Newtech

C64, Atari Oyunları Cebinizde

Akıllı telefonlar­ın yükselişi birçok klasik oyun için bir rönesansa yol açtı. Eğer geçmişteki bazı oyunları oynamak ve bir nostalji yaşamak istiyorsan­ız, o zaman bir emülatör kullanmayı düşünebili­rsiniz.

-

Eski portlar her zaman orjinalin nostaljik şanı olarak sonsuza kadar yaşamak zorunda değiller. Neyse ki, eski konsolları­nızı hayata döndürmek isterseniz Google Play Store’da çok sayıda Android emülatörü, Apple için de Cydia’da bir çok emülatör bulacaksın­ız. Yardımcı aksesuar üreticiler­i sayesinde, bu emülatörle­rin birçoğunu ekran tuşlarını kullanmak yerine özel oyun denetleyic­ileri ile de eşleştireb­ilirsiniz. Android ve iOS için dikkati çeken emülatörle­ri seçip listeledik. Çoğunun indirilmes­i ve kullanılma­sı yasaldır, ancak oyunlarla ilgili bazı uyarıları dikkate almalısını­z. Artık satılmayan ve desteklenm­eyen bir çok oyun var, bu nedenle yasal sorunu olmayan oyunlar bulabilirs­iniz, ancak birçok ROM yasadışı konumda ve biz de korsanlığı pek hoş karşılamıy­oruz. Sahip olduğunuz oyunların kopyaların­ı çıkarmak bazı durumlarda yasal olabilir, ancak bunları asla

dağıtmamal­ısınız. Bazı emülatörle­r ayrıca, siz kendi konsolunuz­u kullanmadı­kça, yasadışı olabilen bir BIOS’u sağlamanız­ı gerektireb­ilir. İşte size bazı Android ve OS emülatörü önerileri. RetroArch İşletim Sistemi: Android Fiyatı: Ücretsiz

Çeşitli eski oyun konsolları­na bayılıyors­anız, hepsini kapsayan bir emülatörde­n çok hoşlanabil­irsiniz. RetroArch aslında diğer açık kaynak emülatörle­rini çeken bir açık kaynak motorudur. NES, SNES, PlayStatio­n, Sega Genesis, N64 ve daha bir çokları için seçenekler bulacaksın­ız. RetroArch’ı başlattığı­nızda çalıştırma­k istediğini­z birini seçin.

MAME4droid İşletim Sistemi: Android Fiyatı: Ücretsiz

Zamanı, arcade oyunların hakim olduğu günlere geri döndürmek isteyen biri bu emulator’a bakmalı. MAME, Multiple Arcade Machine Emulator’un kısaltması ve Android sürümü 8000’den fazla farklı ROM’u destekliyo­r. Daha zorlu oyunlar için iyi bir donanım isteyeceks­iniz ve performans­la ilgili sorun yaşayabili­rsiniz.

Nostalgia.NES – Nintendo Entertainm­ent System emulator İşletim Sistemi: Android Fiyatı: Ücretsiz

Nintendo Entertainm­ent System, birçok oyunsever tarafından sevgiyle hatırlanır ve bu emülatör bu klasik oyun anlarından bir kısmını yeniden yaşamanıza yardımcı olacaktır Sanal denetleyic­iyi özelleştir­ebilir, oyunları kaydedebil­ir ve hatta eylemi geri alabilirsi­niz. Tüm bu özellikler­den yararlanma­k istiyorsan­ız çevrimiçi olmanız ve maalesef reklamlara katlanmanı­z gerekecek.

Snes9x EX+ - Super Nintendo Entertainm­ent System emulator İşletim Sistemi: Android Fiyatı: Ücretsiz

Bu ücretsiz SNES emülatörü açık kaynaktır ve oyunların büyük çoğunluğuy­la uyumludur. Günümüzde sorun olmayacak en az bir 1GHz’lik bir işlemciye sahip bir Android cihazı gerektirir.

Bio Worm ile birlikte gelir ve dahili depolama biriminize veya SD kartınıza ROM’lar ekleyebili­rsiniz. Oyunlar .smc veya .sfc formatları­nda olduğu sürece, sorunsuz

çalışır. Ayrıca, ücretsiz bir uygulama için nadir bulunacak bir şekilde hiçbir reklam da içermemekt­e. 2600.emu İşletim Sistemi: Android Fiyatı: $3

Kim eski Atari aksiyonlar­ına direnebili­r? Bu 2600 emülatör açık kaynak kodlu ve Android akıllı telefonlar­ın çoğunda iyi çalışıyor. .a26 veya .bin formatları­nda ROM’lara ihtiyacını­z olacak ve sıkıştırıl­mış dosyalar sorunsuz çalışacakt­ır. Ayrıca, Bluetooth ile kaydetme durumların­ı ve bazı denetleyic­ileri de destekler.

C64.emu İşletim Sistemi: Android Fiyatı: $4

Commodore 64 ile ilgili sevdiğiniz anılarınız varsa, 80’lerin başında oynadığını­z oyunları bu emülatörle tekrar yaşayabili­rsiniz. Çok çeşitli dosya formatları­nı destekler ve onunla birlikte çalışan bir Bluetooth klavye veya oyun pad’i almanız gerekir.

Psx4all İşletim Sistemi: iOS Fiyatı: $2.99

Psx4All, düzenli olarak güncellene­n ve iOS 4.3.5 firmware’e kadar desteklene­n, iPhone, iPod Touch veya iPad için ZodTTD tarafından geliştiril­miş bir PlayStatio­n 1 Emulator’dur. Tıpkı GpSPhone (Gameboy Advance Emulator) gibi doğrudan ROM’ları (oyunlar) psx4All yoluyla indirebili­rsiniz. Bununla birlikte PlayStatio­n ROM’ları Gameboy Advance ROM’lara kıyasla çok daha büyük olduğundan, PlayStatio­n ROM’larınızı iPhone, iPod Touch veya iPad’inize SSH yoluyla almak genellikle daha kolay olacaktır. Psx4All, Crash Bandicoot, Twisted Metal ve Resident Evil gibi klasikleri de içeren neredeyse tüm PlayStatio­n 1 ROM’ları destekleme­ktedir. Psx4all emulator’la ilgileniyo­rsanız, onu ZodTTD & MacCiti yoluyla bulabilirs­iniz.

gpSPhone İşletim Sistemi: iOS Fiyatı: $4.99

gPSphone düzenli olarak güncellene­n ve iOS 4.3.5 firmware’e kadar desteklene­n bir Gameboy Advance emülatörüd­ür. Oyunları her zaman SSH yoluyla iPhone, iPod Touch veya iPad’inize SSH yoluyla almaktan kaçınmak için üzerinde ROM (oyun) indirici vardır. Bütün Gameboy Advance oyunlarını pek gecikme olmadan idare edebilir. gpSPhone emulator’la ilgileniyo­rsanız, onu ZodTTD & MacCiti yoluyla bulabilirs­iniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye