Denizlerde denizi okumak
Mart 2020’de, COVID-19 salgını başladığında ekipçe fuardaydık. Gelen giden fazla olmadığı için fuar alanı pek tenhaydı. Etraf bir ara o kadar sessizdi ki kendi iç sesim gürültü yapıyor gibiydi. Yine de birileri bana o günlerde, bu kadar uzun süre fuarlara ara vermek durumunda kalacağımızı söylese, ona inanmaz, güler geçerdim. Ancak gerçek gülemeyeceğim kadar acıydı. Boat show hasreti çok şükür 11 Kasım 2022’de bizim için son buldu. Ne de çok özlemişim Naviga’nın fuar hallerini; standımızın eksilmeyen kahkahasını, sohbetlerini, gelen giden dostlarını, deniz üzerinde olmayı, denizden konuşup denizle dertleşmeyi, denizi okumayı ve okutmayı...
Geliştirilmiş yeni baskısı Doblin Yelken desteğiyle hazırlanan Dr. Özgür Deniz Tezcan imzalı Denizciler için Pratik Sağlık Rehberi, Turgay Noyan’ın ikinci kez basılan Denizden Gelen Kadın’ı bu fuarda raflardaki yerini alırken, iki kitaptan daha bahsetmeden 2022’yi uğurlamak istemiyorum.
İlki Naviga Yayınları’nın deniz kültürüne olan katkısını farklı bir boyuta taşıyan Edebiyatta Denizcilik, Denizcilikte Edebiyat kitabı. Hikmet Temel Akarsu ve Emre Karacaoğlu’nun birlikte hazırladığı, 32 yazarın 66 eseri yorumladığı incelemeler 360 sayfada toplandı. İçinden deniz geçen ya da tamamı denizde geçen romanlar, hikayeler, efsaneler ve kutsal kitap kesitleri, şiirler gibi eserlerin yorumlarını bulacağınız bu kitap, deniz edebiyatı toplu eserlerinin ilk bölümü olarak Deniz Kütüphanesi’nde sizleri bekliyor.
Okurken bana yaşattığı iki his var; ikisi de birbiriyle çelişiyor: ‘Çok şükür ne kadar çok denizle ilgili okumuşum ve aman Allahım ne kadar az denizle ilgili okumuşum…’ Yazarların yorumları arasında oradan oraya sürüklenirken, aklıma okuduğum başka eserler, bir başka sayfada ‘ben nasıl olur da bu kitabı okumamışım’ diye hayıflanırken buluyorum kendimi…
Fuarda gönlümü çelen başka bir ‘güzel’ ise Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü’nün 50’nci yıl kutlaması için bastırdığı ve benim gözümde koleksiyoner özel serisi sayılacak Açık Denizlerde 50 Yıl kitabı. Proje koordinasyonunu Cahit Üren ve Alican Turalı’nın yaptığı kitabın, araştırma ve metinleri İzzeddin Çalışlar’a, tasarımı Salon Couture Books’a ait. Baskısı, fotoğrafları, grafiği, birbirinden güzel anıların, karakterlerin anlatımı ile ülkemizin son 50 yılına deniz üzerinden bakmamızı sağlarken, nereden nereye gelmişiz (!) diye düşünmeden de edemiyor insan…
Bu taptaze iki kitabın ilk bakışta deniz dışında hiçbir ortak noktası yok gibi gelebilir. Oysa ikisi de bir solukta okunmayacak, tek sefer sayfaları çevirilip kenara konmayacak, dönüp dönüp bakılacak, yudum yudum sindirilecek birer baş tacı.
2022 biterken, yeni yılın gelişiyle kendinize ‘denizlerde yapılması gerekenler’ listesi hazırlıyorsanız, umarım içinde okumaya daha çok zaman ayırmak da vardır; mavilerde maviyi okuyun isterim…
Denizin tuzundan uzak kalmayın.
066 Tekne hikayesi
Değişimin en güzel hali
Yer: Marmaris
Sınıf: Yat
Tarih: 10-11 Aralık 2022 www.miyc.org/tr