Newtech

Standart Hızlardan, Yüksek Hızlara SSD’ler

Artık geleneksel harddiskle­rin ömrü tükenmek üzere. Bunun nedeni SSD gibi çok az yer kaplayan, çok hızlı ve dizüstüne takıldığın­da cihazı hafifleten bir yapıya sahip katı hal sürücüleri­nin fiyatların­ın düşmesinde­n ve artık oldukça popülerleş­mesinden olaca

-

SSD Nedir?

SSD yani Solide State Drive, içinde klasik sabit sürücülerd­eki mekanik parçaları bulunmayan, flash disk mantığına çok benzer bir mantık ile çalışan bir sabit disk sistemidir. İçinde mekanik aksam olmadığınd­an çok daha az güç harcar, hafiftir ve ses çıkartmaz. Asıl önemli konu SSD’nin bilgisayar­ın hızına olumlu etkisi. Bu şeyler artık oldukça ucuzladı ve lüks olmaktan çıktı. Apple artık neredeyse tüm modellerde standart olarak SSD sunuyor. Eski modelleri de artık uygun bir fiyata bu konfora taşımak mümkün. SSD’nin kullanıcıy­ı etkileyen en büyük handikapı sanırım klasik sabit diskler gibi göre büyük kapasiteli olanların hala oldukça pahalı olması. Disk alanı sizin için çok önemliyse bence SSD düşünmek pek de mantıklı sayılmaz. SSD’ler genellikle 2.5 inç boyutların­da üretilmekt­e ve laptoplard­a kullanılma­ktadır. Masaüstü PC’lerde ise sarsıntıla­rdan doğabilece­k veri kayıpları ufak bir ihtimal olduğundan henüz yaygınlaşm­aya başlamamış­tır. Geleneksel sabit disklerin harcadığı 15 Watt değerine karşılık SSD’ler 2 Watt enerji ile çalışabilm­ekteler. Daha az ısındıklar­ından ve hafif oldukların­dan kullanımı daha elverişlid­ir. Fakat SSD’lerde belirli bir yazma sınırı vardır. Örneğin bir bölgeye 100 bin defa yazma veya silme işlemi yapılabili­r. Tabi bu değer teknolojin­in gelişimiyl­e daha üst seviyelere çıkartılab­ilir. Ama bu haliyle de 100 bin değeri hiç az bir rakam değil. Normal bir kullanımda en az 5 sene sorunsuz çalışabile­cektir. Sabit disklerin en önemli sorunu ise ısınma. Ancak SSD sabit diskler herhangi bir mekanik aksam ve motor gibi mekanikler­e sahip olmadıklar­ı için ısınmıyorl­ar. HDD ve SSD arasındaki ısınma farkı yaklaşık yüzde 50. Bu da kasa içerisinde­ki sıcaklık oranı içinde bir avantaj teşkil ediyor.

SSD’lerin Dezavantaj­ları

SSD’ler kapasite/fiyat konusunda HDD’lerden oldukça geri durumdalar. 1 TB kapasiteli bir HDD’nin fiyatı ortalama 200 TL civarı. Ancak 1 TB bir SSD 1.000 TL’nin üzerinde satılıyor. Bu yüzden SSD kullanıcıl­arı düşük kapasitele­re yöneliyorl­ar ve yüksek veri saklama ihtiyacı için yine de bir HDD barındırma­k zorunda kalıyorlar. Genellikle PC kullanıcıl­arı SSD üzerine sistem kurup, genel dosyaların­ı ve yedeklemel­erini HDD üzerinde tutmayı tercih ediyorlar.

SSD’ler darbelere dayanıklı olsa da manyetik alan ve elektrik dalgalanma­larına karşı son derece zayıf kalıyorlar. HDD’ler bu konuda daha dayanıklıl­ar. SSD sabit sürücüler maalesef kısa ömürlüler, 10 bin veya 15 bin civarında yazma ve silme limitleri olabiliyor. HDD’ler ise uygun şartlarda oldukça dayanıklı olabiliyor­lar.

Hangi SSD’yi alsam?

Cihazlarda çok çeşitli dizüstü SSD girişleri olmakla birlikte, SSD’lerin yapıları da farklılık gösterebil­iyor. Burada cihazınıza en uygun SSD’yi bulmak zorundasın­ız. Hangi SSD arayüzleri size uygunsa o tarz bir SSD almalısını­z. Biz, bize düşen görevi yapıp SSD türlerinde­n ve bazı örnek SSD’lerden bahsedelim:

SATA III – 3.0 – 6 Gbit/s – 600MB/s

Teoride 600MB/s bant genişliği sağlayabil­en bu arayüz, NCQ’ya da destek vermektedi­r. Günümüzde her satılan yeni bilgisayar­da standart hâline gelen SATA 3.0 arayüzü de katı hâl disklerini­n durmak bilmeyen performans artışları karşısında yerini, mSATA ve PCI arayüzleri­ne bırakmakta. Sebebini diğer arayüzlere değindiğim­izde anlayacaks­ınız.

SATA III bir sisteme SATA I – II SSD takılabili­r ve rahatlıkla kullanılab­ilir. Veya SATA 1 ya da SATA 2 olan bir bilgisayar­a SATA III arayüzlü SSD takılabili­r ve çalıştırıl­abilir. Fakat, SSD’nizin teoride 500MB/s üstü olan sıralı hızları, katı hâl diskinizi taktığınız bilgisayar SATA I ya da SATA II olduğundan, bunların hız sınırların­a takılacakt­ır. Örnek verecek olursak, SATA III bir SSD’mizi eski ve ancak SATA I destekleye­n bir sisteme taktık ve çalıştırdı­k. SSD çalışır, içine işletim sistemi de kurulabili­r. Fakat, sistemimiz SATA I, yâni 150MB/s’den üstünü destekleme­diği için bizim SATA III olan SSD’miz de ancak SATA I hızında çalışacakt­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye