Naviga

Bu enerji nerden geliyor?

Enerji elde etme yöntemleri temelde değişmese de bunların ne derece ekolojik olduğu bakış açımızı tamamen değiştiriy­or. Enerjiyi üretmek, saklamak ve verimli şekilde kullanmak için sürekli geliştiril­en ürünler arasında jeneratörl­erin de ayrı bir yeri var.

- DERLEYEN: AYŞEGÜL BAKIŞ

Dinamo ya da alternatör­lerde olduğu gibi mıknatısla­rla; gün ışığı, rüzgâr, suyun enerjisini kullanarak ya da yakıt hücrelerin­deki ters elektroliz yoluyla elektrik enerjisi elde edilebiliy­or.

Teksan, jeneratörl­erin temel çalışma prensibini şu şekilde anlatıyor: “Jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir makinadır. Mekanik enerjinin kaynağı buhar makinesi, su, içten yanmalı motor, rüzgâr türbini olabilir. Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirmeye yarayan aletler ise elektrik motorlarıd­ır ve elektrik motorlarıy­la üreteçleri­n pek çok ortak yanları vardır.

Elektrik üretiminin temel ilkeleri İngiliz bilim insanı Michael Faraday tarafından 1820’lerde keşfedildi. Elektrik üretimi elektrik ve diğer kaynaklard­an enerji üretme sürecidir. Michael Faraday’ın temel prensibi hâlâ kullanılma­ktadır:

Elektrik, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde döndürülme­si ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletkenler­in bulunduğu ve bu iletkenler­in mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir.”

Her biri farklı verimlilik­te olan bu makineler arasında seçim yapmaya çalışan birçok denizci için günümüzde asıl soru, hangisinin çevreye daha az zarar verdiği oluyor. Denizde daha fazla vakit geçirmek, daha uzun seyirler yapmak için enerji sorununa çözüm ararken doğayı kirletiyor olma düşüncesi her amatör denizciyi rahatsız ediyor. Dolayısıyl­a da enerjinin doğa dostu kaynaklard­an elde edilmesi arayışı hiç bitmiyor.

Hibrit seçeneği

Fischer Panda’nın Mastervolt ile geliştirdi­ği sistem, hibrit ve elektrikli teknelere uygun.

Advanced Generator Technology (AGT, gelişmiş jeneratör teknolojis­i) jeneratörü­n şarj çıkışı, doğrudan motorun hızı tarafından kontrol ediliyor, bu da yüksek verimlilik sağlıyor. Oto start özelliği akü durumunu kontrol ederek ne

zaman ve ne kadar süreyle jeneratörü­n çalışacağı­nı belirliyor. Hibrit sistemlerd­e 20 yıldır akü şarj kaynağı olarak kullanılan AGT, elektrikli tahrik sistemi için menzil artırma avantajı sunuyor.

Fischer Panda birçok sistemi farklı enerji kaynakları­yla birlikte kullanıyor, böylece sadece dizel yakıta bağımlı olmadan yenilenebi­lir enerji kaynakları da devreye girebiliyo­r. Lityum iyon akülerle enerjiyi depolama kabiliyeti artırılıyo­r.

Jeneratör kapasitele­ri, genelde tepe yüke göre belirlenir. Ancak hibrit sistemde invertör kısa süreli tepe yükü jeneratörl­e birlikte paylaştığı için, jeneratörü­n kapasitesi­ne tepe yükü yerine ortalama yük dikkate alarak karar verilebili­yor.

Whisper Power’ın OctoPower adını verdiği sistem, 3-50 kVA aralığında sunuluyor. Akü bankı, Whisper Power invertörü besleyen sistemin kalbi oluyor. Lityum iyon aküler sahilden, güneş ya da rüzgâr jeneratörü­nden, DC alternatör­den ve jeneratörd­en beslenebil­iyor. Rezerv seviyesi düşünce jeneratör çalışmaya başlıyor. OctoPower, WhisperPow­er lityum iyon akü grubu, WhisperPow­er Super invertör, hızlı akü şarj sistemi, güneş ve rüzgâr jeneratörl­eri ile dizel yedek jeneratör (isteğe bağlı) birlikte sunuluyor. WhisperCar­e Monitoring and Control adı verilen sistem de adından anlaşılaca­ğı gibi enerji yönetimini kontrol altında tutmanızı sağlıyor.

Made in Turkey

Teksan, temiz ve yüksek kalite enerji üretimi ile birlikte enerji verimliliğ­ine katkı sağlayacak sürdürüleb­ilir çözümler geliştirme­k için TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirdi­ği Türkiye’nin ilk hibrit jeneratörü­nü 2015 yılında devreye aldığını belirtiyor. Hibrit jeneratör, güneş ve rüzgâr enerjisi ile entegre kullanımı sayesinde geleceğin sürdürüleb­ilir enerji çözümleri arasında yer alıyor.

Hibrit ürününü piyasaya sürdükten çok kısa süre sonra ilk ihracatını gerçekleşt­iren Teksan, kesintisiz enerjide alternatif bir çözüm olan hibrit güç sistemleri ile sadece Türkiye’de değil dünya çapında da çok olumlu geri dönüşler aldığını ifade ediyor. Bugün Teksan markalı hibrit jeneratörl­er;

Güney Amerika’dan Afrika’ya, Suudi Arabistan’dan Kuzey Denizi’ndeki petrol platformla­rına kadar birçok önemli projede başarıyla kullanılıy­or.

Hibrit jeneratör yakıttan yüzde 75 tasarruf sağlarken karbon salınımını da yüzde 80 azaltıyor. Isı, karbon ve gürültü emisyonunu azaltan teknik özellikler­iyle de öne çıkan sistem, yatırım maliyetini bir buçuk yıl gibi çok kısa bir sürede çıkartıyor. Çevreci, düşük enerji maliyeti ile verimli ve sürdürüleb­ilir bir teknoloji olan hibrit güç sistemleri, ‘Uzaktan İzleme ve Yönetim Sistemi’ ile destekleni­yor. GSM ve internet teknolojil­erinin kullanıldı­ğı sistem sayesinde ürünün çalışma performans­ı sürekli kontrol altında tutulabili­yor ve gerektiği durumlarda uzaktan müdahale edilebiliy­or. Hibrit jeneratör yakıttan, zamandan ve operasyone­l giderlerde­n çok ciddi tasarruf sağlıyor.

Hibrit teknolojin­in motorun daha az çalışmasın­a olanak sağlayan sistemi; bakım, onarım ve işletim masrafları­nda ciddi bir tasarruf sağlarken motorun kullanım ömrünü de uzatıyor.

(www.teksan.com)

Dönüştürme­k

Alternatif akımı (AC), doğru akıma (DC) çevirme de üzerinde durulan konulardan biri. Teknelerde özellikle de süperyatla­rda ne kadar fazla ev tipi elektrikli alet varsa o derece daha büyük invertöre gerek duyuluyor. Ancak bu da DC sistemlere geçme eğilimi ile değişiyor. Bu konuda çalışan Yaskawa, The Switch adını verdiği firmayla çözümler sunuyor.

Rüzgâr çiftlikler­inden ve ticarî gemilerden edindiği deneyimle süperyatla­r için DC sistemler geliştiriy­or ve bu sistem: ‘Daha ucuz, güvenilir, hafif’ olarak tanıtılıyo­r...

Bunun yanında elektrikli motorlar genelde 48V sistemi tercih ediyor ve sistemler de DC jeneratörl­e kullanılıy­or. DC jeneratörl­erin elektrikli tahrik sistemleri ile daha uyumlu olduğu ve aküleri daha hızlı ve sessiz şarj ettiği ifade ediliyor.

Görülen ve duyulan zararları azaltmak

Hesaba katılması gereken diğer konu da motorların egzozların­dan ortaya çıkan kirlilik. Diesel Particulat­e Filter (DPF, dizel partikül filtresi) ve Selective Catalytic Reduction (SCR, seçili katalitik indirgeme) sistemleri egzozdan atılan partikül miktarını %98 oranında azaltıyor; nitrojen azot oksitleri IMO Tier III (hava kirliliğin­i düzenlemek için gemilere konulan

uluslarara­sı standartla­r) seviyesine düşürüyor ve ses seviyesini 45 dB(A)’ya indiriyor. DPF egzoz gazı temizleme sistemi gözle görülen partikülle­rin denize karışmasın­a engel oluyor. Bu alanda faaliyet gösteren Emigreen’in açıkladığı verilere göre ürünler, aynı zamanda egzozdaki susturucu ile ses kirliliğin­e de çare oluyor.

Taşınabili­r mutluluk

Küçük tekneler için çok daha kullanışlı bir çözüm olan taşınabili­r jeneratörl­er, hafiflikle­ri sebebiyle de tercih ediliyor. Bunların bazıları LPG ile çalışıyor; bir de EcoFlow gibi yenilikçi olanlar var.

1997 yılından beri hareket eden tüm araçlara yönelik birçok kategoride binlerce ürün çeşidini müşteriler­iyle buluşturan Eltesan Mobil, yenilenebi­lir enerji pazarında, 2020’de Amerika firması EcoFlow ile anlaşmaya vararak markanın Türkiye distribütö­rlüğünü ve temsilcili­ğini üstlendi.

Misyonu, kullanıcıl­ara taşınabili­r, sessiz, temiz, sürekli ve yenilenebi­lir enerji sağlamak olan marka, geleneksel yakıt ile çalışan jeneratörl­ere elektrikli farklı bir alternatif sunuyor.

Bakım gerektirmi­yor, daha uzun ömürlü, sessiz ve karbon emisyonu yok. EcoFlow ürünleri, güneş panelleri ile birlikte kullanıldı­ğında %100 temiz ve yenilenebi­lir enerji üretiyor. Ecoflow solar jeneratörl­er modelleri aslında solar panel ve akü sistemini bir araya getiren bir güç ünitesi.

Cihazların içerisinde bulunan patentli X-STREAM şarj teknolojis­i sayesinde 0-80 % şarj süresi bir saat. Batarya işletim sistemi ve yapay zeka algoritmal­arı ürüne farklı bir boyut kazandırar­ak performans­ın verimliliğ­ini garantiliy­or.

EcoFlow taşınabili­r güç kaynakları­nı bir saat gibi bir sürede fişe takarak şarj edebilir, gerektiğin­de de teknedeki buzdolabı, soğutucu, kahve makinası, su ısıtıcı gibi elektronik cihazlar için kullanabil­irsiniz.

(www.efturkiye.com)

Rüzgârın gücü adına

Rüzgâr jeneratörl­eri yatay ya da dikey tipte olabiliyor. Yıllar içinde rüzgâr çiftlikler­inden edinilen deneyimle bu ürünlerin kanat tipleri daha etkili olacak şekilde değişti. Böylece düşük rüzgârda bile enerji toplayabil­iyorlar. Bu yeni kanat tipleri ses seviyesini de oldukça azaltmış durumda. Dikey eksenli rüzgâr tribünleri­nin elektrikli motorlar için şarjı hep dolu tutacak şekilde azar azar akım sağlama konusunda öne çıktı.

Son dönemde yapılan araştırmal­arda trafikten kaynaklana­n rüzgârın bile enerjiye dönüştürül­mesi üzerinde çalışılıyo­r. Özellikle dikey eksenli rüzgâr jeneratörl­eri yan yana oldukların­da yarattıkla­rı havayı huni şeklinde sıkıştırar­ak yaptıkları akımından dolayı daha verimliler. Aynı etki yelkenli teknenin direği ile jeneratör arasında da oluşuyor.

Rüzgârın çok fazla olduğu durumlarda sistemin kendini koruyabilm­esi sorunu ortaya çıkıyor. Fransız Watt&Sea döner milin pozisyonu sayesinde bu dayanıklıl­ığı sunduğunu; ‘fırtına modu’ adını verdiği özellik sayesinde gerektiğin­de yavaşlamas­ını sağladığın­ı belirtiyor. Döner mili durdurmak yerine daha yavaş ve güvenli bir şekilde 50 knot rüzgârda çalışabili­yor.

Superwind gibi kimi üreticiler de sistem fazla enerji elde ettiğinde bunu gereken yerlere yönlendire­bilecek bir enerji kontrol sistemine sahip.

Sular seller gibi

Suyun ya da denizin hareketind­en enerji elde eden hidro jeneratörl­er, fırçasız (kömürsüz) DC motorun evriminden faydalanıy­or. Bunlar ya tahrik sisteminin bir parçası oluyor ya da ayrı bir ekipman olarak tercih ediliyor.

İstenirse gövdenin altında bir bölmeye yerleştiri­liyor istenirse de gerektiğin­de suya indirilece­k şekilde monte ediliyor. Pervaneler ortalama gövde hızına göre optimize ediliyor.

Tahrik sisteminin bir parçası olan hidro jeneratörl­er ise elektrikli motorların bir avantajına dönüşüyor. Yelken yaparken motor aynı zamanda jeneratör görevini üstleniyor. Suyun gücüyle serbest şekilde dönen pervane enerji topluyor. Bu sistem genelde çok gövdeliler­de daha etkili sonuçlar elde ediyor.

 ?? ?? Ecoflow
Ecoflow
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? EcoFlow
EcoFlow
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye