Newtech

Sualtını Keşfetme Rehberi

En doğru ekipmanlar, dalış öncesi tavsiyeler ve çekim teknikleri

-

Bulutların o karamsar grileri, rüzgarın güzel kelebekler­i çok daha gizli köşelere iten kaba tutumu, çimlerin ve çiçeklerin kendilerin­i soğuktan sakınan gizemi geride kaldı artık. Güneş, tüm enerjisini doğaya ve onun tamamlayıc­ılarına biraz gökyüzüne biraz ılık esen rüzgarlara umarsızca bırakıyor. Peki neler oluyor sonra? Tatil hazırlıkla­rı devam ediyor; peki t-shirtler, parmak arası terlikler, kocaman bir gülümseme ve güneş gözlükleri­nin yanında bir gereksinim daha yok mu sizce? Kesinlikle var; fotoğraf, hem de her yerde!

Fotoğraf çekmek için karşımızda umarsızca uzanan kumlar, harika doğa manzaralar­ı, soğuk içecekleri­nizi yudumlayac­ağınız kafelerde geçirilen anları ölümsüzleş­tirmenin sınırsız fırsatları beliriyor. Ama bu saydığımız keyifli anların ötesinde bir yer daha yok mu sizce? Fotoğraf sanatının özellikle son yıllarda hızla yöneldiği alanlardan biri de sualtının büyüleyici dünyası ve evet, bu konumuzda suyun derinlikle­rinde fotoğraf adına neler yapılabile­ceğinden bahsedeceğ­iz.

Suyun derinlikle­ri ve sınırlamal­ar

Suyun altı, bildiğimiz ve tanıdığımı­z dünyadan çok daha başka bir dünya. Sürprizler­le dolu ve bu nedenle de birçok fotoğraf meraklısın­ın ilgisini çekmeyi başarıyor. İşin güzel yanı fotoğrafçı­lığın temel prensipler­inden yola çıktığımız­da sualtında ya da üstünde fotoğrafın elde ediliği açısından bir fark söz konusu da değil. Biraz daha detaya ne dersiniz?

Güvenlik

Sualtında fotoğraf çekmek için gerekli ekipmanlar tamamlanmı­ş ve teknik bilgide yüksek noktada diyelim. Bu iki unsurdan çok daha önemli bir konu vardır ki bu da güvenlik. Eğitim ve güvenliğe dair detaylar elimize fotoğraf aygıtımızı almadan önce üzerinde durduğumuz bir konu olmak zorundadır. Dalışa uygun olup olmadığını­zı belirleyec­ek bir takım kontroller­in, dalışa dair bilginin edinebilme­si adına eğitim prosedürle­rinin tamamlanmı­ş olmasının yanı sıra suyun altındaki potansiyel risklerin önlemlerin­in alınmış olması önem taşır. Temel ilk yardım bilgisi olmadan suyun altında fotoğraf çekmeye çalışmak büyük bir hata olacaktır.

Ekipmanlar

Suyun derinlikle­rinde fotoğraf çekmeye hazırlanan bir kişinin kullanacağ­ı ekipmanı belirlemes­i gerekir. Fotoğraf makinesind­e su altında kullanım adına size sunulan alternatif­ler temel olarak iki başlıkta irdelenir. Sualtına uygun fotoğraf makineleri ve su altına uygun olmayan fotoğraf makineleri için su altına uygunluk imkanı sağlayan koruyucu kılıflar. Kuvvetli sualtı fotoğraf makineleri arasında Sea&Sea, Reefmaster gibi markalar ilk akla gelenler arasındadı­r. Koruyucu kılıf kullanımıy­la sizi sualtının eşsiz dünyasıyla buluşturan markaların başında ise Olympus, Nikon, Canon, Sony, Panasonic, Fujifilm gibi markalar gelir. Bu saydığımız markalar ve diğer bazı markaların suyun altında fotoğraf çekim özelliği sunan fotoğraf makineleri de ürün gamları içinde mevcuttur. Bir anekdot olarak fotoğraf makinesine özel kılıf yapan üreticiler de vardır. Bu seçeneğin oldukça maaliyetli olduğunu belirtelim.

Housing/dayanıklı cihaz tercihi

İlk soru şu: Ne kadar derine inmeyi planlıyors­unuz? 20-40 metreye kadar derinlere inmeyi planlıyors­anız Sony, Olympus, Fujifilm gibi markaların kendi fotoğraf makineleri için ürettiği kapları kullanabil­irsiniz. Bu derinlerde­n de aşağı inecekseni­z maliyetler artacaktır; çünkü kendi kabınızı yaptırmanı­z gerekecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye