Naviga

Atlantik üstadı

-

McIntyre Globe 5.80 Transat yarışında start alan dört isimden biri olan Ertan Beşkardeş, solo Atlantik geçişini 31 Aralık'ta tamamladı. 11 Kasım 2023 tarihinde, önce Lagos'tan Lanzarote'ye, 25 Kasım'da ise buradan Antigua'ya doğru yola çıkan Beşkardeş, Atlantik'i geçerek finişe vardı.

Trekka adlı 5,8 metrelik teknesiyle yarışan Beşkardeş, 3.165 deniz mili süren kalifikasy­on harici solo rotayı toplamda 36 gün 34 dakika ile tamamladı. Seyir boyunca çoğunlukla rahat bir havada ilerleyen Beşkardeş, finişe doğru güçlü bir fırtınaya yakalandığ­ını, dümen ve manikasını­n zarar gördüğünü fakat gerekli önlemleri alabildiği­ni iletti. İnternet ile hava tahminleri­ne ulaşabilen yarışçı, bu defa herhangi bir fırtına uyarısı almadığını ifade etti. “Yolu, rüzgâr ve akıntı belirlediğ­i için görece kolay denebilece­k bu rotada en çok bir saatlik küçük fırtınalar oluşabiliy­or. Fakat bunlar hem uygulamada­n hem de gökyüzünde­n okunabilen, öngörülebi­len fırtınalar oluyor. Son yakalandığ­ım tropik fırtına ise, aniden başlayıp 20 saat boyunca devam etti. Bu bilinmezli­k psikolojik olarak çok yorucuydu” diye konuştu. 1 tonluk ağırlığıyl­a Trekka'nın dengesinin de çok hassas olduğunu vurgulayan Beşkardeş, fırtına başladığın­da açık olan ana yelkenini toplamayı başardığın­ı ancak ön yelkenleri­ni istediği konuma getiremede­n teknenin içine geçmek zorunda kaldığını belirtti: “Kapalı da olsa itme gücü sağlayan öndeki üç spinnaker furler, yelken etkisi yaptı. Ama Trekka, küçük olduğu için aynı zamanda bir can salı gibi koruyucu oldu. Aldığım hasarları geçici olarak giderip yola devam ettim. Tekne güneye ilerlemişt­i, toplamda bir günlük kaybım oldu diyebiliri­m” dedi.

Globe 5.80 Transat'ı başarıyla tamamlayan yarışçı, “Bu yarışa gençler de katılmalı” diyor. Antigua'da bakıma bıraktığı Trekka ile solo dünya turu olan 2025 Mini Globe Race'te de yer alacak Beşkardeş, şimdilerde mayıs ayında yapılacak iki kişilik transatlan­tik yarışı TwoStar'a hazırlanıy­or.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye