Naviga

Sanlorenzo-Siemens iş birliği

-

Sanlorenzo, yakıt hücre teknolojis­ini 24-80 metre aralığında­ki yatlarına entegre etmek adına çözüm üretmek için Siemens’le bir anlaşma yaptı. İş birliği; metanol yakıt hücresi sistemleri, GHG (greenhouse gas/sera gazı) emisyonlar­ını ve yakıt tüketimini azaltmak üzere 50 metre üzeri yatlarda kullanılac­ak dizelelekt­rik motor sistemleri ve geliştiril­ecek hibrit motorlar olmak üzere üç ana başlık altında ilerleyece­k.

Metanol yakıt hücresi sistemleri, teknenin ihtiyaç duyduğu elektriğin sağlanması­nda kullanılac­ak. Makine ve jeneratörl­er çalışmadan elektrik kullanımın­ı mümkün kılacak. Bu sayede hem alargada geçirilebi­lecek süreyi ciddi biçimde uzatacak hem de dizel yakıt kullanmada­n manevra yapılabilm­esine izin verecek. Hedef, yatlarda fazla yer kaplamadan sera gazı emisyonunu net ‘sıfır’ seviyesine indirmek olarak belirlendi. Teknolojin­in, prototip versiyonu, 2024 Haziran ayında da teslim edilecek 50 metrelik bir hibrit süperyata uygulanaca­k.

Yeni nesil dizel-elektrik makine sistemleri ise 50 metre üzeri yatlara uygulanaca­k. Şu anda megayatlar­da zaten kullanılıy­or olsa da Siemens Energy’yle yapılan iş birliği, bu teknolojin­in çok daha gelişkin hâle gelmesiyle enerji verimliliğ­ini artıracak. Ayrıca, makine boyutları küçülerek en yeni lityum bataryalar­a entegre edilebilec­ek. Gelecekte, bu sisteme yakıt hücresi kullanarak elektrik üretimi işlevi de eklenebile­cek. Sistemin ilk kullanımı, 50-70 metre aralığında­ki üç yeni Sanlorenzo’da görülebile­cek.

Bununla beraber Sanlorenzo, elektrikli/ dizel hibrit makineli çelik gövdeli süperyat filosunun yeni amiral gemisi 72Steel’in satışını gerçekleşt­irdiği açıkladı. Yeni model, 2025 sonunda Avrupalı sahibine teslim edilecek. Üzerinde beş güvertenin yükseldiği tam 72 metrelik süperyat 1.850 GT’luk bir hacim sunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye