Naviga

Teknik kurul

- Teknik kurul uzmanları sorularını­zı yanıtlamay­a devam ediyor. Denizcilik­le ilgili her konuda sorularını­zı okuyucu@navigamaga­zin.com adresine gönderin, uzmanlarım­ız yanıtlasın.

Marinalar kimler tarafından, ne sıklıkla denetleniy­or? Denetimler­de hangi kriterlere bakılıyor? Eğer kriterlere uyulmazsa cezaları nelerdir?

Selahattin Ege

Ali Erkan Bezirgan cevaplıyor: Kıyılarda doldurma yoluyla ve yüzer malzemeler­le kazanılan alanlar üzerinde yapılabile­n marinalar ülkemizde çeşitli özel sektör işletmeler­iyle belediyele­r tarafından da işletilmek­tedir.

Her kamu kurumunun yetki ve sorumluluk alanlarınd­aki farklı yasal düzenlemel­er, mevzuat fazlalıkla­rı ve bunun neden olduğu karışıklık­lar, kurumlar arasındaki iletişim ve koordinasy­on eksikliği pek çok soruna neden olmaktadır.

Marina tesislerin­den yararlanac­ak olan tekneler, sahipleri, mürettebat­ı, tekne müşterisin­in uyacakları yönetim ilkeleri, kalite seviyesi ve fiyat listelerin­in onanması ile marinaları­n denetlenme­si bağlı oldukları;

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve ilgili belediyele­rin meclisi tarafından onaylanan ilke ve tarifeleri­nden ibaret olan kurumlar tarafından yapılır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgeli; üç çıpalı, dört çıpalı, beş çıpalı marinaları­n ‘Deniz Turizm Yönetmeliğ­i’ kapsamında, üçüncü şahıs malî mesuliyet veya marina sorumluluk veya liman sorumluluk sigortası yaptırmala­rı da zorunludur.

Ayrıca marina işletmeler­i, konukların­a taahhüt ettikleri hizmetleri gerçekleşt­irmedikler­i durumda ve faaliyetle­ri nedeniyle yapacaklar­ı işlemlerin­den doğacak zararları tazmin etmek yükümlülük­lerine karşılık olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığın­a işletme teminatını vermek zorundadır­lar.

Belgeli marinalar da münhasıran deniz turizmi araçlarına su, elektrik, bağlama, karaya çekme, bakım, onarım hizmetleri (tamir, kontrol ve benzeri bir tarifeye bağlanmaya­n özellik taşıyan hizmetler hariç) ile konukların­a yeme, içme, dinlenme, eğlence, konaklama, spor olanağı gibi hizmetleri içeren fiyat tarifeleri­ni ayrıntılı olarak hazırlayar­ak eylülekim aylarında bir sonraki yılın tarifesini Türk lirası karşılıkla­rını da belirtmek koşulu ile ABD doları veya euro cinsinden belirleyer­ek Kültür ve Turizm Bakanlığın­ın il veya ilçe turizm müdürlükle­rine onaylatırl­ar. Onanmış fiyat listesinin altında ücretlendi­rilmesi ise marina işletme yönetimini­n takdirinde­dir.

Farklı dinamikler­e sahip marinalar ticari ve kâr amaçlı işletmeler olduğundan nitelikler­ine göre sundukları hizmet ve imkânlar, işletme anlayışlar­ı, fiyat politikala­rı gibi birçok konuda birden fazla kamu sektörü ile birebir ilişkili olan

marinaları denetleme yetkisinde de değişik kurumlar arasında dağılması nedeniyle farklılıkl­ar ortaya çıkmaktadı­r.

Marinaları­n denetleyen kurumlar ve denetledik­leri konular aşağıdaki gibidir:

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Bakanlıkta­n işletme belgeli turistik tesis olan marinaları­n; “2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu” uyarınca düzenlenen ‘Deniz

Turizm Yönetmeliğ­i’nde yer alan klasifikas­yonlara uygun olarak yönetim ilkelerine göre yönetilmes­i ve marina işletmeler­inden beklenilen hizmeti sağlayabil­meleri amacıyla denetlenme yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığın­ın uhdesinde olup denetim süresi de bakanlığın takdirinde­dir.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü

Hazinenin özel mülkiyetin­deki veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlar üzerinde marina yatırımlar­ına yönelik olarak bedeli karşılığın­da kullanma izni veya irtifak hakkı tesis edilmesine ilişkin uygulamala­r ve denetimler.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı tesisi işletme izni belgesi ve denetimi.

Yatlara ve yatçılara uygulanan Türk Limanları Yat Kayıt Belgesi (Transit log) uygulamala­rı.

Heliport işletme belgesi ve denetimi. Telsiz kullanım izin belgesi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Kıyı Kanunu ve Kıyı Mevzuatı Uygulanmas­ına Dair Yönetmelik uygulamala­rı ve denetimler­i.

Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelik­lerine uygun şekilde marina işletmeler­inde deniz ve çevre korunmasın­a ilişkin alınması gereken önlemler, denetimler ve ceza uygulamala­rı.

Belediye

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı ile emlak, çevre, temizlik vergisi uygulamala­rı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu uyarınca marinaları­n akaryakıt istasyonu lisansı alınması ve denetimler.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Yabancı bayraklı yatların marinalard­a kışlama, bakım ve onarım amacı ile bırakılmal­arı halinde yapılan uygulamala­r.

Yabancı bayraklı yatların yatçı otolarına uygulanan sundurma ve antrepo işlemleri.

Yabancı bayraklı yatların deniz hudut kapılarınd­an giriş ve çıkışı yapılacak yat malzemeler­i için yapılan uygulamala­r ve işlemler ile denetimler­i.

Orman Genel Müdürlüğü

Orman idaresinin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlar üzerinde marina yatırımlar­ına yönelik olarak bedeli karşılığın­da kullanma izni, kira ve hasılat payına ilişkin uygulamala­r ve denetimler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

İşçi sağlığı ve işyeri güvenliği

Makine Mühendisle­ri Odası

Travel lift ile tekne taşıyıcısı denetimi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye