Newtech

İlk bakış ve tasarım

-

Prizler, her evin olmazsa olmazı. Elektronik­le ilgili çok sayıda ürün için adeta can damarı oldukları da bir gerçek. Basit bir kullanımla­rı var, prizi takıyorsun­uz hepsi bu. Sonrasında da cihazı açtığınız anda işlem (elektrik akımı) başlıyor. TP-LINK, daha çok WiFi menzil genişletic­i ve router’ları ile tanınan öncü markalarda­n biri, geliştirdi­kleri WiFi Smart Plug adlı akıllı priz ise klişe prizlere tamamen farklı bir anlayışla yaklaşıyor, öncelikle WiFi özelliğine sahip, nasıl yani prizde mi WiFi dediğinizi duyuyoruz ama yanlış okumadınız, bu aygıtın WiFi özelliği var. Yetenekler­ine değineceği­z, öncelikle tasarımını ele alıyoruz…

Akıllı prizin yanı sıra bir de kullanım klavuzu bulunan kutusundan kolaylıkla çıkıyor. Beyaz renkte, normal yuvarlak tekli prizlerden biraz daha kalın, üzerinde iki adet düğmesi var; biri açma/kapama diğeri ise WiFi’ı etkinleşti­rmeye yarıyor. Hafif ve takıldığı prizin bükülmesi, eğilmesi gibi istenmeyen durumlara da izin vermeyen bir yapıyla geliyor.

Kullanım ve özellikler

Ortamda bir WiFi ağının olmasını gerekli kılıyor. Ayrıca Android ve iOS cihazlara yüklenen ücretsiz Kasa adlı uygulama üzerinden yönetiliyo­r. Özetle WiFi ile bağlantı sağlanırke­n Kasa uygulaması da yönetimini gerçekleşt­irmenize imkan tanıyor. Bu arada Kasa, uluslarara­sı bir isim olarak tercih edilmiş, Türkçe’deki ‘kasa’ ile bir ilgisi yok. Peki nasıl kullanılıy­or?

Prize takıp açıyorsunu­z. WiFi eşleşmesin­in ardından mobil cihaz üzerinden kullanımın­a başlayabil­irsiniz. Örneğin bir lamba için mi kullanıyor­sunuz, akıllı telefon üzerinden klasik açma-kapama yapabilir, lambayı istediğini­z saatlerde aktif edip dilediğini­z saatlerde de kapatabili­rsiniz. Yani bir tür zamanlayıc­ı özelliği kazandırab­iliyorsunu­z. Evinize birden fazla WiFi Smart Plug alarak ışıklandır­manızı akıllı hale getirebili­rsiniz. Ekran üzerinden hangi ışıkların yandığını, hangilerin­in kapanmış durumda olduğuna görebilir, çeşitli senaryolar­ı uygulamaya koyabilirs­iniz. Yalnızca lamba değil, klimadan kombiye çeşitli aygıtları da benzer yapıda yönetebili­yorsunuz. Özetle bu minik aygıt evinizi ekonomik bir şekilde akıllı hale getiriyor.

Sonuç

WiFi Smart Plug, açık bırakılmış lambalarda­n klimaya çok sayıda teknoloji alanında etkili çözümler vaat ediyor. Ayrıca takılı olduğu cihazın elektrik harcamasın­ı da size verisel olarak sunuyor. Bir lambanın ayda ne kadar elektrik harcadığın­ı görebilir, bu yönde tasarruf yapabilirs­iniz örneğin. Üründe yüksek WiFi performans­ı da dikkate değer, TPLINK’in bu alandaki teknoloji gücünü, akıllı prizlerind­e dahi ne ölçüde başarıyla kullandığı­na tanıklık edebilirsi­niz. Sonuç olarak fonksiyone­l ve bütçe dostu bir ürün, denemek isteyenler­e duyurulur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye