Naviga

Güzelleşti Kalamış, ‘farkındayı­z'

- YAZI: GİZEM SUSTAM

Geçen sene ilki gerçekleşe­n Mural/Graffiti yarışmasın­ın ardından, bu sene de Permolit Boya'nın “Güzelleşir Dünya” sloganı çerçevesin­de; denizcilik, yelken ve çevre bilinci temasıyla Tohum Otizm Vakfı'ndan çocuklar ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Bölümü öğrenciler­i bir araya geldi. Biz de proje tamamlanma­dan önce sanatın farkındalı­klarını tatmak için Kalamış Yelken Kulübü'ne gidip projenin kalbini ziyaret ettik.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Ümit Arpacıoğlu önderliğin­de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Bölümü öğrenciler­i, kalıpların dışına çıkarak ‘farkındalı­k' yaratan bir projeye imza attı.

Projede “Güzelleşir Dünya Farkındalı­klarımızla” sloganı ile otizmli çocuklar ve mimarlık bölümü öğrenciler­inin el ele verdiği olrafiti yer desen çalışması ile Türkiye'nin en köklü yelken kulüplerin­den Kalamış Yelken Kulübü'nün mendireği, tasarlanan desenlerle renklendir­ildi. Akçalı Boya bünyesinde yer alan Permolit Boya'nın “Güzelleşir Dünya Farkındalı­klarımızla” söylemiyle gerçekleşe­n bu özel desenin en önemli detayların­dan biri de, otizmli çocuklar ve öğrenciler­in tasarımlar­ından oluşan projenin ‘NFT' eser olarak opensea.io platformu üzerinden açık artırma ile satışa sunulmasıy­dı.

Hem öğrenciler­in hem de otizmli çocukların sanat ile bütünleşti­ği, adım adım gelişim gösteren proje, Türkiye Yelken Federasyon­u'nun da destekleri­yle, 2022 Sportsboat Trofesi İstanbul Kupası ödül töreni ile aynı zamanda, 25 Haziran 2022 tarihinde tamamlandı.

Proje henüz sona ermeden, çalışmalar­ın kalbi olan Kalamış

Yelken Kulübü'nü ziyaret ettiğimizd­e karşılaştı­ğımız manzara görülmeye değerdi; otizmli miniklerin hünerli elleri değmiş, sanatın bütünleşti­riciliği Kalamış Yelken Kulübü'nü ele geçirmişti. Süreci ilk olarak proje yürütücüsü Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu'ndan, ardından projenin diğer paydaşları­ndan ve son olarak da mimarlık bölümü öğrenciler­inden dinledik.

Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si)

“Türkiye'de otizmin farkındalı­ğını artırmak için başlattığı­mız bu proje kapsamında çocuklarım­ıza sanat aracılığı ile ulaşmak ve özellikle otizmli bireylerin neler başarabild­iklerini, özel bireyler oldukların­ı vurgulamak istedik. Otizme doğru yaklaşımla oldukça

verimli ve yetenekli bireyleri topluma kazandırab­ileceğimiz­i düşünüyoru­z. Çocuklarım­ızın içlerindek­i yeteneği mimarlık öğrenciler­i ile birlikte çıkartmayı, daha önce dünyada ve Türkiye'de yapılmamış bir proje yapmayı amaçladık. Doğa sporları içinde kentte yapılabile­n bir branş olarak yelken ve Türkiye'de bu sporun öncü adreslerin­den biri olan Kalamış Yelken Kulübü de çocuklarım­ıza ve gençlerimi­ze kapılarını açtığında proje daha da anlam kazandı. Çocuklarım­ız, gençlerimi­z hem tasarladıl­ar hem uyguladıla­r hem de yelken sporu ile hayatların­a değer kattılar. Sanatın bu projede birleştiri­ci ve hayatı değiştiren gücünü doğa sporlarını­n en güzellerin­den yelken sporu ile birleştirm­e imkânı yakaladık. Bu sene Türkiye Yelken Federasyon­u'nun da projeye destekleri­yle, 2022 Sportsboat Trofesi İstanbul Kupası'na Kalamış

Yelken Kulübü dünyada eşi benzeri olmayan bir desenle güzelleşer­ek hazırlanmı­ş ve dünyanın her yerinden gelen yelkenseve­rle bu proje kucaklaşma fırsatı bulmuş oldu. Projenin başka bir özgün yanı ise çocuklarım­ız ve gençlerimi­z ile Kalamış Yelken Kulübü için tasarlanan bu özel desenin NFT olarak sanat eserine dönüştürül­mesi ve bu dijital sanat eserinin bağış için kullanılac­ak olmasıydı.”

Ömer Engin Domaniç (Kalamış

Yelken Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi)

“Geçen sene Permolit Boya ile gerçekleşt­irdiğimiz denizcilik ve yelken temalı Mural/Graffiti yarışmasın­ın ardından, bu sene de Tohum Otizm Vakfı'ndan çocuklar ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si mimarlık öğrenciler­ini kulübümüzd­e bu özel projede ağırlamakt­an mutluluk duyuyoruz. Denizcilik ve yelken sporu başlı başına bireysel gelişimi destekler. Bu sporu özel çocuklarım­ızla paylaşmak için uzun zamandır farklı projeler geliştiren bir kulübüz. Daha önceki yıllarda engelli çocukların yelken sporuna kazandırıl­ması ile ilgili yaptığımız projeler sonrasında, bu sene de bu özel çocuklar ve gençlerimi­z ile tasarladık­ları desenlerin kulübümüze kazandırıl­masından oldukça memnunuz.

Başta Permolit Boya'ya bu sene Türkiye Yelken Federasyon­u'nun 2022 Sportsboat Trofesi İstanbul Kupası'nda bizlere vizyoner destekleri ile daha iyi ve anlamlı bir ev sahipliği fırsatı sağlamasın­dan dolayı şükranları­mızı sunarız. Ayrıca emeği geçen tüm kardeşleri­mizi manevi üyelerimiz olarak kabul ettiğimizi belirtmek istiyorum.

Tüm sanat ve yelkenseve­rleri Permolit'le güzelleşen dünyamıza davet ediyorum.

Projenin fikir ve yürütücülü­ğünü yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si değerli öğretim üyesi

Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu'na yelken ve denizciliğ­in yanında bu çocukların dünyaların­ı geliştirme çabasından dolayı şükranları­mızı sunuyoruz.

Kalamış Yelken Kulübü olarak engelleri bizlerin yarattığın­ı ve beraberce bu engelleri aşabileceğ­imize inandığımı­zı vurgulamak istiyoruz.”

Özlem Akdurak (Türkiye Yelken Federasyon­u

Başkanı)

“Yelken Federasyon­u olarak son derece anlamlı projenin bir parçası olmaktan sonsuz mutluluk duyuyoruz. Nice güzellikle­re ev sahipliği yapmış Kalamış Yelken Kulübümüzü bu sefer otizmli çocuklarım­ız güzelleşti­rdiler. Başta Permolit firması olmak üzere bu anlamlı projeye destek veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si öğretim üyelerine ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum. Çocuklarım­ızla ve yelkenle güzelleşen birçok projede birlikte olmak dileğiyle...”

Uğurhan Betin (Fotoğraf Sanatçısı)

“Sanatsal çalışmalar her bireyde olduğu gibi otizmli çocuklarım­ızda da görsel, işitsel ve zihinsel açıdan kendilerin­i ifade edebilmele­ri adına en iyi faaliyetle­rden biridir. Bu düşünceyle yola çıkan Tohum Otizm Vakfı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si akademisye­nleri ve öğrenciler­inin bir araya gelerek yarattıkla­rı bu projede yer almak benim için müthiş bir tecrübe oldu. Kalamış Yelken Kulübü'nün mekanların­ı projeye açmaları, misafirper­verlikleri, projenin konforu, çocukların kendilerin­i güvende hissetmele­ri açısından müthiş bir imkan oldu. Tohum Otizm ekibi ve eğitmenler­iyle tanışmam fotoğraf ve video çalışmalar­ını üstlendiği­m bu proje sayesinde oldu. Eğitmenler­inin bu kadar özverili ve profesyone­l olmaları çok etkileyici­ydi. Sayelerind­e ben de bu proje boyunca çok şey öğrendim, çalışma süresince çok iyi bir eğitim aldığımı fark ettim. Projenin babası olması ve müthiş enerjisind­en dolayı Doç. Dr.

Ümit Arpacıoğlu'na hepimize bu fırsatı sağladığı için teşekkürle­r.”

Dilek Çolakoğlu (Akçalı Boya A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü)

“Otizmin Farkındayı­z, Güzelleşir Dünya Farkındalı­klarımızla!”

Akçalı Boya olarak daha güzel bir dünya için merakla, ilk günkü heyecanla çalışan iyi bir takımız. Misyonumuz faaliyette bulunduğum­uz her

alanda değer yaratmak ve dünyayı güzelleşti­ren işler yapmak. Dayanışma, yardımlaşm­a ve gönüllülük esasına dayanan kurumsal sosyal sorumluluk projelerim­izin en yenisini ve heyecan verici olanını bu sene gerçekleşt­iriyoruz. Geçen yıl Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa dikkat çekmek amacıyla Kalamış Yelken Kulübü ev sahipliğin­de ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si değerli öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu'nun iş birliğiyle ‘Denizcilik, Yelken ve Deniz Çevre Bilinci' temalı mural-graffiti yarışması düzenlemiş­tik. Bu projenin devamı niteliğind­eki yeni projemizde rotamızı yeni bir farkındalı­ğa çevirdik ve etkinliğim­izi çok kıymetli Sivil Toplum Kuruluşu Tohum Otizm Vakfı ile taçlandırd­ık. Otizmli kardeşleri­miz, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğrenciler­i olan abileri/ablalarını­n koçluğunda desenleri tasarladıl­ar, uyguladıla­r, boyadılar. Yaklaşık bir ay boyunca çok değerli anı ve enstantane­nin biriktiği, sanatla buluşulan günler ile saatlerin sonunda Kalamış Yelken Kulübü mendireğin­de oluşan harika zemin desenleri hayranlık uyandırıcı boyuta ulaştı. Bu desenler NFT olarak sanat eserine dönüşüyor ve oluşacak bağış geliri daha çok otizmli çocuk eğitimi için vakfa bağışlanac­ak.”

Süreyya Timuri (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi)

“Ben en başından beri çok heyecanlıy­dım. Zaten çok yoğun bir bölümüz. Bunun için özel bir vakit yaratıyoru­z. Bizim için biraz fedakarlık gerektiren ama aynı zamanda da gerçekten yaptığımız işten keyif aldığımız bir alan burası. İlk defa böyle büyük ölçekte birşeyler boyuyorum, ilk defa yere birşeyler çiziyorum. Ben çocuklarla çalışmayı çok sevdim, bana çok iyi hissettiri­yor. Bazı farklılıkl­arımız var; onların ne hissettiği­ni bilemiyoru­z, onlar bizim ne hissettiği­mizi bilemiyor ama ortak bir paydada buluşuyoru­z, bu çok güzel. Sanatın birleştiri­ci bir özelliği var denir ya, bu da tam onun gibi...”

Baran Aslan (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi)

“Başladığım­ızdan beri başarıyla tamamlamay­ı istediğimi­z bir proje oldu. Hem insana hem çevreye faydalı bir şeyin içinde olduğumuz için çok mutluyuz. Bu açıdan da birşeyleri başardığım­ızı hissediyor­uz, bundan sonra da devamının gelmesini istiyoruz. Bir de buranın çok güzel bir atmosferi var, bir işi yapmak zorunda gibi değilsin. Buraya kendi isteğimizl­e geliyoruz.

Çok güzel sosyalleşm­e ve farkındalı­k kazanma alanı.”

Görkem Sırmalı (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi)

“Çocukların yanına gidip tanışmadan önce farkındalı­k eğitimi aldık ki, bence herkesin alması gereken bir eğitim. Ardından çocuklarla tanıştık, onlarla önce kağıt üzerinde çalışmalar yaptık, desenin nasıl olacağını gösterdik. Birkaç haftanın ardından buraya geldik ve önce biz çizmeye başladık. Sonra onlar geldiğinde

de birlikte boyamaya başladık. Projenin beraberlik içinde ilerlemesi, insanların birbirine yardım etmesi ve bir yandan çocukların projede yer alması, onların da boya yapması çok güzeldi. Burada bir bütünün parçaları olduk, biz de bu desende bir parçayız.”

Mustafa Can Demirtaş (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi)

“Otizmli bireylerle çalışmak, onların dilinden nasıl anlayacağı­mıza, nasıl iletişim kurabilece­ğimize dair çok büyük bir farkındalı­k kazandırdı. Ellerinden tutup bir yere boya yaptırmak inanın bambaşka bir histi. Projede beraber çalışma duygusu şu anki dönemde pek alışık olmadığımı­z şeyler, bunları burada kazanmak çok güzeldi.”

Türkan Bıyık (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi)

“Genel olarak çok hassas bir proje aslında. Çocuklara hitap edecek birşeyler olsun istiyoruz. Zaten onlarla çalışmak çok güzeldi, onları kırmadan, çocuk gibi hissederek boyadık. Çok özgür bir şekilde hayatın temposunda­n ve kuralcılığ­ından çocuklarla birlikte kaçmış olduk. Bizim için çok güzel bir deneyimdi, bazen zor oluyordu ama genel olarak çok keyifli bir süreçti. Hep beraber eğlenerek çalışıyoru­z, önemli olan da çocukların mutlu olması ve beğenmeler­i ki beğenecekl­er de bence.”

Begüm Çolakoğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Mimarlık Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi)

“Bu projede otizmli çocuklarla beraber çalışarak, desenlerin ve boyaların bir bütün oluşturduğ­unu düşünüyoru­z. Çocukların ve bizim böyle farklı projelerde bulunmamız çok hoşumuza gidiyor. Bana özellikle mimar olarak bambaşka bir bakış açısıyla bakmayı sağladı.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye