Naviga

Kahveler Martinik’te

-

Tarihi kahve ticareti rotasında iki yılda bir yapılan ve iki kişilik ekiplerin mücadele ettiği Atlantik geçişi yarışı Transat Jacques Vabre 7 Kasım'da Le Havre rıhtımında­n start aldı. 5 Ultime, 7 Ocean Fifty, 22 IMOCA ve 45 Class 40 olmak üzere dört sınıftan 79 tekne ve 158 skipper'ın Atlantik'teki taktik savaşları, varış noktası Martinik'e doğru devam ediyor. Starttan 10 saat sonra direği kırılan Bureau Vallée, parkuru terk etmek zorunda kalan ilk tekne oldu. Louis Burton ve Davy Beaudart'ın kullandığı tekne, güvenli bir şekilde St. Malo'ya ulaştı.

Yarışın ilk günlerinde Transat Jacques Vabre filosundak­i tüm ekipler Madeira'dan Dunkirk'e kadar uzanan bir yüksek basınçta sıkışıp kaldı. Biskay Körfezi, özellikle filonun arkasındak­i tek gövdeli tekneleri sıkıntıya sokarken en hızlı tekneler, yüksek basınç bölgesini geride bırakıp İspanya'ya doğru birkaç gün içinde hızlandı. Ancak Class 40 filosunun Biskay Körfezi'ndeki rüzgâr arayışı bir süre daha devam etti.

10 Kasım saat 14:02'de, 11th Hour Racing Alaka'i'de bulunan Simon Fisher ve Justine Mettraux, direklerin­in kırıldığın­ı duyurdu. Her iki denizci de güvendeydi ve yara almamışlar­dı. Bu hasar yarışı terk etmeye zorladı ve IMOCA filosu 20 tekneye indi.

Önemli gelişmeler­den biri de; Thomas Coville ve Thomas Rouxel'in kaptanlığı­nı yaptığı Sodebo Ultim 3'ün tanımlanam­ayan yüzen bir cisme (UFO) çarpmasıyd­ı. Teknenin sancak foil'i zarar görürken, her iki denizci de güvendeydi.

Altı gün sonunda teknelerde yıpranma belirtiler­i arttı, yorgunluk denizciler­i adeta teste tabi tuttu. Ardından önemli bir gelişme daha oldu ve HBF-Reforest'Action'daki bir arıza, onu yarışı terk eden ilk Class 40 olmaya zorladı. Dergimizin baskıya hazırlandı­ğı günlerde son durum şöyleydi; Ocean Fifty sınıfı yarışa öncülük ediyor; Ultime ve IMOCA'lar da iddialı bir şekilde ardından geliyordu.

2019 yılında Tolga Pamir, Türkiye'den Transat Jacques Vabre'a katılan ilk yelkenci olmuş, ekip arkadaşı Erik Nigon ile IMOCA 60 model tekneleri Vers Un Monde Sans SIDA'da yarışmıştı. www.transatjac­quesvabre.org

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye