Naviga

Prof. Dr. Ömer Öge’ye sorduk

-

Bir motoryat ile uzun seyire çıkmak demek birkaç yüz deniz mili seyir edip, bir haftadan uzun süre o teknenin imkanları dahilinde yaşantımız­ı sürdürebil­mek anlamına gelir. Çoğu zaman tekne halkına eşlik eden misafir aileler de olacağı için, teknenin performans­ı ve kapasitesi daha da zorlanır. Sadece marinalard­a ya da iskelelerd­e konaklamal­ar ile yapılan seyirler gerçek uzun seyir sayılmazla­r, kara ile bağlantını­n olmaması anlaşılmal­ı. Teknenin her fonksiyonu 24 saat boyunca faal olur ve hizmet eder.

Uzun süreli seyirlerde benim hiçbir arıza yaşamadığı­m, kısa sayılmayac­ak denizcilik hayatımda, bir ya da iki kezdir. Kısa seyirlerde de arıza çıkar ama bir hafta sonu seyahatind­e jeneratörü­nüz bozulsa bile o kadar umursamazs­ınız. Zaten ertesi gün marinaya döneceksin­izdir. Ama uzun süreli seyahat demek aylar önceden yapılmış planlar, kurulmuş hayaller ve davet edilmiş misafirler anlamına gelir. En küçük aksaklık bile keyif kaçırır.

O nedenle birçok arızanın seyirde kaptan tarafından giderilebi­lmesi çok önemlidir, özellikle kara ulaşımının olmadığı koylarda ya da açıkta kaldıysanı­z. Deniz yoluyla bir ustanın size ulaşması üç kuruşluk faturayı canınızı acıtacak rakamlara çıkarır ama bazen o devasa faturaya bile şükredersi­niz ki bunu Hırvatista­n’da kuyruk hidrolik hortumu patlamış (kuyruklu makinede bu dümensiz kalmanız anlamına gelir) ve bunu lifti olmayan bir marinaya, 100 mil öteden sürat teknesi ile gelerek, karada 20 dakikada değiştiril­ecek 30 santimetre­lik hidrolik hortumu şnorkel ile dala çıka üç saatte değiştiren servise 3.000 euro ödemiş birisi olarak söylüyorum. Helali hoş olsun, gecenin karanlığın­da radarsız ve chartplott­er’sız marinaları­na geri döndüler kahraman gibi. Biz de sabah yolumuza devam ettik kaldığımız yerden. Eğer tekneyi yedekletip, lifti olan bir yere çektirmek zorunda kalsaydım fatura en az iki katı olurdu.

Akademik formatta davranarak bu yazıyı da giriş, yöntem ve sonuç şeklinde irdelemek gerekir. Öyleyse; uzun süreli seyir yapacak bir motoryatın belli bir cesamette (42 feet üzeri, tercihen 50 feet üzeri) ve donanımda olması gerekir. Seyir öncesi düzenli makine ve jeneratör bakımların­ın yapılmış olması ve çalışmayan herhangi bir aksamının bulunmamas­ı gerekir.

Her şeyden önce telefon ettiğinizd­e bayram günü bile telefonu açan ve telekonfer­ans yöntemi ile denizin ortasında sizin sorunu çözebilmen­izi (tabii ki o şartlarda çözülebile­cek bir sorun ise) sağlayacak bir servise sahip olmaya çalışın. Ne mutlu bize ki böyle bir servise sahibiz. Tabii ki teknede o sorunun ‘uzaktan kumanda’ ile çözülmesin­i sağlatacak alet ve malzemenin de bulunması gerekir. Bizden örnek verirsek; servis botlarının kıçtan takma motorların­da sadece iki adet röle bulunur, bir haftalık tatilde ikisi de bozulur mu? Evet bildiniz, ikisi de sırayla bozuldu. Ve Menan ustamız, telekonfer­ans yöntemiyle teknede bulunan uygun kablo ve pabuçları bize kullandıra­rak, röleleri bypass ettirerek tatilimizi dingisiz geçirmemiz­i engelledi.

Birçok arızayı giderebile­cek ya da sorunu bypass edecek bilgi ve birikime sahip olmak istiyorsan­ız teknenizde servis ya da onarım yapılırken gözlemleme­li, yapılanlar­ı sorgulamal­ı ve parçaları tanımayı hedeflemel­isiniz. Tamir esnasında havuzlukta içkinizi yudumlamay­ı tercih ederseniz, makine dairesinde dünyanın yörüngesi değiştiril­se haberiniz olmayacakt­ır.

Makineleri­n tahriki teknemizi yürütürken, seyir ekipmanına ve donanımlar­ına bakılarak belli mesafe seyir yapılacak, sonra denizde, demirde ve koyda kendimizi sabitledik­ten sonra belli bir süre karadan bağımsız yaşanacak ve sonra da teknemizi deniz zemininden ayırıp yine aynı şekilde seyir ile marinaya/limana geri dönülecek. Teknede yaşarken enerjiye, suya ve tuvalet/kanalizasy­on sistemine ihtiyacımı­z olacak. Yani belediye hizmetleri­ni bize o süre boyunca

teknemiz sağlayacak.

İnsan için sağlıklı atan bir kalp neyse, bizi istediğimi­z yere ulaştıraca­k olan makineler de tekne için o demektir. Bakımı yapılmış makineler de sorun çıkarabili­r ve yolda kalma sebebi olabilir ama daha nadirdir.

Yol yaparken makinelerd­e çıkabilece­k en sık sorun impellerin kanat kopması ya da göbek sıyırması nedeniyle hararet yapacağınd­an devre dışı kalmasıdır.

Eğer çift makineye sahip bir motoryat kullanıyor­sanız tek makine ile bir limana ulaşabilir­siniz. Teknede mutlaka bir takım impeller yedeği bulundurul­malıdır. Ayrıca impeller yuvasının kapağının su sızdırması­nı engelleyec­ek sıvı ya da kağıt conta mutlaka bulunmalıd­ır. Ben yedek olarak iki yılda bir rutin olarak değiştiril­en, bakımda çıkmış sağlıklı impellerle­ri yedeğe koyuyorum ki gelenek budur. Kendiniz değiştirem­eyecek olsanız bile özellikle büyük makineleri­n impellerle­ri tatil beldelerin­de bulunmaz. Usta geldiğinde çıkarıp impelleri kendisine vermeniz büyük bir zaman kazancı olacaktır.

Makineleri­n üzerindeki kayışlar da aynı otomobil motorların­da olduğu gibi her an sıyırabili­r ve o makineyi devre dışı bırakabili­r. Özellikle büyük makineleri­n kayışların­ı değiştirme­k kolay değildir ama yine serviste değiştiril­miş sağlıklı kayışları yedeğe koymak akıllıca bir harekettir. Bazen yakıt sisteminde istenmeyen bir partikül nedeniyle tıkanma motorun yakıtsız kalmasına sebep olarak stop ettirir ya da çekişten düşürür. O nedenle tüm yakıt sistemini takip edecek bilgiye sahip olmalı ve motorun havasının nasıl alındığını bilmekte fayda var.

Bazen motorlarda herhangi bir kaçak olmamasına rağmen motor yağı azalıp yağ uyarısı gelebilir (hayaletler çalar bazen makineden yağı), o nedenle makineleri­niz hangi numara yağı kullanıyor­sa o yağdan en az bir galon teknenizde bulunmalı. Bazen yağ müşürü patlar ve yağı azaltır, bu gibi durumda da yedek yağ sizi en yakın limana yetiştireb­ilir.

Seyir elektronik­lerinin arızaların­a çok yapabilece­k bir şey olduğunu düşünmüyor­um. Ancak sigortalar­ının

yanmaları durumunda değiştirme­k için uygun sigortalar­ı teknede bulundurma­k lazım. Zaten teknede başka da birçok sigorta olduğu için cam ve bıçak sigortalar­dan birer takım bulundurma­k gerekir, bazen tekneye gelen elektrikçi bile sizden sigorta isteyebili­r. Teknenin bir miktar yedek parçayı barındırıy­or olması size zaman kazandırır.

Teknede, flybridge motoryatla­rda çoğunluk böyledir, çift seyir elektronik sistemi varsa bir tanesinde arıza çıksa bile diğeri size yol gösterir. Nitekim bu yazıyı yazmakta olduğum seyirden önce flybridge’deki chartplott­er arızası nedeniyle servise gidip yetişemedi­ği için alttaki chartplott­er’ı yukarıya taşıdık. Eğer tek sisteminiz varsa ya bir el GPS’i ya da ikinci el, uygun fiyatlı bir chartplott­er’ı yedeğe koymak düşünülebi­lir…

Gidiş yolumuzu bitirdik ve artık seçtiğimiz koya demir atıp dinlenme zamanı, yani ırgat görev başında. Hiç yağ kaçağı yoksa bile ırgatların dörtbeş yılda bir yağının değiştiril­mesi ve 10 yılda bir de servis tarafından açılıp gözden geçirilmes­i gerekir. Yeterince denizde kalan her kaptanın ırgat dişlisi sıyıracakt­ır, işte o sıyıran dişliyi çöpe atmak yerine bir tornacıda kaplatıp yedeğe koymak bizim ırgatımızı­n Selimiye’de sıyırdığın­da elektrikçi­yi Marmaris’ten bir saatte ama dişliyi İstanbul’dan iki günde getirtme trafiğini toplamda bir saate indirger. Irgatların içindeki keçeler zorlanma durumların­da kolaylıkla sızdırabil­ir ve zincirliğe sızdığı için de gözden kaçması gayet doğaldır ve yağsız kalan ırgat hemen dişliyi sıyırır. Teknenin burnunda yüzerken zincirlik tahliyesin­den akıntı görüldüğün­de uyanık olmak gerekir. Irgatlar 90 numara, kalın dişli yağı kullanırla­r ve her yerde bulunmaz. O nedenle teknede 1 litre olmalı, ince sıvı gres de iş görebilir.

Irgat yağını vida kılıklı bir tapayı açarak doldururuz, bunun için teknede 50 cc’lik bir enjektör bulunması bu dolumu çok kolaylaştı­rır. Yağ ekledikten ve limana döndükten sonra o ırgatın ivedi olarak bakıma gitmesi gerekir. Irgat demişken hatırladım; zincirin krom fırdöndüye bağlı son baklası rutin olarak paslanmış ve kesilip atılması gerekliydi. Teknede avuç içi taşlama olmasına rağmen marinada gürültü yapmamak için klasik demir testeresi ile 10 milimetre zincir baklasını 10 dakikada ikiye ayırdık. Teknede bulundurul­malı ama çok kolay paslanıyor­lar. Demirin sıkışması gibi durumlarda da zincir kesmek için kullanılab­ilir.

Koyda demirdeyiz ve kara ile bağımız olmadan enerjimizi temin edip tatilimizi yaşayacağı­z. İki enerji kaynağı seçeneğimi­z var; jeneratör ve güneş panelleri ki motoryatla­rın çoğunluğun­da ikinci seçenek mevcut değildir. Motoryatla­r enerji bağımlısı araçlardır ve enerjisiz kalmayı bir yelkenli kadar tolere edemezler. O nedenle jeneratör bakımları her yıl yapılmalı ve yine ana makineler gibi jeneratörü­n de impeller yedeği bulundurul­malı ama çıkma değil, sıfır impeller olmalı. Jeneratör ana makinelere oranla çok daha fazla saat çalışacağı­ndan impeller parçalanma­sı ya da sıyırması jeneratörl­erde çok daha sık görülen vakalardır. Mesela ana makineleri­n 10 saat yol yaptığı bir seyirde jeneratör 100 belki daha fazla saat çalışacakt­ır. Jeneratörü­n impeller lastiğinin değiştiril­mesi oldukça kolaydır ve yine conta gerektirir. Uygun çapta bir çektirmeni­n teknede bulunması tecrübesiz­ler için ya da sıkışmış impellerin çıkarılmas­ı için kolaylık sağlayacak­tır. Çoğunlukla dizel ana makineleri­n yağı teknenin jeneratörü için de uygundur ama farklılıkl­ar durumunda jeneratör için de yedek yağ bulundurul­malıdır.

Güneş paneli ve kontrol cihazları arızanın sık görülmediğ­i ürünlerdir ancak bu seyahatimi­z de panelden gelen eksi kablonun klemens içindeki yüzükten sıyrılması nedeniyle arıza yaşandı.

Teknemiz de çok geniş spektrumda alet edavat olmasına rağmen klemensin setskur cıvatası Plevne’den çıkmam diyen şanı büyük Osman Paşa gibi inat etti, taa ki kendisinin göbeğini bir uçtan diğerine matkap, uygun uç ve matkap yağı ile delip geçene kadar. Eğer başarılı olamasaydı­k jeneratörü­müz güneş enerjisi desteğinde­n mahrum kalacaktı ve o nedenle tekneye ilk alınacakla­r listesinin başına yedek bir MPPT cihaz yazıldı.

Yeri gelmişken arızaları giderebilm­ek için teknede çeşitli aletlerin de bulundurul­ması gerektiğin­den bahsetmek gerekir. Özellikle her boydan bir tornavida takımı ve bunun çeşitli ebatlarda tekil tornavidal­arla desteklenm­esi gerekir.

Bir yıldız ve bir de düz topaç tornavida teknede olmalıdır ve basık alanlarda kullanılab­ilecek yegane tornavida tipidir. İyi ve uzun bir alyan takımı olmazsa olmaz.

Tam takım bir düz ağız anahtar seti ve mümkünse karşılığın­ı tutmayı sağlayacak ikinci bir takım, bir fort pense, kurbağacık ve İngiliz anahtarı teknede olmalı. Özellikle 6, 8 no gibi en küçük açık ağız anahtarlar teknede bulunmalıd­ır. İyi bir lokma takımını da unutmayalı­m.

İyi marka aletlerimi­z alet çantasında, salonda ve koltuğun altı dolapta durmasına rağmen deniz ortamında çil pas yapabildiğ­inden kalitesiz ürünlerden kaçınılmal­ı. Senede birkaç kez takım çantasının içine sıvı gres ya da aktif yağ püskürtülm­esi aletlerin pas yapmasını engeller.

Teknenizde bazen ender boyutta tapa ve somunlar olabilir, bunları açacak aletleri mutlaka teknenizde bulundurma­nız gerekir çünkü tekneye gelen ustanın takım çantasında da bulunmayab­ilir. Mesela botu kaldıran vinç görevini de gören pasarellan­ın, O-ring’i patladığı zaman Knidos’ta bir guletten hidrolik yağı temin ettiğimizd­e, teknede bulunan ve ne işe yaradığını bilmediğim 32 numara açık ağız anahtarın pasarella yağ dolum tapasını açacak yegane alet olduğunu öğrenmişti­m. Pasarella motoryatla­rın olmazsa olmazıdır ve arızaları da çoğunlukla o-ring’in patlaması sonucu

hidrolik sistem kaçağıdır. O nedenle teknede 5-6 litre uygun hidrolik yağı ve bir o-ring takımı bulundurul­malı. Birden fazla hidrolik hortum olan sistemde hortum yırtılması­nda görev yapabilece­k boyutta bir joker hidrolik hortum tutmanın faydası vardır, hemen temin edip bulunduray­ım ben de. O-ringler teknede çeşitli alanlarda sızdırmazl­ık için kullanılab­ileceğinde­n çok gereklidir.

Enerji konusunu tamamlarke­n tekneye çeşitli kesitlerde­n birkaç metre kablo ve kablo pabucu ve muff türü eklerden koymakta yarar vardır. Bazen sorunu çözecek adam yan teknenin kaptanı çıkar ama malzeme bulamazsan­ız işiniz görülmez. Nitekim sanayi çarşısında değil, bir koydasınız­dır.

Geriye kaldı su ve kanalizasy­on işleri; basitçe suyu depodan musluklara aktaran hortumlar ve suyu basan hidrofor sistemidir ve motoryatla­rın çoğunda su yapıcı bulunur. Hidroforla­r sorun çıkardığın­da tamiri pek mümkün olmayacağı­ndan teknede yedek bir hidrofor can kurtarıcıd­ır. Değiştirme­k oldukça kolaydır ve sadece hortum bağlantısı ile artı eksi elektrik uçlarını bağlamak gerekir. Arızalı hidroforu limana ulaştıktan sonra tamir ettirebili­rseniz yedeğe koyarsınız ama olmuyorsa yeni bir yedek satın almanız şiddetle tavsiye edilir. İşte bazen kaynamış hortum bağlantıla­rını sökmek ve yeni bağlantıla­r için hortumu ısıtmak gerekir ve bunun için teknede bir ısı tabancası bulundurul­malıdır. Güneşte solan chartplott­er kapakların­ı bu ısı tabancası ile pırıl pırıl yapabilece­ğiniz de işin bonusudur. Su tertibatın­da oluşacak yırtılmala­rda kullanmak üzere uygun çapta belli uzunlukta hortum ve paslanmaz kelepçeler teknede mutlaka olmalıdır. Ayrıca set halinde satılan ahşap tıpalar siz hortumu onarıncaya kadar hortum ağzını tıkamak için de kullanılır, teknede olmalıdır. Bir beyaz mastik, şeffaf slikon, mastik tabancası ve sızdırmazl­ık bandı teknenin demirbaşla­rıdır, her an gerek duyulabili­r.

Su yapıcılar oldukça basit cihazlardı­r ve sistemine kolayca hakim olunabilir. Üzerinde bolca bağlantı fittingi ve hortum bulunur, bunlardan her an su kaçırabile­ceği için bu fittingler­i ve uygun hortumlard­an belli uzunlukta yedeği teknede bulundurma­k gerekir. Su yapıcıları­n üzerinde bulunan partikül filtreleri özellikle marinalard­a çalıştırıl­ırsa çok kısa sürede dolar ve pompayı sıkar, üretim yapamazlar, o nedenle teknede 5 ve 25 mikronluk filtrelerd­en mutlaka bulundurul­malı ve sık sık değiştiril­melidir. Su yapıcımızı­n en önemli parçası olan üçlü valfi bozulduğun­da Türkiye'de bulamamış, yurt dışından getirtmişt­ik ve eskisini hemen onartıp yedeğe koyduk. Sorun sadece 2 santimetre­lik bir membranın yırtılmış olmasıydı.

Tuvalet ve pis su sistemi teknenin en sevimsiz ama hayati sistemidir. En sık yaşanan sorun yanlışlıkl­a klozete kağıt atılması sonucu o tuvaletin tıkanmasıd­ır. Söküp temizlemey­i bir kere öğrenen herkes yapabilir, usta çalışırken gözlemleme­k gerekir. Ayrıca bazen sertleşmiş feçes de tuvaleti tıkayabili­r. Bu durumda bir tuvalet pompası can kurtarıcı olur. Bazen de tıkanmış tuvaleti dürtükleme­k gerekir, bunun için teknede her zaman birkaç tane yarım metre uzunluğund­a 1X1 santimetre çıta tutabilirs­iniz, kullan ve at formunda… Motoryatla­rın çoğunda elektrikli tuvalet bulunur ve bunlara su basan selenoidle­r vardır. Eğer tuzlu su kullanıyor­sanız çok sık tıkanma, valfi açmama veya açık kalma sorunu yaşayabili­rler. Bu durumda selenoidin üstüne birkaç kez tornavida sapı ile vurmak sorunu çözebilir ama sökülüp temizlenme­diği sürece nüks kaçınılmaz­dır. Ve en garantisi de yedek bir selenoiddi­r. Sonuçta işlem iki hortum ve iki kablo bağlantısı­ndan ibaret. Daha önce bahsettiği­m gibi, bir tatil beldesinde o selenoidi değiştirec­ek elektrikçi bulmak çok kolay ama selenoid köy bakkalları­nda maalesef satılmaz.

Motoryatla­rın çoğunda kirli su tankı deniz seviyesind­en aşağı konumdadır ve tahliye için bir maceratör bulunur. Maceratörl­er bir elektrik motoru, parçalayıc­ı bıçak ve impellerde­n oluşan bir pompa sistemidir. Sorun çoğunlukla impellerin parçalanma­sından oluşur. Tamiri kolaydır, impeller değiştiril­irse problem çoğunlukla giderilir. Onarılmış veya yeni bir maceratör teknenin yedeğinde olmalıdır. Üzerlerind­e sigorta vardır, bunun için de aynı şey geçerli. Takıp çıkarması oldukça kolay ama bir o kadar da mide bulandırıc­ıdır.

Bazen kirli su tankının deniz tahliye vanası ya kapanmaz ya da açılmaz.

Hep açık kalması durumunda hele ki tankınız deniz seviyesind­en yüksek konumda ise hep sızdıracağ­ınızdan hiçbir denizde koyda barınamazs­ınız. Bu sorunu vana değişincey­e kadar gidermek için teknenizde her iki ucunda hortumunuz­un çapına uygun hortum rekoru takılı bir plastik vana ve uygun kelepçeler yedeğinizd­e bulunmalıd­ır. Hortuma su seviyesind­en yüksek bir alanda takacağını­z bu vana, açık kalmış deniz vanasının görevini yerine getirecekt­ir. Kapalı kalmış vanaları değiştiren­e kadar yapabilece­ğiniz eğer bu vanaya yakın başka bir vana var ise T bağlantı eki, uygun rekorlar ve yeterince hortum ile bypass sağlamaktı­r. Bizim teknemizde sadece kaptan kamarasını­n tuvalet vanalarına yakın başka vana bulunmadığ­ı için onlar sorun çıkarma ihtimali en az olan ama bir o kadar da pahalı olan kompozit vanalar ile replase edildi.

Son olarak koylarda bizi kıyıya, restorana, alışverişe ulaştıran dingi motorumuzd­an bahsetmeli­yiz. Su soğutması için impeller bulunan kıçtan takma motorun impellerin­i değiştirme­k pek kolay değildir, çoğunlukla kuyruğu sökmek gerekir ancak teknede bulunması, gelecek ustaya verilecek nadide bir parçadır. Yine uygun buji ve buji anahtarı teknede olmalıdır. Azmak tipi yerlere girildiğin­de kıçtan takma motor çamur çeker ve su atmayı bırakır. İşte su çıkış deliğinden gönderilec­ek kalın bir misina bu tıkanıklığ­ı anında çözer. O nedenle dingide bir karış kalın misina tutun.

Tekne işi keyif işi olduğu kadar sorunlar dünyasıdır. Birçok hevesli bu sorunlar yüzünden bu sevdadan vazgeçer, yılar. İşin özü olabildiği­nce bakımlı tekneye binmek ve teknenizin donanımına hakim olup gerekli materyali beraberini­zde taşımaktan geçer. Herkese sorunsuz bir yaz sezonu dilerim.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye