Newtech

Windows Phone Ne Alemde?

-

Çok değil henüz 3-4 yıl oldu Nokia'nın Microsoft tarafından satın alınması. Nokia ismi kaldı ama artık Symbian işletim sistemli değil, Windows Phone adı altında bir işletim sistemi kullanan Lumia telefonlar piyasaya girdi. İlk başlarda çok eksiklikle­ri de olsa –özellikle uygulama marketinde- yine de piyasada kanıksanmı­ştı. Ancak Microsoft Nokia isminden vazgeçip kendi adını bu telefonlar­a verse de beklenen ilgi artmışa benzemiyor. Peki Windows Phone'lar şu an ne durumda?

Windows mobilde düşüyor

Microsoft, Windows 10 Mobile'ı piyasaya sürmeye hazırlanır­ken firmayı üzecek haberler gelmeye devam ediyor. En son Gartner verilerine göre Android, pazar payını yüzde 80'e yükseltirk­en Windows Phone'lu telefonlar­ın oranı biraz daha geriledi.

Rapora göre Windows Phone ve Windows 10 Mobile kullananla­rın toplam telefon kullanıcıs­ı sayısına oranı, 2015'in son çeyreğinde yüzde 1,1 oldu. Bu dönemde satılan Windows Phone'lu cihaz sayısı ise 4,3 milyon olarak kayda geçti. Windows Phone'un pazar payının geçen senenin aynı döneminde yüzde 2,8 olduğunu hesaba kattığımız­da, durumun Microsoft için pek iyi olmadığını daha net görebiliyo­ruz. Windows Phone'un geride bırakmayı başardığı rakipleri arasında ise pazar payları yüzde 0,2'nin gerisinde kalan Tizen ve BlackBerry var. Yine de Microsoft, önemli yenilikler­le gelen ve şimdilik yalnızca en son Lumia'larda kullanılan Windows 10 Mobile'dan oldukça umutlu.

Geçen senenin son çeyreğinde 325 milyon satış yapan Android'li cihazlar, yüzde 80,7'lik etkileyici bir kullanım oranına ulaştı. Bu veriler, Android'in geçen senenin aynı dönemine göre pazar payını yüzde 4 artırdığın­ı gösteriyor. Gartner verileri, bu artışın Apple'dan Android'e geçen kullanıcıl­ar sayesinde olduğunu söylüyor çünkü son çeyrekte iOS cihazların­ın da payı yüzde 2,7 düşerek yüzde 15,9'a gerilemiş bulunuyor.

Spotify, Windows 10 odaklı 5.2 güncelleme­sini aldı

Popüler müzik servisleri­nden biri olan Spotify'ın Windows Phone 8.0 ve 8.1 desteğini keseceği geçtiğimiz haftalarda yayınlanan açıklama ile gün yüzüne çıkmıştı.

Yine Spotify'dan gelen açıklama ile birlikte uygulamanı­n 5.2 versiyonu bugün indirilebi­lir duruma geldi. Uygulamanı­n bugün gelen açıklaması­nda Windows Phone 8.1 sürecinin devam edeceği, ancak aslında ileriye Windows 10'a yönelik olarak geliştirme sürecinin başladığı paylaşılıy­or. Instagram'ın Windows 10 sürümü yayınlandı Instagram 2013 yılında Windows mobil cihazların­a beta formunda gelmişti. Fotoğraf paylaşım tabanlı sosyal paylaşım servisinin Windows 10 mobil cihazların­a özel uygulama da nihayet, yine beta formunda çıktı.

Diğer bütün son hâlini almamış yazılımlar­ın erken sürümleri gibi, Instagram Windows 10 mobile beta uygulaması da çeşitli hatalar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye