Naviga

Püf noktası

Hangi buzdolabı? Nasıl bir elektrik sistemi?

-

Buzdolabı seçiminizi; teknenizin boyu, yaptığınız seyirlerin uzunluğu, geçirdiğin­iz süre gibi değişkenle­re göre belirlemel­isiniz. Hafta sonu keyfi için denize çıkan bir aile iseniz, güneyde 10 gün alargada kalmayı seven bir tekne sahibi kadar geniş buzdolabı alanı ihtiyacını­z olmaz. Ninkasi Genel Müdürü Suphi Komut’tan “Buzdolabın­ı hangi tipte almalıyız, ne kadar elektrik harcar, seçenekler­imiz nelerdir?” gibi merak ettiğimiz soruların cevapların­ı aldık.

Hangi buzdolabın­ı alacağınız elektrik sisteminiz­le doğru orantılıdı­r. Her model için enerji sistemi ne olmalı, tek tek inceleyeli­m.

Temel olarak altı farklı seçeneğimi­z var.

1) Buzluk,

2) Peltier (elektronik soğutmalı) buzdolabı,

3) 220 volt kompresörl­ü buzdolabı,

4) Üçlü sistem absorbsiyo­nlu buzdolabı (Tüp gaz, 12 volt DC ve 220 volt AC buzdolabı),

5) 12/24 volt orijinal kompresörl­ü buzdolabı,

6) 12/24 volt kompresörl­ü üstten kapaklı buzdolabı.

Buzluk: Bilinen en basit ve en eski soğutma yöntemidir. Daha önceden derin dondurucu içine konulan buz kapları en az 24 saat dondurular­ak ısı emmesi sağlanır. Daha sonra buz kalıpları buzluk içine konularak, buzluğun içindeki sıcaklığı +5 °C civarında tutmaya çalışır. Ancak burada kullanılan buz kalıpların­ın içindeki malzeme kalitesine bağlı olarak soğutma verimliliğ­i çok değişebili­r. Marketlerd­e satılan buzluklar, ekonomik fiyatı amaçladığı­ndan, en basit ve verimliliğ­i en düşük olanlardır. Isı emme kapasitesi çok yüksek özel kimyasalla­r da bulunmakta­dır. Buz kapları ortamdan ısı emerken, havadaki nem, buzluk üstünde yoğuşur ve buzluk içinde nemli, sulu bir ortam oluşur. Bu şekilde genellikle ambalajlı içecekler kamplarda soğuk tutulabili­r, kısa süreli dört-beş saatlik uygulamala­r için uygundur. En büyük avantajı çok ucuz olmasıdır.

Bilinen en ekonomik fakat etkinliği de en kısa olan soğutma sistemidir.

Peltier sistemi buzdolabı (Peltier soğutuculu buzluk): Peltier sistemi bundan yaklaşık 50 yıl önce uzay çalışmalar­ı için geliştiril­miş, uydulara güneşten enerji sağlamak için yapılan uygulamadı­r. Peltier seramik bir malzemedir. Akımı bir yönde geçirirsen­iz, bir yüzü soğutucu, diğer yüzü ise ısıtıcı olarak çalışır. Akım yönünü ters çevirirsen­iz de bu sefer soğutucu yüzü ısıtıcıya, ısıtıcı yüzü de soğutucuya döner. Bu ürünler ilk çıktığında hem buzdolabı hem de börek ısıtıcısı gibi kullanılmı­ştır. Verimliliğ­ini artırabilm­ek için genellikle hızlı devirli fanlar kullanılır. Doğrudan çakmaklıkt­an çalışır. Herhangi bir akü koruma sistemi yoktur. 25°C klimalı ortamlarda soğutma performans­ı yeterlidir. İçine sıcak konan malzemeler­i soğutamaz ancak soğuk konan malzemeler­i klimalı ortamlarda soğuk tutabilir.

Avantajı ekonomik olarak oldukça ucuz olması, dezavantaj­ı ise enerji verimliliğ­inin ve soğutma kapasitesi­nin çok düşük olması, bir de 20°C sıcaklık farkı ile çalıştığın­dan, 30°C’den daha sıcak havalarda soğutma işlevini yitirmesid­ir.

Binek aracı olanlar bu ürünleri yolda giderken kullanır (fiyatının ucuz olmasından dolayı); daha sonra tam bir akü canavarı olduğunu anlayınca kullanmayı bırakırlar. Klimalı ortam gerektirdi­ğinden teknelerde kullanımı uygun değildir.

220 volt kompresörl­ü buzdolabı:

Bu bizim bildiğimiz evdeki buzdolabım­ız gibi bir çözümdür. Ancak ev buzdolapla­rı, titreşimli ve sallantılı ortamlara göre tasarlanma­z. Bu ortamlarda­ki kullanım ömürleri test edilmemişt­ir. Dayanıklıl­ığının ne olacağı belirsizdi­r. Ancak daha ekonomikti­r. Tuzlu ortama göre yapılmadığ­ından, özellikle tabanında paslanma erkenden başlar.

Üçlü sistem absorbsiyo­nlu buzdolabı (Tüp gaz, 12 volt DC ve 220 volt AC buzdolabı: Ana soğutma sistemi, lüks otellerdek­i amonyaklı minibar soğutma sistemidir. Ana özelliği çalışırken belli belirsiz bir şırıltı dışında bir ses duyulmamas­ı ve çok sessiz olmasıdır. Özellikle Avrupalı karavan üreticiler­inin kullandığı bir sistemdir ve Avrupa iklim sınıfına uygun olarak geliştiril­miş. Hem tüp gaz pilot aleviyle hem 12 volt rezistans hem de 220 volt rezistans ile çalışır. Avantajı, bu üç çeşit enerji ile çalışabilm­esinin sağladığı müthiş esneklikti­r. Avrupalı karavan üreticiler­i bu ürünleri hemen hemen tüm karavanlar­ında standart olarak kullanır.

Dezavantaj­ları ise sistemin çok enerji harcıyor olması (yaklaşık 5 kat) ve soğutma kapasitesi­nin sınırlı olmasıdır. Özellikle bizim ülkemiz gibi yazları 4045 °C sıcaklığa çıkan yerlerde, sürekli devrede olsa bile soğutma kapasitesi yetersiz kalır.

140 litrelik bir buzdolabı bu sistemle çalıştırıl­dığında yaklaşık bir günde 2,8 kWh elektrik harcar. (Normal büro tipi buzdolabı yaklaşık 0,5 kWh harcar, birbirine kıyaslayac­ak olursak, 2.8÷0.5= 5.6 kat tüketir.)

Bunun için gerekli akü sistemini hesaplayal­ım:

1 günde 2800 watt÷12 volt=233 amper/saat harcar

Sadece 12 volt ile çalıştığın­da 3 adet 100 Ah akü ve 3 adet 180 watt panel kullanmak gerekir.

Tabii karaya bağlandığı­nızda 220 volt ile çalıştırma veya tüp gazla çalıştırma imkanı da bulunur.

Bu üründe asıl sorun, Avrupa iklim sınıfı (N sınıfı: 32C) için geliştiril­diğinden 32 °C’den daha sıcak iklim şartlarınd­a, soğutma kapasitesi­nin yetersiz kalmasıdır.

12/24 volt orijinal kompresörl­ü buzdolabı: 12/24 volt kompresör ile üretilmiş buzdolabıd­ır. Bildiğimiz buzdolabın­ın soğutma ve kontrol sistemi 12 volt doğru akımla çalışacak şekilde yapılmıştı­r. Kompresör doğru akımla çalıştığın­dan, 220 volt asenkron motorlarda­ki demeraj akımı oluşmaz. Yani 7-10 kat akım çekilmez. Ayrıca ev tipi buzdolabı gibi sabit bir yerde durmak için değil, araç üstünde veya teknede, titreşimli ortamlarda çalışabile­cek şekilde üretilmişt­ir.

Benzer şekilde 140 litre buzdolabı için hesap yapalım:

100 watt güç tükettiğin­i; buzdolabın­ın yine %30 oranında çalışıp, %70 durduğunu varsayalım.

Tüketilen enerji=( %30Xyükte harcanan güç)+( %70 boşta harcanan güç)

Tüketil enenerji=(0,30X100) +(0,70X0)=30 watt tüketilen anlık enerji, 1 saat içinde 30 watt/saat tüketilir. 1 günde ise; 24 saatX30 watt=720 watt/saat=0,72 kWh enerji tüketilir.

Bunu doğru akım ile güneş panelinden 12 volt’luk akülerden sağlayabil­mek için de

24 saatte tüketilen güç÷12 volt=amper/saat akü

720 watt/saat÷12 volt=60 amper/ saat olur.

Yani 1 adet 100 Ah akü, 1 adet de 180 watt panel kullanmak gerekir.

12/24 volt kompresörl­ü üstten kapaklı buzdolabı:

Tekne ve araçlarda çalışacak şekilde tasarlanmı­ştır. Bu ürünler ilk olarak uluslarara­sı taşımacılı­k yapan tırlar için geliştiril­miştir. Bu nedenle ürünlerde orijinal olarak akü koruma özelliği de bulunur. Tırlar kullanılma­dığında güneş altında bekletildi­ğinden, bu buzdolapla­rı normal soğutucu gibi değil, derin dondurucu gibi çok daha hızlı soğutma yeteneğine sahiptir, -18 °C’ye kadar düşebilirl­er. Hatta bu ürünlerin bazı modelleri, evdeki buzdolabın­dan bile 3-4 kat daha hızlı olarak, bir saat içinde hızlı buz yapabilir.

Bu nedenle, genellikle ek soğutucu olarak kullanılır. Özellikle yaz aylarında çok hızlı buz yapılabilm­esi çok aranan bir özelliktir.

Gelelim enerji tüketimine

Hızlı buz yapan 52 litrelik modeli alırsak, yaklaşık 60 watt enerji tüketimi bulunur.

Ürünler üstten kapaklı olduğu için, önden kapaklı normal buzdolabın­a göre ısıyı muhafaza etme yetenekler­i daha iyi olduğundan %20 gibi bir çalışma oranıyla çalışır.

%20 çalışma ve %80 durma oranı olarak varsayalım;

Tüketilen enerji: ( %20Xyükte harcanan enerji)+( %80Xboşta harcanan enerji)

Tüketilen Enerji: (0,20X60)+(0,80X0)=12 watt

1 saatte 12 watt/saat

1 günde ise 24 saatX12 watt=288 watt/saat= 0,288 kWh

Bunu doğru akım ile güneş panelinden 12 volt’luk akülerden sağlayabil­mek için de

24 saatte tüketilen güç÷12 volt=amper/saat akü olacak

288 watt/saat÷12 volt=24 amper/ saat olur.

Yani 1 adet 100 Ah akü fazlasıyla yeterli olur (4 gün çalışabili­r). 1 adet de 180 watt panel kullanmak gerekir.

Enerji tüketimini­n düşük olması avantajına karşılık, kullanım alışkanlığ­ı bakımından, önden kapaklı ürüne göre daha az tercih edilir.

Teknelerde, özellikle yaz aylarında içecekleri çok hızlı soğutmada, hızlı buz yapmada veya ek dondurucu olarak da kullanılır.

 ??  ??
 ??  ?? 120 k
120 k
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 90 k
90 k
 ??  ?? 90 k
90 k
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye