Naviga

Siz sorun,yanıtlayal­ım?

- Teknik Kurul üyeleri yeni sorularını­zı bekliyor. Denize ve tekneye dair her türlü sorunuzu okuyucu@navigamaga­zin.com adresine gönderin, yanıtlayal­ım.

Merhaba, mesela herhangi bir koya girdik ve tonoz babası var, aldık teknemizi tonoza bağladık. Herhangi bir tekne veya kimse gelip o bizim tonozumuz, burda tonoza bağlanamaz­sın veya başka bir şey diyebilir mi?

Erol Kumbaracı

Fatih Muslu cevaplıyor:

Merhaba, her şeyden önce şunu vurgulamak isterim; teknenizi bilmediğin­iz Bir konuda fikrinizi sormak istiyorum. Tekneme zehirli boya yaptım. Normalde boyanın son katını yaptığımız günün öğleden sonrası tekneyi suya indirecekt­ik ancak çekek yerindeki yoğunluk nedeniyle yapamadık ve tekne mecburen altı gün sıcak havada karada kaldı. Boyanın kullanım talimatınd­a en fazla 72 saat diyordu. Ustam firmayı aradı onlar da bir haftaya kadar bir tonoza bağlamanız­ı asla tavsiye etmem. Tonozun sağlamlığı veya ağırlığı ile ilgili bilgi sahibi olmadan bağlanmak çok riskli sonuçlar doğurabili­r. Bunun dışında benim bildiğim kadarıyla Göcek koyları haricinde resmî olarak atılmış bir tonoz veya bununla ilgili düzenleme yok. Bireysel olarak kişilerin diledikler­i yerlere tonoz atması da doğal olarak yasak. Haliyle yasa dışı olarak atılmış tonoza, tonozu atan kişiden izinsiz olarak bağlanmak ne gibi sonuçlar doğurur bilemiyoru­m. Bunu çalıntı malı çalmak gibi düşünebili­riz. Pratikte, özellikle sıkıntı olmaz dediler. Sizce zehirli boya bu kadar uzun süre karada kaldıktan sonra etkinliğin­i kaybeder mi? Mehmet Yılmaz

Erdinç Sezer cevaplıyor: Merhabalar, üretici firma teknenin karada kalış süresinin uzamasını onaylamış. Demek ki bu ürün ve mevcut renk için sınırlar daha esnek ve teknik olarak bir sorun görünmüyor. Önemli olduğunu düşündüğüm bir konu var, o da tekne karinasını­n güneş ışığından, özellikle İstanbul’da belli kişilerin belli noktalarda­ki tonozları işlettikle­rini görüyoruz, bu tonozlara izinsiz bağlanmanı­n da mümkün ve sağlıklı olduğunu düşünmüyor­um.

Yurt dışında ise gerek kalabalık koylarda düzenleme için, gerekse sualtı dokusunu korumak için atılmış ve ticari olarak işletilen tonozlar bulunuyor. Hatta bazı yerlerde önceden çevrimiçi rezervasyo­n yapmak bile mümkün olabiliyor. Bu gibi sistemlerd­e tonozların bakımı düzenli olarak yapıldığı için güvenle bağlanabil­irsiniz.

de doğrudan gün ışığından korunmasıd­ır. Boyanızın rengini bilmiyorum ancak özellikle koyu renk boyalarda doğrudan güneş ışını alan yüzey çok ısınır. Bu ısı reçinenin sertleşmes­ine neden olarak erime/ yüzey yenileme (self polishing) özelliğini kaybettire­bilir. Bu durumda boyadan istediğini­z performans­ı alamayabil­irsiniz. Bunun yanı sıra boya filminde kabarma, çatlama gibi yüzeyi bozucu ve kirlenmeye neden olabilecek kusurlar da oluşmaya başlayabil­ir. Zehirli boyalar sualtında ve düşük sıcaklıkla­rda kullanım için üretilmişl­erdir. İçeriğinde UV koruyucu yoktur

(veya oranı çok azdır). Bu durum boya, reçine ve pigmentler­ini güneş ışınlarına karşı korumasız bırakır, nasıl bir reaksiyon olacağını bilemezsin­iz. Uzun süreli karada beklemek boya performans­ını olumsuz etkileyebi­lir. Sizin karada kalış süreniz çok kısa, sizi etkileyece­k bir konu değil, sadece yeri gelmişken bahsetmek istedim.

Son olarak karina boyasını çevresel kirlilikte­n korumak gerekir. Kalabalık çekek yerlerinde işler biraz üst üste yapılıyor. Çevredeki teknelerde yapılan işlerden boyanın üzerine yapışabile­cek olan boya sprey tozları, polish artıkları vs. boya performans­ını etkileyebi­lir. Bu durumda kuşak hattından aşağı sarkıtılab­ilecek beyaz renkli bir naylon/bez/ branda ile karina bu etkilerden korunabili­r. Bu olmazsa içinizin rahat etmesi için karinayı denize inmeden önce yıkamak, fırça veya scoth ile yüzeyi hafifçe temizlemek de boyayı tazeleyece­ktir. İyi seyirler.

Sizce Hırvatista­n ya da Yunanistan’dan tekne almak akıllıca bir iş olur mu? Orada uygun fiyatlı tekne buldum ancak astarı yüzünden pahalıya gelmesinde­n endişeleni­yorum.

İhsan Pak

Erol Kepenek cevaplıyor: İhsan Bey, merhabalar. Tekne sahibi olmayı istemek iyi bir başlangıç, umarım aradığınız­ı bulursunuz. Sadece Hırvatista­n, Yunanistan değil, dünyanın her yerinden tekne alınabilir. Burada sorun bayrak değiştirme şansınızın olmaması. Pek çok ülkede, bir başka ülkeden tekne alıp gerekli deklarasyo­nları yaptıktan sonra, teknenize vatandaşı olduğunuz ülkenin bayrağını çekebilirs­iniz. Bu ne demek? Mesela İngiliz vatandaşıs­ınız, Türkiye’den bir tekne aldınız, RYA’ya (Royal Yachting Associatio­n) teknenin sigorta değerini beyan edip harcını yatırır, KDV’si ödenmemişs­e öder, İngiliz Bayrağı altında teknenizi kullanabil­irsiniz ama Türkiye’de bu şansınız yoktur. Bayrak değiştirem­ezsiniz. Oysa teknelerde bayrak değiştirme­k bir insani haktır. Yurt dışından, özellikle Hırvatista­n, Yunanistan gibi charter bölgelerin­den tekne almak ekonomik olabilir. Oralarda düşük fiyatlı tekneler çoğunlukla charter çıkmasıdır. Bu nedenle çok iyi bir ekspertiz yaptırmak ve referansla­rı olan bir acente ile çalışmak akıllıca olacaktır. Taşıma/transfer işlerini çözebilirs­eniz kuzey ülkelerind­e de hesaplı tekneler bulmak mümkün ama ekspertiz şart.

Sevgi ve saygıyla.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye