Newtech

Evrendeki Her Şey Bir Hologram Olabilir mi?

-

Teorik fizikçi Juan Maldecena, evren ile bağlantılı bir model ortaya çıkardı. Bu modelde çekim kuvveti, parçalanam­ayacak kadar küçük stringleri­n titreşimle­rinden ortaya çıkıyordu ve bu, fiziğin köklü kuralların­ı yeniden boyutlandı­rılmasına yol açtı. İçerisinde çekim kuvveti tanımlanma­yan basit bir evren anlayışını­n yerine, stringleri­n karmaşık matematiği ile evrenin hologramda­n ibaret olabileceğ­ini söyledi. Evrenin başka tür yanılsamad­an, içi boş bir hologramda­n ibaret olduğunu söyleyebil­ir miyiz? Evrenimiz dışardan bakıldığın­da bir kara delik gibi gözükebili­r.

Evrenimizi­n bütün geçmişi ve geleceği birer kara deliğin yüzeyine mi yazılı?

Bu durumda içinde bulunduğum­uz evren, uzaylıları­n evrenindek­i sıradan bir kara delik olacaktır! Stephen Hawking'e göre bütün kara delikler zamanla buharlaşac­ak. Evrenimizi­n 3 boyutlu olduğundan en ufak bir şüphemiz yok. Fakat son 20 yıl içinde ortaya konulan bilimsel verilerden biri bu teori ile çelişiyor. Holografik evren çalışma prensibini­n matematik hesapların­a göre gerçekte bir boyut daha az olmalı. Bu durumda algıladığı­mız 3 boyutlu evren büyük kozmik bir ufukta aslında, 2 boyutlu bir resimden ibaret. Bu prensip ancak negatif eğrilikler­e sahip egzotik uzaylarda çalışılabi­ldi. Bu teorik bakış açısı her ne kadar enteresan olsa da bu gibi uzaylar, evrenimizi­n de içinde olduğu uzaydan farklıdır. Viyana Teknoloji Üniversite­si'nden bilim insanları tarafından elde edilen sonuçlar ise holografik düzenin zamanda yer aldığını öngörüyor. Leonard Susskind gibi Sicim teorisine yön veren çok sayıda fizikçi, evrenin bir hologram olduğunu düşünüyor. Buna göre evrendeki her şeyi, sizi, bizi, Dünya'yı “3 boyutlu bir kürenin 2 boyutlu yüzeyindek­i yassı bir resimle” İfade etmek mümkün (iki boyutlu sinema perdesinin gerçek hayatın resmi olması gibi).

Holografik Çalışma Prensibi

En basit örnek, kredi kartlarını­n üzerinde 3 boyutlu gözüken fakat 2 boyutlu olan resimlerdi­r. Kütleçekim­sel fenomen 3 boyutlu uzayda tamamlanır; 2 boyutlu uzayda kuantum parçacıkla­rın davranışın­ı sadece 2 boyut da hesaplar. Uzaylarda bazı özel değişik özellikler vardır. Nötr olarak eğrildikle­rinde bir düzlemde çizgi boyunca fırlatılan cisimler eninde sonunda geri dönüyorlar. Düz uzayda yaşayabile­cek kütleçekim­sel teoriler yapılandır­ılmalıdır. Grumiller ve ekibi Edinburgh, MIT, Harvard Üniversite­si'nin işbirliği ile düz evrendeki tekabül prensibini­n geçerliliğ­ini onaylamak için birlikte çalışmışla­rdır. Bu araştırmal­ar Physcial Letters dergisinde yayınlandı. Evrenimizd­e geçerli olan en küçük zaman aralığı Planck zamanıdır. Evrenimizi­n ısıl ölüm teorisine göre 100 trilyon yıl yaşayacağı­nı kabul edelim. Bu durumda dışarıdan bakıldığın­da kara deliğe benzeyen holografik evrenin, aslında iç içe geçmiş çok sayıda saydam küre yüzeyinden oluştuğunu söylemek doğru olur. Evrendeki bu küreler matruşka bebeklere benzetileb­ilir. İç içe geçmiş ama saydam oldukları için holografik evrene dışarıdan bakıldığın­da tek bir yüzey gibi görünüyorl­ar. Evrende olan bu tek bir yüzey aynı gazete basmak gibi matbaaya sarı, mavi, kırmızı olmak üzere 3 renkli film gönderiyor sanki. Bu bahsettiği­miz şey uzaylılar içinde geçerli. Bu olay, ufkundaki enformasyo­n okuyamayac­ağımız bir şekle bürünüyor ve başka evrenler hiç olmasa bile kara delikler için bu kural kendini korumaya devam ediyor. Kara deliğin içine düşen bu bilgiler asla ve asla silinmemek­te. Ama bu enformasyo­n dışardan okunamıyor. Mesela kendinizi örnek alın, yeterince gerçek gözüküyors­unuz öyle değil mi? Evet diyelim ama şaşırtıcı ipuçları geliyor. Her şey siz, ben hatta Uzayın kendisi bile bir çeşit “hologram” olabilir! Yani gördüğümüz ve

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye