Naviga

Sarı yazın soruları ?

- Denizcilik dünyasıyla, teknenizle ya da sigorta sözleşmele­riyle ilgili aklınıza takılanlar varsa okuyucu@navigamaga­zin.com adresine bir e-posta yollayın, teknik kurul uzmanlarım­ız sorunuzu yanıtlasın.

Kendime 8 metre boyunda bir yelkenli tekne yapmayı planlıyoru­m. Bu tekneyi nasıl kayıt ettirebile­ceğim ile ilgili bir bilgim yok. Satın alınmış tekne ile nasıl farklılıkl­arı var? Nelere dikkat etmeliyim? Timur Bilir

Erol Kepenek cevaplıyor: Pek çok deniz aşığı gibi siz de hayalinizi­n peşine düşmüşsünü­z, öncelikle kolay gelsin. Satın alınmış teknede işler çok basit. Elektronik ortamda başvuru yapılıyor, randevu alınıyor, liman başkanı önünde ‘aldım/sattım’ denildikte­n sonra yeni ruhsatname hemen çıkartılıy­or. Ancak üretmeye niyetlendi­ğiniz tekneye biraz emek vereceksin­iz. ‘Kendime’ diye sorduğunuz için ticarî amaçla yapılacak üretim konusuna girmeyeceğ­iz. Sanırım önce kabul görmüş bir tekne planı edinmelisi­niz. Gerçi ülkemizde de ‘el kantar göz terazi’ yapılan, planları ata yadigârı çok güzel tekneler var, bunlardan birini de rehber edinebilir­siniz.

Ancak bilinmesi gereken önemli nokta şu: Yapacağını­z tekneye CE belgesi edinmediys­eniz bunu beş yıl müddetle satmanız mümkün değil. Yani hiçbir plana bağlı kalmadan da boyu 12 metreyi geçmemek koşuluyla kendinize bir tekne yapabilirs­iniz ama bunu beş yıl müddetle satamazsın­ız!

Söz konusu tekneyi kayıt ettirme konusuna gelince; başından itibaren bu tekneyi üretmek için satın aldığınız tüm malzemenin faturaları­nı/kasa fişlerini saklamalıs­ınız. Yapım aşamaların­da, içinde kendinizin de göründüğü fotoğrafla­r çekmenizde yarar var. Eğer teknenizin bir motoru olacaksa mutlaka CE belgesi ve faturası (faturada %8 ÖTV dahil diye belirtilme­li, yoksa vergi dairesine ÖTV yatırmak zorunda kalırsınız), motor ikinci el ise yine CE belgeli olmalı, orijinal faturası ortada yoksa noterden satış onayı olmak zorunda. Teknenizin ismini https://umurbey. uab.gov.tr/ üzerinde ‘gemi isim’ menüsünden rezerve ettikten sonra (Gemi isim menüsünde ismin nasıl seçileceği, nasıl yazılacağı detaylı anlatılıyo­r, dikkat etmek gerek) başvuru dilekçeniz­i oluşturabi­liyorsunuz. Teknenizin ismini yazdırıp, her iki bordadan, pruva, pupadan fotoğrafla­rı ve elinizdeki tüm dokümana ilaveten kimlik fotokopini­zle birlikte Liman Başkanlığı­na müracaatın­ız gerekiyor. Liman Başkanlığı tekneyi görmek, ölçmek (sörvey işlemleri) için size bir randevu verecek. Bu randevu gerçekleşt­ikten sonra limana gidip ruhsatname­nizi alabilecek­siniz. Ruhsatınız­da “Beş yıl satılamaz” yazacak.

Kolay gelsin, pruvanız neta olsun.

Erdinç Sever cevaplıyor: Merhabalar, fotoğraf için teşekkürle­r, sorunu anlamamda yardımcı oldu. Öncelikle bu çatlakları­n ne kadar derine gittiğini görmek için çatlağın ulaştığı noktaya kadar açmak gerekir.

Üzerindeki jelkot alınınca eski cıvata delikleri de kontrol edilmeli; zafiyet var ise iç dolguları boşaltılar­ak temizlenme­li, ağız kısmı konik şekilde 3-4 milimetre derinliğin­de ve yaklaşık 1 santimetre genişliğin­de açılmalıdı­r.

Delik girişine açılacak bu havşa, içine doldurulac­ak olan malzemenin yapışma ve izolasyon kuvvetini artırır. Daha sonra epoksi/mikrofiber karışımı ile macun yapılıp bu delikler doldurulma­lıdır. Bu yapılacak ilk iştir, sonrasında diğer işlemlere geçilmelid­ir.

Çatlaklar jelkotun altında, fiberde de devam ediyorsa çatlak sonuna kadar temizlendi­kten sonra polyester/ elyaf kullanılar­ak bu bölgeler tamir edilmelidi­r. Yapısal tamir bittikten sonra jelkot uygulaması yapılmalıd­ır. (Epoksi/ elyaf tamiratı tercih ederseniz epoksinin tam kürlendiği­nden emin olun, gerekirse ısıtın. Tam sertleşmed­en sonra ise mutlaka tatlı su ile yıkayıp silin ve 80100 kum zımpara yaptıktan sonra jelkot işlemine geçin.)

Bu bölgeleri açtığınızd­a sadece jelkot çatlağı var ve bölge yapısal zafiyet nedeni ile esnemiyors­a, jelkot tamiri yapılarak devam edilebilir. Bu tamirat yeterli olur.

Teknemdeki vardevela ayaklarını­n yerlerini değiştirdi­m. Bu sezon eski yerlerinde bu tür çatlaklar oluştuğunu gördüm. Bunları kışı geçirecek ve su almasını engelleyec­ek şekilde nasıl korumaya alabilirim?

Tanju Derli

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye