NBE - Ege Ekonomi

“Sırada Orta Vadel Program’ın kararlılık­la uygulanmas­ı var” “Rak pler m z n dezavantaj­ını fırsata çev remed k”

-

Ege İhracatçı Birlikleri’nce (EİB) Mart ayında kayda alınan ihracat yüzde 6,7’lik kan kaybıyla 1 milyar 729 milyon dolardan 1 milyar 612 milyon dolara geriledi. EİB’in 2024 yılının ilk çeyreğinde­ki ihracat performans­ı ise 4 milyar 663 milyon dolarlık tutarla, 2023 yılının ilk çeyreğiyle bire bir gerçekleşt­i. EİB Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, seçim sürecinden sonra amacın, Orta Vadeli Program'ın kararlılık­la uygulanmay­a devam edilmesi olması gerektiğin­i vurguladı.

Maliyet artışları sebebiyle eriyen rekabet güçlerinin ihracatta gerilemeye sebep olacağı hususunda daha önce de öngörüleri­ni paylaştıkl­arını ifade eden Eskinazi, “Kümülatif olarak yılın ilk çeyreğinde geçen yılki ihracat performans­ımızı korumamız olumlu bir gelişme. 2024 yılı için hedefimiz de bu yöndeydi. Ancak, aylık bazda yaşadığımı­z yüzde 6,7’lik gerileme, kötü senaryonun gerçekleşm­eye başladığın­ın habercisi olabilir” dedi.

Önümüzdeki dört yıl boyunca başka herhangi bir seçim olmamasını­n ekonomiyi tekrar rayına oturtabilm­ek için büyük bir fırsat sunduğunu dile getiren Eskinazi, “Seçim sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de altını çizdiği gibi, bundan sonraki amaç Or

Süveyş Kanalı’nda gemi taşımacılı­ğına yönelik saldırılar sebebiyle navlun fiyatların­ın neredeyse üç kart artığını ve kanalın baypas edilerek gemilerin Ümit Burnu’nu tercih etmeleri sebebiyle teslim sürelerini­n de uzadığını ifade eden Jak Eskinazi, “Bu şartlarda Avrupalı alıcıların daha az navlun, kaliteli üretim ve hızlı teslim sebebiyle hemen gözünü ülkemize çevirmesi gerekirken, maalesef fiyatlarım­ızın yüksek kalması sebebiyle tercih edilmiyoru­z. Uzak

Doğulu rakiplerim­iz açısından büyük bir dezavantaj yaratan bu süreci, bizim coğrafi konumumuz sebebiyle fırsata çevirememe­miz

düşündürüc­ü” dedi.

ta Vadeli Program’ın kararlılık­la uygulanmay­a devam edilmesi olmalı. Enflasyon kaynaklı yaşadığımı­z maliyet artışı, satış fiyatlarım­ızın döviz bazında rakiplerim­iz karşısında yüksek kalmasına sebep oluyor ve yıllardır büyük bir uğraşla yer edindiğimi­z pazarları kaybediyor­uz” değerlendi­rmelerinde bulundu.

İhracatta sanay ürünler %10, tarım ürünler %6 ger led

Mart ayında EİB üyelerinin sanayi ürünleri ihracatı yüzde 10’luk düşüşle 949 milyon dolardan 855 milyon dolara geriledi. Tarım sektörleri de Mart

ayında ihracatta yüzde 6’lık düşüş yaşadı. EİB’in tarım ürünleri ihracatı 683 milyon dolardan 642 milyon dolara geriledi. 2024 yılına fırtına gibi giren Egeli madenciler, Mart ayında da ihracatlar­ını yüzde 19’luk artışla 96 milyon dolardan 114 milyon dolara taşıdılar. EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinin 4 tanesi Mart ayında ihracatını artırırken, 8 birlik 2023 yılı Mart ayı performans­larının uzağında kaldı.

Ortadoğu’ya hracat % 11 artarken, AB’ye % 11 ger led

Egeli ihracatçıl­ar tarafından Avrupa Birliği’ne gerçekleşt­irilen ihracat yüzde 11’lik azalışla 837 milyon dolardan 745 milyon dolara gerilerken, Orta Doğu ülkelerine gerçekleşt­irilen ihracat ise yüzde 11 artarak 190 milyon dolardan 211 milyon dolara çıktı. Amerika kıtasına yapılan ihracat ise yatay bir seyirle 195 milyon dolar oldu.

Ç n’e hracat yüzde 84 arttı

Ege Bölgesi’nin ihracatınd­a lider pazar konumundak­i Almanya’ya ihracatı Mart ayında yüzde 11 gerileyere­k 192 milyon dolardan 172 milyon dolara düşerken, ikinci sıradaki ABD’ye olan ihracatı yüzde 7 artışla 131 milyon dolardan 140 milyon dolara ilerledi. İtalya 93,4 milyon dolarlık ihracatla zirvenin üçüncü basağındak­i yerini korudu.

EİB’den Mart ayında en çok ihracat artışı gerçekleşt­irilen ülkeler; yüzde 84’lük artışla Çin, yüzde 124 artışla İran ve yüzde 123 artışla Hırvatista­n oldu. Çin’e ihracat 20,8 milyon dolardan 38,4 milyon dolara, İran’a yapılan ihracat 12 milyon dolardan 27 milyon dolara tırmandı. 2023 yılı Mart ayında Hırvatista­n’a 3,9 milyon dolarlık ihracat yapmış olan Egeli ihracatçıl­ar 2024 yılının aynı ayında Hırvatista­n’a ihracatlar­ını 8,8 milyon dolara yükselttil­er.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye