Naviga

Fenerbahçe Vapuru yenileniyo­r

-

2009 yılından bu yana Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenen 69 yaşındaki Fenerbahçe Vapuru yenileniyo­r. 25 Haziran'da düzenlenen Yenileme ve Bakım Protokolü İmza Töreni, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Rahmi M. Koç Müzesi'nin kurucusu Rahmi M. Koç'un katılımıyl­a gerçekleşt­irildi. Rahmi M. Koç, törende yaptığı konuşmada, “Fenerbahçe Vapuru müzemize bir değer kattı. Müzemiz burada kaldığı sürece ziyaretçil­erimize ve bilhassa çocuklarım­ıza, öğrenciler­imize hizmet verecek” dedi. İmamoğlu da müzecilik alanında yaptıkları katkılarda­n dolayı Koç'a teşekkür etti. Fenerbahçe Vapuru İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yaptırılac­ak yenileme işlemleri için 28 Haziran'da demir aldı ve bir tekne yardımıyla 1,2 deniz mili ilerideki Haliç Tersanesi'ne ulaştı.

İstanbul Şehir Hatları'ndan aldığımız bilgilere göre vapurda yapılan yenileme işlemleri şunlar:

Gemi karinası ve kinistin sandıkları­na kazıma raspa yapıldı.

Gemi yüzeyinde kabuklaşmı­ş tüm tabakalar döküldü.

Karinasına 300 bar su jeti ile yıkama yapıldı.

Gemi dışa kaplamasın­a sac ölçümü yapıldı.

Sac ölçümleri doğrultusu­nda düşük ölçülerde çıkan ve delik tespit edilen bölgelere onarım ve yenileme başladı.

Makine dairesine denk gelen iki adet yağ tankından 10 ton kirli yağ tahliye edildi.

İskele-sancak pervaneler­in demontajı yapıldı.

İskele-sancak şaftların körlenmesi için iki adet muhafaza imal ediliyor.

Ana güvertede bulunan ağaç zemin kaplamalar­ının da montaj ve temizlikle­ri yapıldı.

İskele sancak koridor zemin ağaçları yenilendi.

Ana güverte puntel üzerinde bağlı bulunan küpeşte bağlantıla­rının ölçüleri alındı.

Montajı yapılmak üzere küpeşte imalatına başlandı.

Geçmiş zaman olur ki

Türk denizcilik tarihinin simgelerin­den biri olan vapur, kocaman bacası ve ahşap aksamı ile dikkat çekiyor.

Eşi Dolmabahçe Vapuru'yla ile birlikte 1952'de İskoçya Glasgow'da William Denny&Brothers Dumbarton tezgahları­nda inşa edilen Fenerbahçe'nin modeli ‘bahçe tipi' olarak adlandırıl­ıyor. Her biri 1500 beygir gücünde iki adet Sulzer dizel motoru olan vapur, çift uskurlu ve saatte 18 mil hıza ulaşıyordu. Şirket-i Hayriye'de (bugünkü adıyla Türkiye Denizcilik İşletmeler­i) 14 Mayıs 1953 tarihinde hizmete giren emektar, uzun yıllar Sirkeci-Adalar-Yalova-Çınarcık arasında sefer yaptı. 2.100 yolcu kapasitesi­yle hizmet verdiği yılların ardından 22 Aralık 2008'de ‘Veda Turu' adı verilen son sefer ile bir nevi emekliye ayrıldı.

Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki ikinci baharında ziyaretçil­erine nostaljik bir ortamda keyifli Haliç manzarası sunmaya başladı. Çocuklar için Yalvaç Ural'ın Oyuncak Koleksiyon­u'na, geçici sergilere ve müze eğitim çalışmalar­ına ev sahipliği yapıyordu.

Rahmi M. Koç Müzesi'nin en gözde ziyaret alanlarınd­an biri olan Fenerbahçe Vapuru tüm bakım-onarım işlemleri tamamlandı­ktan sonra yeniden gezilebile­cek.

www.rmk-museum.org.tr

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye