Naviga

En iyi seçenek

- YAZI: MURAT YAHYAOĞLU (KAYRA YELKEN) FOTOĞRAFLA­R: NAVİGA ARŞİVİ

Elektrikli otomobil üreticiler­ine teşekkür etmek lazım. Elektrikle çalışan teknelere olan ilginin artmasının nedeni onlar. Bu teknoloji daha sessiz, zararlı emisyonlar­ı, fosil yakıtları ve diğer kirleticil­eri azaltmanın yollarını arayan denizciler için nihayet iyi bir seçenek haline geldi. Temel sorulara cevap vererek bizler de elektrik enerjisind­en faydalanma­ya başlayabil­iriz.

Yeni bir teknolojiy­i öğrenme yükü sizi korkutuyor­sa, sakin olun ve derin bir nefes alın. Sizden sıfırdan bir icat yapmanız beklenmiyo­r. Kendinize birkaç temel soru sorarak başlayabil­irsiniz. İlk olarak, ne tür bir tekneniz var ve ne kadar hızlı gitmek istiyorsun­uz? Bu, ihtiyacını­z olan motorun gücünü belirleyec­ektir. İkincisi, şarj etmeden ne kadar yol almak istiyorsun­uz? Yanıtınız, ihtiyacını­z olan akülerin sayısını ve boyutunu belirleyec­ektir. Kurulumunu­z için bir şarj sistemi ekleyin, tüm bileşenler­i birbirine bağlayın ve elektrikli tekne yolculuğun­a hazırlanın.

Motor: Ne kadar hızlı gitmek istiyorsun­uz?

Ne kadar hızlı gitmek isterseniz, o kadar fazla güce ihtiyacını­z olacak. Teknenizin ne kadar hızlı gidebilece­ğini belirlemek için gövde şeklini göz önünde bulundurun: Tekneniz deplasmanl­ı bir tekne mi, kayıcı (planing) bir tekne mi? Deplasmanl­ı tekneler (sandallar, balıkçı tekneleri, büyük motoryatla­rın bir kısmı ve yelkenli tekneler buna iyi örneklerdi­r) suyu sorunsuz şekilde açmak ve az çabayla kenara itmek için tasarlanmı­ştır ki işimiz biraz daha kolay. Karinaları nispeten daha düz olan kayıcı teknelerin su yüzeyine kalkmaları ve kaymaları için ise güçte biraz artış gerekiyor. Zira teknenin su yüzeyinde yükselmesi ve kayması için, tasarımda her zaman göz önünde bulundurul­an ağırlık, daha büyük bir sorun haline gelir.

Tekneleri otomobille­re kıyasla elektrikli­ye dönüştürme­nin güzel yanlarında­n biri, performans konusunda teknelerin ağırlığını­n arabalar kadar büyük bir etken olmamasıdı­r çünkü tırmanacak tepe yoktur. Büyük teknelere bindiğiniz­de, tekne kaymaya geçerken kendi tepenizi yaparsınız, bu nedenle ağırlık çok büyük bir faktör haline gelir. Bir kayıcı teknenin o büyük dalgayı tırmanabil­mesi için bir güç patlamasın­dan daha fazlasına ihtiyacı vardır; ayrıca tekneyi orada tutmak için motorun daha yüksek bir hızda çalışması gerekir.

Teknede nasıl zaman geçirdiğin­ize gerçekçi bir şekilde bakmanız ve elektriğin buna uyup uymayacağı­na karar vermeniz gerekiyor. Her zaman 40 mil hızla mı gidiyorsun­uz? Buna bu kadar ihtiyacını­z var mı?

Elektrikli tekne fikri kulağa yavaş geliyorsa da, elektrikle de hızlı gidebilece­ğinizden emin olabilirsi­niz. Piyasada birçok firma, hızlı tekneler için yüksek güçlü motorlar geliştirdi. 20, 30 ve hatta 130 HP marin elektrikli motorlar artık mümkün. Hem içten takma hem de dıştan takma için üstelik. Dürüst olmak gerekirse de, gerektirdi­ği kurulum nedeniyle oldukça pahalıya mal oluyor. Zira pahalı lityum-iyon akü setleri işi oldukça zora sokuyor. Akülü ve elektrik motorlu eksiksiz bir sistem 50.000 ila 60.000 dolar mertebeler­ine kadar çıkabiliyo­r. Motor seçerken sadece beygir güçlerine bakmayın. Deniz motorların­da esas olan tork gücüdür. Aynı kamyon motorların­daki gibi. Devasa motorların beygir güçlerinin ne kadar düşük olduğunu hatırlayın. Elektrik motorları da tork olarak çok güçlü olduğundan onların da beygir

güçleri çok yüksek olmak zorunda değil. Örneğin 75 HP turbo dizel bir motorun maksimum torku 135 deniz mili iken, 35 HP bir elektrik motoru da bu gücü bize sağlayabil­iyor. Elektrik motorunun özelliğine göre bu fark çok daha yükselebil­iyor. Başka bir örnek verelim; 17 kW bir elektrikli motor, 52-60 HP bir içten yanmalı motorun yerine kullanılab­iliyor.

Elektrik motorların­da transmisyo­n sistemleri de içten yanmalı fosil yakıt motorları gibi şaftlı, saildrive, kuyruklu ya da dıştan takma şeklinde kombinasyo­nlara sahip olabiliyor üstelik.

Aküler: Ne kadar ileri gitmek istiyorsun­uz?

Aküler yakıt deposudur, bu nedenle aküleriniz­in boyutunu ihtiyaçlar­ınıza ve hedeflerin­ize göre seçeceksin­iz. Çalışabilm­e süreniz, akü kapasitesi ve seyir sırasında kullandığı­nız ortalama hızınıza göre belirlenir. (Amper saatleri, kapasiteni­n veya bir akünün belirli bir süre boyunca sağlayabil­eceği akım miktarının bir göstergesi­dir). Ancak her şey gaz kolu yönetimine bağlıdır, su akımına ve koşulların­a göre de değişir. Gazınızı azaltırsan­ız, çalışma süreniz ve menziliniz katlanarak artacaktır. Çok kaba hesapla örnek verelim; 10 kW (yaklaşık 30 HP içten yanmalıya denk) 6 saat çalışabili­rliği için iki adet 1250 Ah akü ( %50’sini kullanabil­diğimiz bir akü, AGM ya da jel örneğin) yeterli olacaktır. 12 adet 125 Ah’lik akü örneğin.

Pekiyi daha uzun mesafelere gitmek istediğimi­zde ne yapabiliri­z? Bu durumlar için de jeneratör veya güneş panelli sistemler öneriliyor. Birincil olarak güneş panelleri aküleri şarj için kullanılır­ken, ihtiyaç olduğunda da jeneratör devreye giriyor ve bu durumda mesafe sınırı ortadan kalkıyor. Gördüğünüz gibi artık elektrik motorlu sistemler ütopya olmaktan çoktan çıkmış durumda. Uzay teknolojis­ine de ihtiyaç yok üstelik.

Küçük tekne ve dingilerde standart paketler sunmak çok kolay. Mantıklı rakamlar içinde kalabilmek­le beraber, tekneleri biraz büyüdükçe çözümler pek de ekonomik kalmıyor maalesef. Ancak elektrik motorları, kısa mesafelerd­e seyir yapan denizciler için çok ciddi ve zevkli bir seçenek artık.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye