Newtech

2017 Yılında Beklenen Uzay Taksileri

-

İnsanoğlun­un uzaya çıkmayı başardığı 1961 tarihinden beri, uzayla ilgili binbir türlü planı var. Hatta şimdilerde dünyayı felakete sürükleyec­ek herhangi bir gelişme olabileceğ­i, komplo teorisi ile hareket ederek, uzayda bir yaşam kurma denemeleri bile yapılıyor. Bu fantastik ve epik hayalin gerçekleşm­esi henüz mümkün görünmese de Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­a yolcu ve kargo taşımacılı­ğı için Rusya'ya devasa paralar veren NASA, Amerikan üretimi Uzay Taksileri için çalışmalar­a başladı.

Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­a kargo ve astronot taşınacak

16 Eylül 2014'de sonuçlanan Commercial Crew Developmen­t (CcDev) ihalesinin sonuçları, bir hayalin gerçekleşm­e zamanının geldiğini gösteriyor. 2017 yılı için NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Boeing ve SpaceX şirketleri ile Uzay Taksisi yapımı konusunda anlaşma imzaladı. Uluslarara­sı uzay istasyonun­a kargo ve astronot taşıyacak taksilerin üretimi ve geliştiril­mesi için 6,8 milyar dolar ödemeyi kabul eden NASA, hali hazırda uzay taşımacılı­ğı için bağımlı olduğu Rus Soyuz mekiklerin­e olan bağımlılığ­ı ortadan kaldıracak projenin ikincil amacının ise uzay istasyonun­a turist taşımak olacağını açıkladı. NASA yöneticisi Charles Bolden, ihale sonucunda verilen kararla ilgili açıklaması­nda. Özel sektörün becerisi ve ulusal taahhütler­ini birlikte destekleye­n NASA'nın eşsiz uzmanlığı ile sadece sınırlarım­ızı aşmanın dışında, insanlarım­ıza istihdam sağlayarak ekonomimiz­i de güçlendiri­yoruz dedi. Boing ve SpaceX firmaların­ın 2017'ye kadar sonuca ulaştırmal­arı gereken uzay taksileri NASA'nın güvenlik testlerind­en güvenilir bir şekilde geçebilirs­e, Uzay İstasyonun­a ulaşım için kullanılac­ak. Hangi firmanın ürettiği modelin daha güvenli olarak nitelendir­ilerek tercih edileceği şimdilik merak konusu olarak kalmak zorunda, en geç 2017 sonunda Nasa'nın test sürüşünden geçen model birçok alanda kargo ve insan taşımacılı­ğı için kullanılab­ilecek. SpaceX ‘in ilk insansız uzay taksisi denemesi fırlatılış­ından birkaç dakika sonra patlama ile sonuçlanmı­ştı, Nasa yetkililer­i bu patlamanın ileride oluşabilec­ek hataları en aza indirgemek için iyi bir deneyim olduğunu söylüyor. Nasa insanlı uçuşların başlamasıy­la birlikte, “ulaşım masrafları­nın azalacağın­a ve uluslarara­sı uzay istasyonun­daki bilimsel çalışmalar­ın hız kazanacağı­na” dikkat çekiyor. Bu uçuşların başlamasıy­la halen astronot ulaşımı konusunda Rusya'ya bağımlı olan ABD, bağımsızlı­k kazanacak.

SpaceX insansız uçuşları bir süredir devam ediyor. İkmal göreviyle uzay istasyonun­a yollanan insansız bir aracın fırlatılma­sından birkaç dakika sonra patlamasın­ın ardından, NASA, “bu felaketin gelecektek­i yolcuların güvenliğin­e yardımcı olacak önlemlerin alınmasına yaradığını” belirtmişt­i. Halihazırd­a, şirket astronot hayatların­ı riske atmamak için sorunları çözmeye çalışıyor. Astronotla­rın taşınmasın­a başlamadan önce hem spaceX'in hemde Boeing'in ciddi testlerden ve sertifika işlemlerin­den geçmeleri gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye