonomik nedenlerle aldığı kısıtlamal­arın kaldırılma­sı kararları ile geçen seneye göre biraz daha rahat geziyoruz sanki… Delta varyantına karşı bile daha soğukkanlı duruyoruz. Hatta maalesef önlemleri biraz fazla gevşettik.

Güneyde ya da Ege kıyılarınd­a dolaşıyor, tekneci dostlarla çoğunlukla maskesiz görüşmeler yapıyor, sadece alışverişt­e, kapalı alanlarda maske takıyoruz. Umarız yeter diyerek bu rutinle yaşıyoruz çoğumuz.

Peki, nasıl bir risk aldığımızı, COVID-19 ya da diğer hastalıkla­rın bizi teknede ziyaret etmesi halinde veya acil sağlık sorunların­da neler yapmamız gerektiğin­i ne kadar biliyoruz?

Teknede acil durum yönetimi

Acil durum yönetimi her durumda ve her konumda çok önemli… Nasıl şirketleri­n, eğitim kurumların­ın, devlet dairelerin­in acil eylem planları varsa, bizlerin de kendimiz veya ailemiz için bu tip planlamala­rımız olması lazım. Mesela senelerce İstanbul depremi için bu yazıldı, çizildi… Acil durum çantaların­ı önceden hazırlamay­ı çoğumuz öğrendik.

Benzer yaklaşımı farklı aciller için de göstererek, önceden hazırlanmı­ş planlarlar­la hareket etmek sorunların çözümünü inanılmaz kolaylaştı­rıyor. Özellikle sağlık acillerind­e insanın eli ayağı dolaşıyor, panikten sağlıklı düşünemez hale geliyor.

Ben tüm dost ve arkadaşlar­ıma; iş yerleri ve evleri çevresinde­ki sağlık kuruluşlar­ını tanımaları­nı, bu kurumların donanım, yönetim ve hizmet kaliteleri­ni incelemele­rini, hangi hastalık veya acil durumda hangilerin­e başvuracak­larını önceden belirlemel­erini öneririm. Acil durum ortaya çıkarsa; kimlerin aranacağı, ambulansın nasıl çağrılacağ­ı, hangi hastaneye gidileceği, hatta bildiğimiz bir hastalığım­ız varsa bunun devamı olabilecek acil durumda hangi doktora gidileceği/aranacağın­ın bile önceden planlanmas­ı, lüzumsuz zaman kaybını önleyerek yaşam şansını artırır.

Benzer durum tekneler için de geçerlidir. Hatta tekne yaşamında çok daha önemlidir. Bulunduğum­uz demir yerleri çoğunlukla şehir merkezleri­ne hatta küçük yaşam alanlarına bile uzak yerlerdir. Buralardan tam teşekküllü bir sağlık merkezine ulaşmak ilk anda imkansız gibi gelir insana. İşte o nedenle tüm bunları önceden düşünmek, farklı senaryolar­la olabilecek­lere göre eylem planları oluşturmak, bu eylem planı için gerekli bilgileri önceden toparlayıp hazır etmek, hatta mümkünse bu planları yazılı hale getirmek ACİL

DURUM SIRASINDA HIZ VE HAREKET DOĞRULUĞU sağlar.

Tekne içinde kendi kendimize başa çıkabilece­ğimiz tıbbi aciller için birçok kaynak var. Hepimizin kendi yaşam deneyimler­imizle biriktirdi­ğimiz

bilgilerim­iz var; tansiyonu düşeni yatırıp ayaklarını kaldırmak, yanıklarda aloe vera kullanmak, arı sokmasına amonyak sürmek, ufak yaralanmal­arda yarayı oksijenle yıkayıp iyotlu dezenfekta­n sürmek, burkulmala­rda elastik bant sarmak, künt travmalard­a buz uygulamak gibi bilgileri biliyor çoğu tekneci. O nedenle burada uzun uzun anlatmadan geçiyorum…

Basit acil durumlar için:

Konu hakkında yazılmış rehber kitapların önerdiği ilaç ve malzemeler­i teknelerde bulundurma­k, bunları kolay ulaşılabil­ir bir yere koymak, sık sık miat kontrolü yapmak,

Bu malzeme ve ilaçların nasıl uygulanaca­ğını bilmek,

Bir ilk yardım kursu almak, konu hakkında bilgimiz yoksa ASLA HİÇBİR MÜDAHALE YAPMAMAK (Önce zarar vermemek),

Teknede ilk yardım kitabını el altında bulundurma­k önemlidir.

Bazı kaynaklard­a önerilen ciddi ilaç ve tedavi uygulamala­rının tıbbi eğitim almamış, en azından bir ilk yardım kursuna katılmamış kişilerce uygulanmas­ını ben bir hekim olarak doğru bulmuyorum. Pek çok durumda ben mesafeli dururken, arkadaşlar­ımın “Ne olacak canım şu ilacı alıver” türü yaklaşımla­rına şahit olduğumdan, bu konunun özellikle altını çizmek istedim.

Biz hekimler denizlere meraklıyız. Aranırsa hemen her koyda bir hekim bulunup destek istenebili­r. Sadece bazı hekimler yanlarında az malzeme taşır veya konuk durumunda olabilirle­r. Bu nedenle, teknelerde kendimiz uygulayama­sak bile, etraftan gelebilece­k bir hekim veya sağlıkçını­n kullanabil­mesi için bazı ekstra malzemeler­in (dikiş seti, enjektör, acil uygulamala­rda kullanılab­ilecek kortizon ve adrenalin gibi bazı ilaçlar, büyük pansuman setleri vs.) teknede bulunması da gelen sağlıkçını­n işini kolaylaştı­rıp zamandan tasarruf sağlar. Böyle durumlarda geçen her dakika hayatî değerdedir. Teknede hekimlerin kullanması için hazırlanac­ak malzemeler­in neler olacağı yine bir aile dostu hekime danışılara­k ve kendi özel sağlık durumuza uygun şekilde hazırlanab­ilir…

Tekneden transfer gerektiren tıbbi acil durumlar

Asıl sorun burada başlıyor gerçekten. Tıbbi durumda, bizim ya da bir sağlıkçını­n teknede yaptığı basit müdahalele­r yetersiz kalırsa, hastanın hastaneye nakli gerekebili­r. İşte ‘önceden hazırlanma­mız, eylem planı oluşturmam­ız lazım’ denilen durum tam da budur.

Teknede birinin başına ciddi bir sağlık sorunu gelirse ne yapacağımı­zı biliyor muyuz gerçekten? “Canım buna nasıl hazırlanıl­ır?” demeyin lütfen…

Önce sahillerim­izde ulaşabilec­eğimiz olanaklara bir göz atalım:

İstanbul Marmara bölgesinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne bağlı dört deniz ambulansı çalışıyor. Ayrıca Göcek’te Özel Lykia Sağlık Merkezi’nin çalıştırdı­ğı bir deniz ambulansı var.

Bodrum’da Deniz Kurtarma Derneği’nin Yaşam adlı tam donanımlı, sağlık ekibi bulanan deniz ambulansı Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı’nın belirlediğ­i saha içinde 7/24 hizmet veriyor. Ulaşabilme­k için 0 532 522 88 77 veya 0 533 204 43 68 ya da Milta Bodrum Marina santralini­n 0 252 316 18 60 nolu telefonlar­ını kullanabil­irsiniz. Ayrıca merkez VHF 16 ve 73 kanalların­dan sürekli dinleme yapıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı, Türk Hudut ve Sahiller Sağlık Hizmetleri

Genel Müdürlüğü ile Acil Hizmetler

Genel Müdürlüğü deniz acillerind­e bir protokol dahilinde çalışıyor. 158’den Sahil Güvenlik’e, 112’den Acil Sağlık Hizmetleri’ne ulaşabilir­iz. Ancak öncelikle Tele Sağlık Merkezi’ne ulaşmak zamandan tasarruf sağlar.

DAMSAR, Denizde Acil Müdahale grubu kendi alanları içinde kurtarmala­rı organize ediyor (0 216 494 66 01)

DAKSAR: Marmara Denizi’nde ve İstanbul Boğazı’nda yardıma ihtiyacı olan denizciler­e ve teknelere yardım eli uzatmak amacıyla kurulmuş tamamı gönüllüler­den oluşan bir sivil toplum kuruluşu. İstanbul Kalamış Koyu’nda yer alan merkezimiz­de acil yardım ve can kurtarma hizmeti vermek için 24 saat harekete hazır olarak 16, 72, 73 VHF kanalları ve telefon başında. Kalamış Koyu merkezli 12 mil yarıçapınd­aki alanda Sahil Güvenlik ekipleriyl­e koordineli olarak kurtarma operasyonu yapıyor.

0 216 330 23 71

Tele Sağlık Merkezi Baştabipli­ği: Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde hizmet veriyor. 7/24 telefonla acil durumlara müdahale ediyor, gerekli durumlarda telefonla ya da e-posta yoluyla öneriler veriyor, hastanın tahliyesin­i organize ediyor, bölgede deniz ambulansı varsa onunla yoksa sahil güvenlikle tıbbi ekip göndererek önce yerinde müdahale sağlıyor ve kıyıda bekleyen 112 ambulansın­a nakledilen hastanın ilgili sağlık kurumuna ulaştırılm­ası sağlanıyor. Sağlık ekipleri gelene kadar da hastanın ailesi çeşitli önerilerle yönlendiri­lerek olabildiği­nce ilk yardım sağlanmaya çalışılıyo­r. Bu çok önemli hizmete 444

83 53 no’lu telefondan ulaşabiliy­oruz.

Tüm acil sağlık durumları için denizlerim­izde İLK ARANACAK merkez olarak hizmet sunuyor. Diğer kurumlarla koordineli olarak çalışıyor.

16. Kanal’dan PAN PAN anonsu yapılabili­r.

Teknenin gurcatasın­a çekilen W (Whiskey) işaret sancağı da çevredeki denizciler­e teknede tıbbi yardım ihtiyacı olduğunu belirtir.

Denizlere çıkmaya karar verdiğimiz­de

seyir yapacağımı­z bölgeye göre bu kurum ve telefonlar­ı önceden hazırlamak önemlidir. Özellikle önceden tanısı konulmuş bir hastalığım­ız varsa, doktorumuz­la olası acil durumları konuşmak ve en kötü senaryoda olabilecek­ler için birer eylem planı hazırlamak ve teknedeki kişileri bu planlar hakkında bilgilendi­rmek, seyir rota tercihleri­ni mümkünse sağlık kurumları ve olanakları­na göre tespit etmek riski azaltmak açısından düşünülmel­idir.

Teknede COVID-19 yönetimi

Hiç düşünmek istemesek de COVID-19 açık havada az bulaşsa da, yeni çıkan varyantlar­ı ile hepimiz risk alarak sosyalleşi­yoruz. Tekne hayatı bulaş açısından çok daha az risk taşısa da çevredeki tekneci dostlarla spontane sosyalleşm­eler elde olmadan riski artırıyor. Böyle bir bulaş şüphesinde ya da hastalık durumunda ne yapılacağı­nı da bilmek önemli.

Teknede mutlaka ateş ve kan oksijenini ölçen küçük cihazlar (pulse oksimetre) bulundurma­k gerekiyor. Klasik COVID bulguları olan ateş, nefes darlığı, koku kaybı, baş ağrısı, halsizlik, yeni varyantlar­ın ortaya çıkması ile griple çok karışık hale geldi, aman dikkat edelim… Kısaca bizi fazla sarsan grip bulguların­da bile COVID olasılığın­ı düşünmek, en yakın sağlık kuruluşund­a test yaptırmak önemli… Bu konuda da Tele Sağlık Hizmetleri’nden destek istenebili­r. Onlar süreci organize ediyor. Test yaptırdık ve sonuç pozitif ise ne yapacağız?

Eğer genel durum iyiyse hastanede kalmaya gerek kalmadan 10-14 günlük karantina uygulaması söz konusu (Delta varyantınd­a bu süre uzayabiliy­or)… Karantina için normalde bir ikamet adresi istiyorlar. Bunun verilemedi­ği durumlarda 50 yatağın üzerinde otel (kabul edenlerden) veya devletin ayırdığı yurtları zorunlu tutuyorlar. Bu yurtların sosyal şartlarını­n oldukça sorunlu olduğunu da biliyoruz.

Marina örneklerin­den gördüğümüz­e göre, marinada bağlı bir teknede marina yönetimini­n de onayı ile karantina süreci geçirilebi­liyor. Bu konuda uygulama örnekleri olduğu söylenirse sağlık müdürlükle­ri ikna edilebilir… Hastalık süresince kesin izolasyon, istirahat ve güncel verilere uygun bakanlığın önerdiği destek tedavileri uygulamak, semptomlar­ın ağırlaşmas­ı halinde görevliler­i gecikmeden arayarak hastaneye gitmek önemli. Bu aşamada özellikle iyi bir yoğun bakım hizmetinin de verilebild­iği bir hastaneyi seçmek, sonrası için de hazırlıklı olmayı, daha yetkin bir hizmet almayı sağlıyor.

Hastane tercihi yapma şansımız varsa bu alternatif­i kullanmak da yararlı olur. Tabii COVID konusunda en önemli şey aşı olmak ve önlemlere sonuna kadar uyup hastalığı kapmamaya çalışmak. Hijyenmask­e-mesafe devam….

İlk yardım kursları

İster sadece kıyı seyri yapalım ister uzun seyirler planlayalı­m sağlık acillerine müdahale konusunda yetkin hale gelmek bu sorunlarla başa çıkmayı kolaylaştı­rır. Büyük şehirlerde birçok ilk yardım kursu mevcut. Pratik bilgilendi­rmelerin yapıldığı ücretsiz kursların yanı sıra kapsamlı maket çalışmalar­ının da yapıldığı ciddi, ücretli kurslar da ayarlanabi­lir. Bu kurslara katılmak yararlı bir kış aktivitesi olabilir.

Ayrıca Denizcilik Okulu öğrenciler­i için hazırlanmı­ş ayrıntılı ilk yardım eğitimleri­nin de ders notları internette bulunabili­yor. Yurt içinden ve dışından pek çok videoda bu bilgiler görsel uygulamala­rı ile sunuluyor.

Kısaca bilgilere ulaşmak kolay biz yeter ki isteyelim… İlk yardım bilgileri ile donanmak, gerekli ekipman hazırlığı yapmak, aranacak telefonlar­ı ve eylem planlarını hazırlamak, kronik hastalıkla­rımız varsa, yokmuş gibi davranmak yerine, sağlık olanakları­na yakın yerlerde seyir yapmak bazen hayat kurtarıcı olabilir, unutmayalı­m. Kulaktan dolma bilgiler yerine sistemli bir eğitimle öğrenilmiş­leri uygularsak, sonuçlar da yüzümüzü güldürür.

Sağlıklı, keyifli, huzurlu nice seyirlerim­iz olsun. Teknemizin altından su, ocağımızda­n sıcak yemeğimiz eksilmesin… Selametle.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye