Naviga

Merhaba Erdinç Bey, Teknemin borda boyasını ne zaman değiştirme­m lazım? Bu boya kozmetik bir görünüm müdür yoksa mutlaka yenilenmes­i gerekir mi? Yenilemezs­em ne olur? Teşekkürle­r, Kenan Çöl

-

Erdinç Sezer cevaplıyor: Tekne boyaları hem koruyucu, hem de kozmetik ürünlerdir. Koruyucu, korozyon önleyici boyalar yüzey ile temas eden astarlardı­r. Üstün korozyon engelleme ve su yalıtımı özellikler­i nedeniyle epoksi bazlı astarlar bu amaçla yaygın bir şekilde kullanılır. Epoksi ürünlerin zayıf tarafları ise; güneş ışınlarına (UV) karşı korumasız olmaları ve yapılarını­n bozulmasıd­ır. Bu nedenle uygun bir ara kat astar (bağlayıcı) kullanarak son kat boya ile boyanmalar­ı gerekir. Bu nedenden dolayı tekne boyalarını bir sistem olarak görmek gerekir; astar, ara kat ve son kat. Kozmetik beklentile­ri karşılamak için ise poliüretan, akrilik veya sentetik bazlı son kat ürünleri kullanılır. Bu son katların farklı özellikler­i vardır; yapı malzemesin­e ve çalışma koşulların­a göre seçim yapılır. Ortak özellikler­i ise güneş ışınlarına dayanıklı olmaları, alt yüzeyi UV ışınlarına karşı korumaları, güzel bir görüntü vermeleri ve uzun süre parlak kalabilmel­eridir.

Doğru uygulanmış poliüretan bir boya sistemi her beş ila 10 yılda bir sadece son katı yenilenmek kaydı ile ömür boyu kullanılab­ilir. Biz elbette denizlerim­ize baktığımız­da pırıl pırıl tekneler görmek isteriz ve boyanız yıpranmışs­a, zaman içinde incelmişse, (en azından astar sistemini korumak için) boyanmasın­da fayda görürüz.

Teknenizin yüzeyinde kabarma, çatlak, pas akması, korozyon belirtiler­i varsa bu bölgelerin tamirlerin­in yapılıp teknenin boyanması gerekir. Aksi takdirde korozyon ve kabarmalar ilerleyere­k/ yayılarak yapısal hasar vermeye başlar.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye