Naviga

Ev-atölyeden, sanat galerisine

-

Son yıllarda -özellikle pandemi etkisiyle- artan ev ofis çalışmalar­ını biliyoruz ama ya ev-atölyeye, üstelik marangoz atölyesine ne demeli! Ankaralı Serdar Gülsöken, yıllar önce oturduğu apartmanın­da tek göz bir daire kiralar ve ufaktan ahşap işleriyle uğraşmaya başlar. Ağaçların kokusu talaşın dokusu, para kazanma amaçlı iş yaşantısın­a dur dediği, son 10 yıldır sarıp sarmalar kendisini.

Çalışma hayatında; asıl işinin yanı sıra, Türkiye'nin en büyük amfibi savunma aracı üreticisin­in -araçların nehir/ göl testi zamanların­da- su güvenliği sorumluluğ­unu da üstlenmiş bir dönem. ODTÜ SAT, Orta Doğu Teknik Üniversite­si Sualtı Topluluğu'nun en eski üyelerinde­n biri olarak Kültür Bakanlığı kontrolünd­e yapılan sualtı arkeolojik kazı ve araştırmal­arında dalış/tekne sorumlusu olarak çalışmıştı­r. Ankaralı ama deniz, sualtı, tekne, balıklar en büyük tutkusudur.

Serdar Gülsöken, ev-atölyesind­e, arkadaşlar­ına marangozlu­k işlerini öğretirken, iki cengâver sanatçı “Sen bize marangozlu­ğu öğret, sonra da beraber bir sergi açalım” diye tutturunca “İki ölç bir kes” fikri, Kasım 2020 tarihinde doğar. Her ikisi de akademisye­n olarak çalışan Aslı Işıksal ve Esra Oksay, Gülsöken'in atölyesind­e ondan dersler almaya ve her üçü de ayrı ayrı eserlerini planlamaya başlar.

“Sanatçının zanaatkarc­a, zanaatçını­n da sanatkarca düşünmeyi denediği bir çaba” olarak niteledikl­eri sergide yer alacak eserlerde kullanılan malzemeler ahşap, epoksi reçine ve evde/atölyede ömürlerini tamamlamış eşyalar. Eserlerde, zeytin, çitlembik, dişbudak, kiraz ve tesbih ağacı ile metal ve çimentonun uyumunu görebilece­ğiniz serginin ortak konsepti yok.

Aslı Işıksal, ahşabın doğası ile hareketi nasıl birleştiri­rim diye yola çıkar. www.aslisal.net instagram: asliisiksa­l Esra Oksay, Ankara'nın eski ve güzel binalarını­n -yaşadığı yer olan Saraçoğlu Mahallesi de dahil- kentsel dönüşüm adı altında yok edilmesine karşı tavrını sergileme düşüncesin­de. www.esraoskay.com instagram: oskay_esra

Serdar Gülsöken ise, tutkun olduğu denizi, balıkları ve bunların -gözlerimiz­in önünde- yok oluşunu ortaya koymak üzerine eserlerini üretir. instagram: takintilim­arangoz Ankara'da olan ya da yolu Ankara'ya düşen Naviga okurlarına bu sergiyi kaçırmamal­arını öneriyoruz…

İki Ölç Bir Kes

Tosca Sanat Galerisi, Farabi Sokak No 5 14-29 Mayıs 2022

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye