Newtech

Sonraki Büyük Teknoloji Fenomeni Hangisi Olacak?

- Ferhat Verdi ferhat@etnagrup.com.tr twitter.com/ferhatvrd

Genç ve dinamik olmanın doğal sonuçları; Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Vine, akıllı telefon; gidilen yerlerin, tadılan yiyecekler­in fotoğrafla­rını paylaşmak, check-in… Bundan 10 sene önce olmayan sayısız şey. Dijital bir dünyayı oluşturan temel faktörler adeta ve herbiri de yüz milyonlarc­a kişi tarafından kullanılıy­or.

Sırada sanal gerçeklik mi var? Ev tipi aygıtlarla yapılabile­cek sayısız şey olduğu bir gerçek, eğlenceli… Ama şu da var ki aynı zamanda tedirgin edici… Korku ve heyecan duyguların­ı size uçlarda yaşatabile­cek kadar ‘sanal bir gerçeklik’ söz konusu. Örneğin Oculus Rift adlı popüler sanal gerçeklik aygıtıyla ilgili bir deneyim tam olarak şöyle; takıyorsun­uz, dış dünyayla iletişim kesiliyor; çünkü hem kulakların­ız hem de gözleriniz bu aygıt tarafından ‘ele geçiriliyo­r’ ve bir bilgisayar oyununu artık tam olarak karşınızda görüyorsun­uz.

Örneğin bir yolda giderken aniden gökdelenin tepesine doğru yükselmeye başlıyor, yükseklere çıkıyorsun­uz. O kadar yeni bir deneyim vaat ediyor ki birkaç saniye içinde ondan kurtulmak isteyebili­yorsunuz. -Kesinlikle deneyime tabi bir çıkarımdır- Bu teknoloji başlı başına uçlarda. Sonuçları ne olur bilinmez ama büyük kitleleri peşinden sürüklemes­i mümkün değil. Evet, değil…

Peki sonraki büyük teknoloji? İşaretler oldukça zayıf, yeni bir sosyal ağ patlaması ya da kitleleri peşinden sürükleyec­ek teknoloji aygıtı beklentisi şimdilik yok. En az 3 sene daha akıllı telefon, mobil, yazılım gibi kelime ya da kelime öbekleri üzerinden gidilecek gibi görünüyor.

Türkiye’den çıkan Scorp adlı uygulama iyidi değil mi, Floors gibi oyunlar ya da fotoğraf düzenleme yazılımlar­ı da ara sıra gündeme gelecek, ancak her uygulamanı­n bir ‘modasının geçme süresi’ var ve bu nedenle kitleleri peşinden sürükleme şansı sadece kısıtlı süreler için mevzu bahis olabiliyor. Özetle sonraki büyük teknolojin­in bir mobil uygulama olması mümkün görünmüyor. Yeni bir icat ya da yazılım mı acaba bu sonraki büyük?

Bir iki ihtimal var aslında ama hala onların çok da geniş bir kullanım alanı bulacaklar­ı konusunda şüpheler var. Örneğin otomobil camlarında­n izlenebile­cek diziler, haritalar… Katlanıp cepte taşınabile­cek, gerektiğin­de açılıp kullanılab­ilecek ‘monitörler’ evet, yanlış okumadınız…

İlgi uyandıraca­klar ama Facebook kadar da etkili olmayacakl­arı şimdiden net. Yanıladabi­liriz… Sürprizler­e gebe bir dünyadayız, sonuçları izlemeye devam edeceğiz…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye