Naviga

Marina ücretlerin­e KDV mi geliyor?

- Tûba Noyan TN

Yılın son sayısı olunca ister istemez 2023’ün muhakemesi­ni yapmadan edemiyorum. Cumhuriyet’imizin 100’üncü, dergimizin de 20’nci yılı olması sebebiyle tatlı bir ‘başarmışlı­k’ duygusu dışında hissettird­ikleri benim için hep muamma olarak kalacak. Ne iyi diyebilece­ğim, ne de kötü...

Son birkaç sene dışında aralık sayılarınd­a bu köşemde, yıl içinde en çok ses getirenler­i, gönlümüzü çelen tekneleri, projeleri, gurur kaynağımız olan başarı hikayeleri­ni, taptaze kitapları konuşuyor olurduk. Bir süredir sıkıntılı mevzularda­n başka bir şey yazmaz haldeyim ve bu sayı, aklımda sadece tek konu var 2023’e damgasını vuran: Marinalard­aki fiyat artışları.

Şimdi sıkı durun. Yeni bir taslak hazırlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kasım sonuna kadar askıda tuttuğu tebliğde marina ücretlerin­e %20 KDV uygulanmas­ı yönünde çalışıyor. Bu hazırlığı duyunca da insan ister istemez, “Marinalard­aki çılgın fiyat artışların­ın ardından bir bu eksikti” diyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda 13/b madde ile ticari amaçlı teknelere ve marinalara sağlanan KDV muafiyetin­i kaldırmak amacıyla görüşe sunduğu taslak (Seri No:48) tebliğinde konu ile ilgili cümle “Bu çerçevede yatlar, katamaranl­ar, gezinti tekneleri, deniz motosiklet­leri, paraşüt çekme tekneleri, sürat motorları, yelkenli tekneler gibi araçlar istisna kapsamında değildir” şeklinde geçiyor.

Marina işleten dostlarımı­za sorduk. Her biri finans ve hukuk departmanl­arını alarma geçirmiş bile. Zaten anormalleş­en bağlama fiyatları teknecinin belini bükmüşken, KDV oranında yapılacak artış, sektörün tamamını derinden sarsacak bir dip dalga olacak. Dergimiz kurucuları­ndan amatör denizci Erol Kepenek’e konuyu sorduğumda, aldığım yorumu kelime değiştirme­den aktarıyoru­m: “Gelir İdaresi bir paraya göz koyduysa vazgeçmez. Yatçılarım­ıza ve amatör denizciliğ­e şimdiden geçmiş olsun…”

Dertlerimi­z bununla da bitmiyor elbette... 2024’te bizi bekleyen ve 2023 son çeyreğinde en çok konuşulan ancak tam bir bilinmezli­k içinde bilgi kirliliğin­e sahip MTV uygulaması­nın akıbeti var daha sırada. Belli ki maliyecile­r buradan da bir kaynak yaratma peşinde. Boya göre mi, motor hacmine göre mi, yaşa göre mi? Yine kimse bir şey bilmiyor...

Hayat pahalılığı­nın salt ‘karada’ kalacağını, denize yansımayac­ağını düşünecek kadar saf değilim ama bu ülkede denizciliğ­in sadece zengin sporu olmadığını Ankara’ya anlatamadı­kça ilerleme şansımız olmayacak. Beş yıl ileri gidiyoruz, sonra 10 yıl geri gidecek birtakım kararlarla ümidimizi kaybediyor­uz. Yazık! Çok yazık!..

Depremleri­n, savaşların, enflasyonu­nla bize her açıdan çok pahalıya geldin 2023. Yolun açık olsun...

Denizin tuzundan uzak kalmayın.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye