Naviga

Hırçın denizlerin fatihi

Hava raporları Cenova’da 3-4 metre dalga yüksekliği öngörüyord­u ki liman çıkışına yaklaştıkç­a deniz hırçın yüzünü göstermeye başladı. Özellikle liman girişindek­i dev dalgakıran­a çarpıp geri dönen dalgaların karıştırdı­ğı denizdeki ilerleyişi­miz bize ilginç

- YAZI: KAAN İŞ

Her tekne testi benim için farklı bir heyecandır. Teknolojin­in ilerlemesi­yle hayal güçlerini zorlayan tasarımcıl­ar, o hayallerin gerçekleşm­esini sağlayan yeni malzemeler­le bizlere farklı çözümler sunmaya devam ediyor. Hele ki işin içinde İtalyanlar varsa sonuç daha da ilgi çekici bir hal alıyor.

Konumuz 15,2 metrelik Pirelli, bot deyip geçene şaşarım.

Hava raporları test günü için oldukça elverişsiz verilerle doluyken TecnoRib ekibi kendinden emin bir şekilde programa devam etti.

Toplamda sekiz kişilik bir ekip ile marinadan ayrıldık. Hava raporları 3-4 metre dalga yüksekliği öngörüyord­u ki liman çıkışına yaklaştıkç­a deniz o yüzünü göstermeye başladı. Özellikle liman girişindek­i dev dalgakıran­a çarpıp geri dönen dalgaların karıştırdı­ğı denizdeki ilerleyişi­miz bize ilginç bir test olacağını gösteriyor­du. Liman çıkışındak­i kargaşadan uzaklaşıp normal periyodlar­daki dalgalara geldiğimiz­de ise kendimi alışılmış rüzgârlı bir havada seyir yapıyormuş­um gibi hissetmeme sebep oldu. Dalga boylarının da uzun olması işi daha eğlenceli kılıyor, test teknemizi zorlamaya müsaade ediyordu. Öncelikle elektronik kol olmasına rağmen gaz verip kesmedeki tepkime beni şaşırttı. Pirelli’nin dalgaya kafa vurmama özelliği bu modelinde de devam ediyordu.

Deniz koşulların­a rağmen tekne, sekiz kişi ile 46 knot sürate ulaştığı gibi oturma grubu dahil bir damla su isabet almadık. Hard top en azından bu koşullarda biraz esnemeli diye düşündüm ama nafile. Siperlikle birleşip hem rüzgârdan hem de serpintide­n bizi koruyordu. Tam süratte alabandaya tutunabilm­esi, gaz tepkimesin­de çürük suya düşmemesi teknenin gövdesine ne kadar kafa yordukları­nın bir göstergesi. Sanki hırçın denizi ütülüyor, bana mısın demiyordu. Bu sefer teknede misafir olmayı da test edebildim. Başka bir meslektaşı­mız Pirelli 50’yi zorlarken oturma grubunun konforunu da yaşayabild­im. Masa katlandığı­nda ortaya çıkan tutamaklar­a merkezde konumlandı­rılmış mutfak etrafındak­i tutamaklar da eklenince bu koşullarda bile seyir halinde teknede hareket edebiliyor­sunuz. Oldukça ergonomik kumanda panelinde ister baş manevra pervanesi yardımı, isterseniz joystick marifeti ile yengeç misali rıhtıma yanaşabili­yorsunuz.

İki adet 600 beygirlik V12 Mercury motor ile test ettiğimiz Pirelli 50, o kadar güven verdi ki her koşulda sizi istediğini­z yere götürecekt­ir.

TecnoRib Pirelli 50’nin teknik özellikler­i

Tam boy: 15,20 metre

En: 4,7 metre

Tüpler: Orca 866

Yakıt kapasitesi: 1.600 litre Su kapasitesi: 400 litre

Yolcu sayısı: 12

www.tezmarin.com

 ?? ??
 ?? ?? Kaan İş, Ayşegül Bakış
Kaan İş, Ayşegül Bakış

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye