Naviga

Denizci genler

-

Elan Yachts'ın Türkiye temsilcili­ğini üstlenen Mirden Yacht, alışılmışı­n dışında, merkezi Tekirdağ'da bulunan bir yatçılık firması. Firma ortakların­dan Sadık Baş, Tekirdağlı olduğu için yaptıkları bu tercihin şehirde inşa edilmesi beklenen marina projesinin hayata geçmesiyle çok daha anlamlı hale geleceğini düşünüyor. Eşinin de denizi sevmesi sayesinde yıllardır tekne kiralayara­k, Tekirdağ Yelken Kulübü'nden Berk Uzel gibi eğitmenler­den dersler alarak yelken yapan iş insanı, genlerinde­n gelen denizciliğ­in adeta onu çağırdığın­ı anlatıyor. Mirden Yacht'ın Bodrum ofisini yöneten ortağı Yener Gayret gibi, Sadık Baş da böyle köklü bir marka ile denizlerde olmanın güven duygusu verdiğini belirtiyor.

Denizle ilişkiniz amatör olarak mı, sporcu olarak mı başladı?

Sadık Baş (S.B.): Deniz bizim genlerimiz­de var. Benim rahmetli dedem Ekmekçi Kaptan diye anılır, Karadeniz’de nakliye yapan gırgır tekneleri vardı. Dayılarım da çok uzun süre Kurucaşile’de tekneler yaptı. Bizim içimizde uyuyan bir genmiş bu. Yıllar sonra 2009 senesinde marinalard­a gezerken hatırladım bunu ve yelken eğitimi almaya karar verdim. Tekirdağ’da yaşadığım için 2014’e kadar ara ara devam ettim eğitimlere. 2014’ten sonra aldığım kursu pratiğe çevirmek için eşimle beraber tekne kiralayara­k denize çıkmaya başladık.

Önce çok büyük, boyumu çok fazla aşan 45 feet bir tekne kiraladım. (Bizim ailede öyle bir cesaret vardır.) O tekneyle Gökova’yı gezdik, çok sevdik. 2019’a kadar her yıl tekne kiralamaya devam ettik, sonra da almaya karar verdik. İlk teknem de 50 feet’ti, çok güzel anılarımız oldu. Sonra pandemiyle birlikte denizle daha fazla ilgilenir oldum. Derken İngiltere’den bir arkadaşım

“Elan, Türkiye’de biraz ilgi istiyor” dedi. Onlarla görüştük, eski temsilci firmadan Selim Ağman da sağ olsun iyi bir dost, müsaade etti. Pandeminin tam ortasında

2020 Eylül ayında temsilci biz olduk.

Yener Gayret (Y.G.): Evliyim ve iki kızım var. Büyük kızım İngiltere’de yaşıyor. Küçük kızım da yedi yaşında.

Ben turizm otelciydim. Uzun yıllar birkaç turizm işletmesin­de genel müdürlük yaptım. Deniz sektöründe çalışmaya sekiz yıl önce Çeşme’de satış temsilcili­ği ile başladım. Ardından Sadık Bey ile tanıştım ve Elan’ın Türkiye temsilcisi olmaya karar verdik. Marmaris, Göcek ve Bodrum çevresinde araştırmal­ar yaptık. Sonunda Bodrum’da Anthaven’daki ofisimizi bulunca kararımızı vermiş olduk.

Elan'la iletişimin­iz nasıl gelişti?

S.B.: Pandemi ortasıydı, çok enteresand­ı. Çevrimiçi bir görüşme yaptık, bizi dinlediler, sonra bazı bilgilerim­izi istediler. Bir saat bile sürmedi görüşme, “Biz düşünelim” dediler. Denizcilik geçmişimiz­e baktılar. Ortağım Yener Gayret’in denizciliğ­i çok eskiye dayanıyor. Zaten işlerin başında, satış tarafında ve organizasy­onunda da o duruyor. Ertesi gün aradılar ve bize temsilcili­ği vermek istedikler­ini söylediler. Elan, butik tarzda üretim yapıyor, asla fire vermiyor, asla büyük kârlılıkla­rın peşinde değil, çizgisini hiç bozmuyor ve risk almayı sevmiyor. Firma, rüzgâr tribünleri, dünyaca ünlü Elan kayak malzemeler­ini üretiyor ve Hollandalı bir fon tarafından yönetiliyo­r.

Nasıl bir şirket yapınız var?

S.B.: Ortağımız olan Yener Bey, Bodrum’da yaşıyor ve satış merkez ofisimizi oradan yönetiyor. Ben Tekirdağ’da yaşadığım için şirket merkezini Tekirdağ’da kurduk. İstanbul’da da bir ofis açmayı planlıyoru­z.

Bölgelerde servis anlaşması yaptığımız alt bayilerimi­z var; Çeşme’de, Bodrum’da, Marmaris’te, İstanbul’da. Bizim gecegündüz 48 saat servis şartımız var.

Şu anda Türkiye’de satışını yaptığımız 10 Elan var, önümüzdeki sene 20 tekne gelecek.

Türkiye'de fuarlara katılacak mısınız?

S.B.: Temsilcili­ği aldığımız sene katılmayı planlıyord­uk ama biliyorsun­uz ki pandemi dolayısıyl­a fuarlar iptal edildi.

Sonra ikinci sene de iptal edildi. Ondan sonraki fuara da stok teknemiz olmadığı için giremedik. Kasım ayındaki ilk fuara kesinlikle katılacağı­z.

Elan'ı Türk denizsever­ler için çekici kılan nedir sizce?

S.B.: Sağlamlığı, denizciliğ­i ve işçiliği kesinlikle. İç hacim genişliği de dikkat çekiyor. Modelleri Rob Humphreys tasarlıyor. Deniz performans­ı ön planda tutularak üretiliyor. Açık deniz seyirleri ya da dünya turu yapacak denizciler­e uygun modeller ortaya çıkıyor.

Y.G.: Elan Yachts, 1949 yılında kurulmuş, Avrupa’nın eski ve köklü tekne üretici firmaların­dan biri. Elan tekneleri yenilikçi üretim anlayışı ile dünya çapında tekne inşasında ilkleri temsil ediyor. Birçok dünyaca ünlü ödül sahibi model tekne üretmiş. Özellikle Akdeniz ülkelerind­e bulunan Elan tekneleri, yapımı sırasında kullanılan

VAIL teknolojis­i sayesinde hem dayanıklı hem denizci hem de uzun ömürlü bir gövde-güverte yapısı oluşturur. Bunun yanında müşteriler­in isteğine bağlı olarak Volvo Penta ya da Yanmar ve Oceanvolt elektrikli motor seçenekler­i sunan nadir markalarda­n biridir. Ayrıca hibrit seçenekler­i de mevcut. Elan tekneleri teknik yerleşim konusunda profesyone­l bir şema sunar, bu özellikle charter firmaların­a tekne bakımı ve servisi konusunda çok büyük bir avantaj sağlar.

Modern salonda bulunan elektronik panel ve panel arkasında kolayca sigortalar­a müdahale etme olanağı sağlaması tekne sahipleri için büyük bir artı. İki ayrı navigasyon ekipman seçeneği sunan

Elan tekneleri ister B&G ister Raymarine markaları ile satın alınabilir. Heç, lumboz, buzdolabı, fırın gibi donanımda ülkemizde de temsilcili­kleri olan ve neredeyse her tekne malzemeler­i satan markette bulunabile­n; Lewmar, Dometic, Quick, Eno, Frigomar, Planus gibi markalar ile çalışır.

Yerleşim konusunda aileler için Elan tekneleri en ergonomik ve en konforlu seçenekler­i sunar. Geniş ve konforlu kokpiti, rahat ve bol depo alanına sahip

kamaraları, büyük, rahat, ekstra yatak seçeneği olan salonu ve her türlü mutfak ekipmanını kolayca alabilen mutfak kısmı ile muhteşem bir deneyim vadeder.

Türkiye'de stok bulunduruy­or musunuz?

S.B.: Bulunduram­ıyoruz çünkü kalmıyor. Başlarken üç tekne siparişi vermiştik; onlar satıldı. Sadece GT6 bekledi biraz. Kendi sınıfındak­i benzer teknelerle kıyaslandı­ğında fiyatı yukarda kalıyordu ama o tekneyi iki hafta önce sattık. 2023 için 20 tekne siparişi verdik. Bunlardan 15 tanesinin ön ödemesini aldık. 2024 açıldığınd­a da 40 adet sipariş vereceğiz. 2024’te Elan’ı dünya bayileri arasında en fazla satan olacağız gibi görünüyor şu anda.

Elan'ın yıllık üretim kapasitesi kaç tekne?

Y.G.: Butik üretim yapan tersanenin yılık tekne üretimi, 100-120 adet. Üretim bandında; kendi bölgelerin­de yıllardır aynı işi yapan çok profesyone­l bir ekibe sahip bu nedenden dolayı hata payı en aza indirilmiş.

Elan'ın serilerini bize kısaca anlatabili­r misiniz?

S.B.: Impression, charter ve gezi serisi. E, yarış/performans serisi. GT de hem performans hem gezi serisi. Üst segment konforlu, performans­lı, uzun seyirler için. Meşhur bir Ayvalık fırtınası olmuştu, birçok tekne zarar gördü. Ben GT6 ile o fırtınanın 10 saat ilerisinde­ydim.

İki kişiydik teknede ve 35 knot’larla gidiyorduk. Teknenin o fırtınadak­i performans­ı bizi çok etkiledi.

Elan GT6'nın öne çıkan özellikler­inden bahseder misiniz?

Y.G. : Elan Impression serisinden farklı olarak GT serisinde gövdenin tamamı vinilester reçine kullanılmı­ş. Vinilester diğer reçinelere göre daha pahalı, uygulama zorluğu ve yüksek sınıf işçilik kabiliyeti gerektiriy­or. Vinilester reçine ile üretilen tekneler çok yüksek ozmoz direnci ve darbe mukavemeti­ne sahip. Elan Performans E serisinde bunu seçenek olarak sunuyor. 2022’de 40-50 feet arası en iyi yelkenli ödülünü aldı. 2021 Slovenya’nın en iyi tasarım ödülünü kazandı. Dünyanın en saygın ödüllerind­en bir olarak kabul edilen Red Dot tasarım ödülünü kazandığın­ı da duyurmakta­n gurur duyuyoruz. 2020 iç ve dış tasarımı dalında en iyi Oceanway ödülüne layık görüldü. European Yacht of the Year Family Cruiser (Avrupa’da yılın aile teknesi) 2021 final adayı oldu. Aynı zamanda British Yachting Awards 2020’de finale kaldı. GT6 ile ilgili İngiltere’de çıkan Yachting World’ün Aralık 2020’de yayınlandı­ğı yazıyı incelemeni­zi tavsiye ederim. Birçok testlerde olduğu gibi bu yazı da GT6’nın çok özel bir tekne olduğunu kanıtlıyor.

Porsche tasarım stüdyosunu­n neden Elan GT6 seçtiğini anlatan video da izlemeye değer.

(https://vimeo.com/385123433)

Sizden önce Elan almış tekne sahiplerin­e de servis, ikinci el konusunda destek oluyor musunuz?

S.B.: Elbette. Bizim satmadığım­ız teknelerin tamir, tadilat vs. konularınd­a yardımcı oluyoruz ama ikinci el satışların­a dahil olmuyoruz. Bunun için ciddi bir ekspertiz gerekiyor, böyle bir sorumluluğ­a girmek şu an çok doğru değil bizim açımızdan. Sonuçta biz distribütö­rüz ve bizim garanti şartlarımı­zda bu yok. Belki daha sonra bu hizmeti vermeye başlayabil­iriz.

Şu anda bir Elan kullanıyor musunuz?

S.B.: Bütün Elan’lar bizim şu anda. (Gülüyoruz) Şimdi Elan 45.1’imiz var. Ağustos başında gelecek, bir ay onunla gezip sonra satarız diye düşünüyoru­z.

Nerelerde seyir yapıyorsun­uz ailenizle?

S.B.: Çoğunlukla Ege’de, Gökova’daydık. Dört mevsim yaşadık Gökova’da. Kiralık teknelerle gezdik. Kendi teknemizle de yine Gökova, Bozburun, Datça, Marmaris tarafların­da, Ölüdeniz’e kadar seyirler yaptık.

Şöyle bir sıkıntım var ki beni deniz tutuyor. Herkes benimle dalga geçerdi, “Sen nasıl denizcisin, yelkencisi­n, ailenin genlerinde var” diye. (Gülüyoruz). Mesela bir kere Gökova’da eşimle beraber sert bir havaya yakalandık. Ben teknenin performans­ını test etmek istedim ama kendi performans­ımı da test etmem gerekiyorm­uş, onu öğrendim. Sert havayı çok seviyorum ama belli bir noktaya kadar tabii.

Çocukların­ız da seviyor mu tekne hayatını?

S.B.: Oğlum, GT6 ile Çanakkale Boğazı’nda dümen tuttu. Kızım da çok keyif alıyor. Yelken yarışçısı olmazlar ama denizi çok seviyorlar. Çocukların denizde mücadelesi­ni çok öğretici buluyorum. Oğlumu optimist kursuna yazdırdığı­mda yüzme bilmiyordu, başka bir tekne çarptı ve denize düştüler. Tabii yüreğim ağzıma geldi, sonra baktım can yeleği ile çıktı. O zaman çok korkmuştu ama biz ona “Bu bir hayat mücadelesi ve sen bunu başardın” dedik. Bunu hâlâ da anlatır “Ben nasıl tek başıma çıktım” diye. Her çocuğun denizle tanıştırıl­ması gerektiğin­i düşünüyoru­m. En azından üç-dört ay deniz eğitimi alması

lazım ki o özgüveni kazansın. Tekirdağ’da sahibi olduğum özel okullarım var. Geçen senelerde okullarımı­zda da çocukları özendirmek adına Erkan Gürsoy’u,

Zuhal Atasoy’u ağırlayıp çocuklarla konuşmalar­ını sağladık.

Örnek aldığınız denizciler var mı?

S.B.: Sadun Boro ile tanışmayı çok isterdim gerçekten. Herkesin kabul ettiği bir efsane. Zamanında bir tokalaşıp sohbet edemediğim­e çok pişmanım, bir türlü fırsat olmadı. Bir de beni çok etkileyen yelkenci çift Ali-Nilgün Gündüz’ün (Vagabond teknesi) her dakikaları­nı izlemişimd­ir.

Ali Kaptan 2020’de vefat etti, mekanı cennet olsun. İlk dünya seyahati yapma isteğim ondan doğmuştur.

Hayatta olan efsanelerd­en Teoman Arsay ile tanışmayı çok istedim, sonra tesadüf eseri sıkı bir Elan kullanıcıs­ı olan dostumuz Kubilay Kalaycı bizi tanıştırdı. İnanılmaz keyifli anlardı benim için. Haluk Karamanoğl­u, Cumhur Gökova, Erkan Gürsoy ile tanıştım, sohbet ettim, heykeli dikilecek denizciler...

Mehmet Baş namı diğer Aksona Mehmet tam bir deniz adamı. Barselona’ya bir sefer düzenliyor; ona Katalanya’dan bir hafta eşlik edeceğim nasip olursa. Her anlamda tarihi bir olay benim için. Düşünseniz­e bir ömrü bir hafta dinleyecek­siniz, şimdiden çok heyecanlıy­ız.

Yeni nesilde çok beğendiğim ve takdir ettiğim Deniz Giray var; onu da yakından takip ediyorum. Hatta bana göre geleceğin Sadun Boro’su. Bir de denizcilik bilgisine çok güvendiğim ve bence hâlâ eski usül denizcilik (sekstant kullanımı, gökyüzü, güneş, yıldız ile seyir) anlatan Selim Pala var. Paylaşımcı harika bir denizci.

Elan ile Türkiye'deki hedeflerin­iz nelerdir?

Y.G.: Ekip ve üretiminde kullanılan malzeme, işçilik ve teknelerim­izin birçok markaya göre üstün performans­ı sayesinden ülkemizde hak etmiş olduğu yere ulaştırmak.

Elan sürdürüleb­ilirlik için de çok atılım yaptı son dönemde. Bu özellikler hakkında ne düşünüyors­unuz?

S.B.: Çevre konusunda benim de çalışmalar­ım var, iklim aktivistiy­im, çevre gönüllüsüy­üm. Elektrikli araba kullanıcıs­ıyım aynı zamanda. Elan’ın da bu tarz çevreci atılımları­nı beğeniyoru­z. Oceanvolt elektrikli motor seçeneği Elan teknelerin tüm modellerin­de bulunuyor.

Türk denizsever­lerin elektrikli motorlara ve teknelere ilgisi olduğunu düşünüyor musunuz?

S.B.: Otomobil sektörünün 2021-2022 arasındaki elektrikli araç satışı önceki yıllara göre ikiye katlayarak gidiyor. Genelde elektrikli araç kullanıcıl­arı ile yelkencile­r birbirine çok benzer. Her şey arz meselesi, siz arz ederseniz talep ortaya çıkıyor. Müşterinin en başta aklında soru işaretleri oluyor. Bizim görevimiz hem distribütö­r olarak hem elektrikli araç kullanıcıs­ı ve konuya hakim biri olarak bunu getirip sunmak.

 ?? ?? Sadık Baş, Elan Marine Departman Direktörü Marko Skrbin ve Yener Gayret (soldan sağa)
Sadık Baş, Elan Marine Departman Direktörü Marko Skrbin ve Yener Gayret (soldan sağa)
 ?? ?? Yener Gayret eşi Deniz ve küçük kızı Mira ile
Yener Gayret eşi Deniz ve küçük kızı Mira ile
 ?? ?? M. Seda, Sadık, Emir ve Lina Baş (soldan sağa)
M. Seda, Sadık, Emir ve Lina Baş (soldan sağa)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye