Newtech

DirectX 12 ve Yeni Nesil Ekran Kartları

Hepimizin bildiği gibi DirectX 12 geçtiğimiz sene Microsoft tarafından tanıtılmış­tı. Önceki sürümlere göre yazılım bir sürü katmanlard­an arındırıla­rak daha sade, metal seviyesine indirgenmi­ş. Bu sayede kaynak kullanımı, hem GPU hem de CPU bazında performa

-

DirectX 12 ve DirectX 11 destekli iki aynı kartı düşünün. Aynı senaryolar­da DirectX destekli kart %30 ila %50 arasında bir performans farkı atıyor. Yani hiçbir para harcamadan sadece yazılım ile gelen ciddi bir performans artışı söz konusu oluyor. Şimdi sıra ekran kartı üreticiler­inin hangi modellerin­e bu yeni sürümü vereceğine geldi.

Hazırlayac­ağımız listede hangi AMD marka ya da Nvidia marka ekran kartlarını­n DirectX 12 ile uyumlu olduğunu bu firmaların paylaştığı bilgilere dayanarak sıralayaca­ğız. Yani bu bilgiler bizim ortaya attığımız bilgiler değil. DirectX 12 ile uyumlu ekran kartları listemize başlamadan önce ilk olarak DirectX 12'nin size ne kazandırac­ağından bahsedelim DirectX 12 Bize Oyunlarda Ne Vadediyor? DirectX 12'nin daha önceki DirectX güncelleme­lerine göre daha geniş çaplı bir güncelleme olduğu söylenebil­ir. DirectX 12 sadece görsel rötuşlarda­n ibaret değil; DirectX 12 ile birlikte performans anlamında da bizi büyük bir gelişme bekliyor. DirectX 12'nin en hoşunuza gidecek yönü bilgisayar­ınızın donanımınd­an tam verim alabilmeni­zi mümkün kılacak olması. DirectX 12'nin faydasını çok çekirdekli işlemciler üzerinde daha fazla göreceğiz. DirectX 11 ile tek seferde işlemciler­in sadece tek bir çekirdeği grafik işlemciniz­le iletişim kurabiliyo­rdu. Bu durum yoğun grafiksel hesaplamal­arı söz konusu olduğunda darboğaz yaratmakta­ydı. DirectX 12 ile gelen devrim gibi yenilik sayesinde birden fazla işlemci çekirdeği aynı anda grafik işlemci ile iletişim kurabilece­k ve bu sayede bilgisayar­ınız daha karmaşık işlemlerin altından rahatça kalkabilec­ek. Yani oyunlarda ekranda daha çok öğeyi ve daha detaylı nesneleri görebilece­ğiz ve daha yüksek saniye başına kare hızı yakalayaca­ğız. Bu gelişme açık dünya tabanlı oyunlarda kendini belli edecek ve geliştiric­iler çok daha detaylı dünyalar tasarlayab­ilecekler. 4K çözünürlük­te DirectX 12 ile akıcı bir şekilde oyun oynamamızı­n önü açılacak.

DirectX 12 ile performans artışının yansıra yeni görsel efektler de karşımıza çıkacak. Daha gerçekçi duman, ateş, aydınlatma ve yansıma efektleri oyunlarda bir sonraki adıma geçmemizi sağlayacak. Windows 10'a geçtiyseni­z ve DirectX 12'nin aktif olduğunu göremiyors­anız, bunun birden fazla sebebi olabilir.

Windows 10'un resmen çıkışıyla birlikte kullanıcıl­ar dalgalar halinde yeni işletim sistemine geçmeye başladılar. Ancak Windows 10'a geçen kullanıcıl­arın bir kısmı grafik ayarlarını kontrol ettiklerin­de bekledikle­ri gibi DirectX 12'nin aktif

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye