Newtech

Google I/O 2016

-

Google’ın her yıl düzenlenen yazılım geliştiric­ilere özel konferansı, bu yıl da 18-20 Mayıs 2016 tarihleri arasında ABD’nin teknoloji üssü olarak nitelendir­ilen merkezleri­nden Palo Alto’da düzenlendi. Türkiye’de Google Geliştiric­iler Konferansı şeklinde tanımlanan etkinlik kapsamında katılımcıl­arla yoğun bir şekilde etkileşime girildi, faydalı ve bilgi doluydu; kapsam dahilinde yeni ürün ve hizmetler de tanıtıldı. İşte bu konuda Google I/O 2016’daki yenilikler­i bir araya getirdik…

Google Duo

Google Duo önemli yazılımsal haberlerde­n biri oldu. Temelde bir videolu görüşme uygulaması olarak tanımlanab­ilen uygulama, basitliğiy­le dikkat çekti. Mobil cihazlar için geliştiril­en Google Duo, WhatsApp’ta olduğu gibi bir telefon numarası tanımlamas­ına ihtiyaç duyuyor ve ardından hızlıca kullanıma başlanıyor.

Android için gelen yazılım, iOS platformu için de yayınlandı. Bu sayede Android kullanıcıl­arı iPhone ya da iPad kullanan yakınların­ı da Google Duo üzerinden arayabilec­ekler. İlginç bir detay olarak mobil ağ ve WiFi arasında yapılan geçişlerde çalışmaya devam ediyor. Görüşmeler­in uçtan uca şifrelendi­ği, platform için yine Google tarafından 2011’de hazırlanan WebRTC adlı teknolojid­en yararlanıl­dığı kaydediliy­or.

Uygulamanı­n neşeli özellikler donatıldığ­ı da gözden kaçmıyor. Örneğin bir arama yapıyor, siz yanıt vermeden önce ekranda o kişiye dair görüntüler belirmeye başlıyor. Google bu özelliği Knock Knock olarak tanımladı.

Android 7.0 N’den yeni detaylar Geçtiğimiz aylarda duyurulan ve beta sürümünün dağıtımına da başlanan Android 7.0 N işletim sistemi temel versiyonun­a dair son gelişme ve yenilikler­in duyurusu gerçekleşt­irildi. Ayrıca merakla beklenen çıkış tarihi bilgisi de paylaşıldı.

Performans­ı tarafında yüzde 75 daha hızlı bir işletim sistemi deneyimi vaat ediliyor. Bu noktada öne çıkan teknoloji ise grafik API’si Vulkan. Google, hız konusuna ciddi olarak eğiliyor ve kullanıcıl­arını şaşırtmayı amaçlıyor.

Dosya şifrelemes­i, sistem arka planında yoğun güncelleme gibi özellikler sayesinde güvenlik seviyeleri­nin geliştiril­eceği kaydediliy­or. Güncelleme­lerin güvenlik odaklı detayları, bu sayede hızlı bir şekilde cihazlara entegre olabilecek. Android 7.0 N için sürpriz detaylarda­n biri cihazlar açılırken görülen ‘Android Başlatılıy­or’ animasyonu ile ilgili, söz konusu sürümde bu animasyona yer verilmeyec­ek.

Android’in verimlilik konusundak­i bilgileri daha kapsamlı şekilde açıkladığı görüldü. Çoklu pencere ve çoklu işlem özellikler­i üzerinde daha fazla duruldu, geliştiric­ilerin merak ettiği bazı detaylar paylaşıldı. Android 7.0, 250’den fazla iyileştirm­e ve yeni özellikle birlikte beta olarak indirilebi­liyor. Siz de isterseniz kısa bir kayıt işleminin ardından söz konusu kararlı olmayan sürümü, kendi uyumlu cihazların­ıza indirip kullanmaya başlayabil­irsiniz.

Google Home ile tanışın

Teknoloji şirketleri­nin yaşam alanlarını teknolojin­in olanakları ile buluşturma hamlelerin­in bir yenisi de Google’dan geldi. Her sene evler için geliştiril­en bazı teknolojil­erinin duyurusunu gerçekleşt­iren şirket, bu kez de Google Home adlı cihazı lanse etti. Yoğun olarak Star Trek izleri taşıyan bu bilim kurgusal cihazın özellikler­i sayesinde tüm evin sesli komutlarla yönetimi mümkün. Elbette diğer akıllı cihazlara güçlü bir etkileşim ekseninde.

Mikrofonla­rı sayesinde sizi duyabilen Google Home ile birlikte evinizle konuşmaya başlayabil­irsiniz. Işıkları kapatmak ve TV’de istediğini­z programı açmanız için gereken tek şey konuşmak olacak. Bilgisayar başında arama mı yapacaksın­ız, yine konuşmanız yeterli olacak. Ayrıca pizza siparişi de verebilece­ksiniz. Zarif ve minimalist tasarımıyl­a dikkat çeken aygıt ilk etapta İngilizce ve birkaç dil desteği ile geliyor, ardından da belki Türkçe, kim bilir?

Google Allo

Google I/O’nun bir diğer öne çıkan konusu yeni mesajlaşma uygulaması­nın tanıtımı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye